Παγκόσμια ανησυχία: Τα ποτάμια στερεύουν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 30 ετών

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός λέει ότι το νερό είναι «το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο της κλιματικής αλλαγής» και ζητά επείγουσα δράση.
 

Τα ποτάμια στέρεψαν με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων τριών δεκαετιών το 2023, θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια παροχή νερού, σύμφωνα με στοιχεία.

Ειδικότερα, τα τελευταία πέντε χρόνια, υπήρξαν χαμηλότερες του μέσου όρου στάθμες ποταμών σε όλο τον κόσμο και οι ταμιευτήρες ήταν επίσης χαμηλές, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) για την κατάσταση των παγκόσμιων υδάτινων πόρων.

Σύμφωνα με τον Guardian το 2023, πάνω από το 50% των παγκόσμιων λεκανών απορροής ποταμών παρουσίασαν μη φυσιολογικές συνθήκες, με τις περισσότερες να είναι ελλειμματικές.
Αυτό ήταν παρόμοιο το 2022 και το 2021. Οι περιοχές που αντιμετώπιζαν σοβαρή ξηρασία και συνθήκες χαμηλής απορροής ποταμών περιλάμβαναν μεγάλες περιοχές της Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής- για παράδειγμα, οι ποταμοί Αμαζόνιος και Μισισιπή είχαν ρεκόρ χαμηλών επιπέδων νερού. Στην άλλη πλευρά του πλανήτη, στην Ασία και την Ωκεανία, οι μεγάλες λεκάνες απορροής των ποταμών Γάγγη, Βραχμαπούτρα και Μεκόνγκ αντιμετώπισαν συνθήκες χαμηλότερες του κανονικού σχεδόν σε ολόκληρη την επικράτεια της λεκάνης.

Η κλιματική αλλαγή φαίνεται να αλλάζει το πού πηγαίνει το νερό και να συμβάλλει στην πρόκληση ακραίων πλημμυρών και ξηρασιών. Το 2023 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, με τα ποτάμια να λιγοστεύουν και τις χώρες να αντιμετωπίζουν ξηρασία, αλλά έφερε επίσης καταστροφικές πλημμύρες σε όλο τον κόσμο.

Τα ακραία φαινόμενα επηρεάστηκαν επίσης, σύμφωνα με τον WMO, από τη μετάβαση από τη Λα Νίνια στο Ελ Νίνιο στα μέσα του 2023. Πρόκειται για φυσικά καιρικά φαινόμενα- το Ελ Νίνιο αναφέρεται στις άνω του μέσου όρου θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας που αναπτύσσονται περιοδικά στον ανατολικό-κεντρικό ισημερινό Ειρηνικό, ενώ η Λα Νίνια αναφέρεται στην περιοδική ψύξη στις περιοχές αυτές. Ωστόσο, οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική κατάρρευση επιδεινώνει τις επιπτώσεις αυτών των καιρικών φαινομένων και καθιστά πιο δύσκολη την πρόβλεψή τους.

«Το νερό είναι το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο της κλιματικής αλλαγής»

Στις περιοχές που αντιμετώπισαν πλημμύρες περιλαμβάνονταν οι ανατολικές ακτές της Αφρικής, το Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας και οι Φιλιππίνες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, σημειώθηκε απορροή πάνω από το κανονικό επίπεδο, δηλαδή ο όγκος του νερού που ρέει μέσα από ένα ποτάμι σε μια δεδομένη χρονική στιγμή.

«Το νερό είναι το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η γενική γραμματέας του WMO, Celeste Saulo. «Λαμβάνουμε σήματα κινδύνου με τη μορφή ολοένα και πιο ακραίων βροχοπτώσεων, πλημμυρών και ξηρασιών που προκαλούν βαρύ φόρο αίματος σε ζωές, οικοσυστήματα και οικονομίες. Το λιώσιμο των πάγων και των παγετώνων απειλεί μακροπρόθεσμα την ασφάλεια του νερού για πολλά εκατομμύρια ανθρώπους. Και παρόλα αυτά δεν λαμβάνουμε τα απαραίτητα επείγοντα μέτρα.

«Ως αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας, ο υδρολογικός κύκλος έχει επιταχυνθεί. Έχει γίνει επίσης πιο ασταθής και απρόβλεπτος, και αντιμετωπίζουμε αυξανόμενα προβλήματα είτε υπερβολικής ποσότητας είτε υπερβολικής ποσότητας νερού. Μια θερμότερη ατμόσφαιρα συγκρατεί περισσότερη υγρασία, η οποία ευνοεί τις έντονες βροχοπτώσεις. Η ταχύτερη εξάτμιση και η ξήρανση των εδαφών επιδεινώνουν τις συνθήκες ξηρασίας», πρόσθεσε.

ieidiseis.gr