Πάει για θρίαμβο ο Ιμάμογλου στην Πόλη – Ήττα Ερντογάν στην Άγκυρα, δείχνει να χάνει και τη Σμύρνη

Στην αντεπίθεση πέρασε η αντιπολίτευση στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία «κερδίζοντας» ικανή διαφορά στις τρεις μεγάλες πόλεις της χώρας έναντι του κόμματος του Ερντογάν. 

Στην Κωνσταντινούπολη ο Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται με 50,03% έναντι 41,25% του Μουράτ Κουρούμ.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο νυν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αυτή τη στιγμή, έχουμε δεδομένα που πηγαίνουν προς το 40%. Μπορώ να πω ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα, η εμπιστοσύνη των πολιτών μας και η πίστη τους σε εμάς έχουν δείξει την ανταπόκρισή τους.
Παρακολουθούμε τα δεδομένα. Έχουμε μια πολύ ισχυρή ομάδα. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την εικόνα που έχουμε δει αυτή τη στιγμή. Καμία εκλογή δεν έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος».

Στην Άγκυρα ο Μανσούρ Γιαβάς λαμβάνει ποσοστό 57,29% έναντι 35,04% του Τουργκούτ Αλτινόκ.

 

Mάλιστα ο Γιαβάς, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος του CHP, κήρυξε τη νίκη του σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα, τα οποία δείχνουν ότι προηγείται του αντιπάλου του από το κυβερνών Κόμμα ΑΚ κατά σχεδόν 20%.

Στην Σμύρνη ο Τζεμίλ Τουτζάι έχει προβάδισμα με 47,84% έναντι 37,26% του Χαμζά Νταγ.

 

Και οι τρεις είναι υποψήφιοι του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP).

Προβάδιγμα για το CHP και στην Προύσα αλλά και την Αντάλεια.

 
tur.jpg

Με κόκκινο είναι οι περιοχές όπου προηγείται η αντιπολίτευση και με κίτρινο οι περιοχές όπου προηγείται το κόμμα του Ερντογάν

Cnn Turk

Το κυβερνών κόμμα, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) χάνει και στην επικράτεια με 37,55%, έναντι της αντιπολίτευσης με 38,97%.

Σε κάθε περίπτωση αν χάσει ο Τούρκος πρόεδρος τις τρεις μεγάλες πόλεις της χώρας αλλά και την επικράτεια θα είναι ένα ισχυρό πλήγμα, καθώς ήταν εκείνος που πρωταγωνιστούσε στην προεκλογική εκστατεία και είχε βάλει ως προσωπικό στοίχημα τη νίκη.

Ιδιαίτερα η νίκη Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη θα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ισχυροποιεί τη θέση του ως αντίπαλο δέος του Ερντογάν για την εξουσία.

Το εκλογικό αποτέλεσμα ήρθε ένα χρόνο αφότου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε μια τρίτη θητεία ως πρόεδρος.

TRT Haber Canlı Yayını

Κλειδί για τη διαμόρφωση του αποτελέσματος δεν θα αποτελέσουν μόνο οι Κούρδοι αλλά κυρίως οι συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την δεινή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας.

O πληθωρισμός τρέχει με 67% και τα επιτόκια 50%.

cnn.gr