Π. ΝΗΦΩΝ. ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΤΑΠΕΙΝΟΣ…

Τι ανάγκη έχει ένας μοναχός από εγκώμια και όμορφες λέξεις; O π. Νήφων Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων πιστεύουμε ότι δεν έχει την ανάγκη να ακούσει καλά λόγια.

Όμως… και χθες στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Τρικάλων όπου παρευρεθήκαμε, αφού οι Τρικαλινοί τον αγαπάμε εδώ και πολλά χρόνια και έχουμε λόγους να τον έχουμε στις καρδιές μας, ο π. Νήφων παραμένει ταπεινός άνθρωπος. Ένας άνθρωπος που ο Θεός του ‘δωσε την ευλογία να ηγείται πνευματικά ως ηγούμενος του Μεγάλου Μετεώρου, μιας ιστορικότατης Ιεράς Μονής και να παραμένει Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων, ένας άνθρωπος που ο Μητροπολίτης του κ. Θεόκλητος τον εμπιστεύεται και τον παίρνει μαζί του, ένας άνθρωπος που σε εμπνέει και μόνο που τον κοιτάς.

Είμαστε μία μικρή κοινωνία. Όλοι γνωρίζουμε και καταστάσεις και πρόσωπα και αναλόγως εκτιμούμε. Ο π. Νήφων είναι αγαπητός στον Νομό Τρικάλων αλλά και σε ανθρώπους από όλη την Ελλάδα που επισκέπτονται τα Μετέωρα και τον γνωρίζουν. Το ότι δεν εξελέγη Δεσπότης, αυτό δεν του άλλαξε τη ζωή. Μα ποτέ και δεν το κυνήγησε. Η ζωή του αφιερωμένη στον Θεό, γι’ αυτό και σε ώριμη ηλικία εκάρη μοναχός, χωρίς να έχει απαιτήσεις ή σχέδια υψηλά. Ακόμη κι όταν στεκόταν δίπλα στον μακαριστό κ. Σεραφείμ ως Πρωτοσύγκελλος ακόμη και τότε δεν άλλαξε το ύφος του, το βλέμμα του.

Βλέμμα ταπεινό, χαμηλό, ασκητικό, φιλάγιο, φιλήσυχο, λόγος συγκεκριμένος, απλός, παραμυθητικός, χαμόγελο εκ καρδίας, όμορφο χαμόγελο, αναστάσιμο, χαράς και τιμής στον Θεό και τον άνθρωπο, ευγενής, καλοσυνάτος, πράος, ειλικρινής, με το βλέμμα του να φτάνει κάτω από το ύψος των ματιών, χωρίς έπαρση και αλαζονεία. Πρωτοσύγκελλος πέρα από σκοπιμότητες, δολιότητες,  δολοπλοκίες, ψεύδη, υποκρισίες, πανουργίες. Δύσκολο να πετύχεις τέτοιον άνθρωπο και σήμερα, αλλά και τέτοιον Πρωτοσύγκελλο. Γνωρίζει πως ο πρώτος γίνεται έσχατος και ο έσχατος πρώτος.

Κατά τα άλλα όμορφος ο λόγος του Μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου προς τον κ. Θεόκλητο, ένα καλωσόρισμα με ευγένεια και αγάπη. Όπως όμορφος και ο λόγος του κ. Θεοκλήτου, απλός και σεμνός. Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα!!!