«Οι ρίζες μας βρίσκονται σε αυτά τα βουνά» έλεγε ο Ελύτης.
Σκοπός της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τη δημιουργία του Γεωπάρκου στην περιοχή των Μετεώρων και την εμβληματική παρουσία της UNESCO είναι να ανανεώσουν τόσο εγχώρια, όσο και παγκοσμίως την τουριστική ταυτότητα της περιοχής, ενώ εκτιμάται πως θα ενισχύσουν την προσέλκυση τουριστών και επιστημόνων από το εξωτερικό. Το Γεωπάρκο Πύλης – Μετεώρων θα ενταχθεί στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής με στόχο τον εμπλουτισμό του τοπικού τουριστικού προϊόντος με νέες δυναμικές παγκόσμιας προβολής.
Τα Γεωπάρκα είναι περιοχές με σημαντική γεωλογική κληρονομιά και πλούσιο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον, οι οποίες μέσα από την προστασία της φύσης και την εκπαίδευση συμβάλλουν στην ανάπτυξη υπεύθυνου τουρισμού, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και βιώσιμη ανάπτυξη. Αποτελούν ένα παγκόσμιο δίκτυο μνημείων που συνδυάζουν τη φυσική με την πολιτιστική κληρονομιά, με στόχο την προσέλκυση τουρισμού, τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και την επιστημονική εκπαίδευση του κοινού.
Τεράστιες είναι οι προοπτικές βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης για τις ορεινές περιοχές των Δήμων Πύλης και Μετεώρων. Ο στόχος είναι στο εξής μέσα από τον σεβασμό στο περιβάλλον να προαχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη με την ταυτόχρονη ανάδειξη της φυσικής και γεωλογικής ομορφιάς της περιοχής Πύλης και Μετεώρων, ανάδειξης των ντόπιων παραδοσιακών προϊόντων, της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου αναπτύσσοντας παράλληλα τον υπεύθυνο τουρισμό, δηλαδή τον γεωτουρισμό. O γεωτουρισμός είναι πλέον μια αναγνωρισμένη στη χώρα μας μορφή εναλλακτικού τουρισμού της υπαίθρου. Ο εναλλακτικός τουρισμός καταλαμβάνει περίπου το 30% της τουριστικής αγοράς, με υψηλού εισοδήματος πελάτες και μεγάλα κέρδη. Σαν μορφή υπεύθυνου τουρισμού στηρίζει το περιβάλλον και την τοπική οικονομία και προσφέρει μοναδικές και ξεχωριστές εμπειρίες στους ταξιδιώτες.
Απαιτείται προσπάθεια και δουλειά για να πραγματοποιηθεί το Γεωπάρκο Πύλης-Μετεώρων. Κυρίως πρέπει να αντιληφθούν οι τοπικές κοινωνίες την αξία της φυσικής κληρονομιάς και να φροντίσουν για τη διατήρηση και ανάδειξή της. Οι βασικές επιδιώξεις για την ανάπτυξη της περιοχής μας μέσω του Γεωπάρκου είναι οι εξής:
- Βιώσιμη τοπική ανάπτυξη μέσω του αειφόρου τουρισμού
- Προώθηση της απασχόλησης και της κατάρτισης νέων σε καινούργια πεδία δραστηριότητας που σχετίζονται με την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού και δραστηριοτήτων υπαίθρου.
- Δημιουργία συνεταιρισμών γυναικών, οι οποίοι θα παρέχουν επίσης μια ευκαιρία για τις γυναίκες να αποκτήσουν πρόσθετο εισόδημα στη δική τους περιοχή και με τους δικούς τους όρους. Προωθείτε με αυτό τον τρόπο η γυναικεία επιχειρηματικότητα.
- Βελτίωση συνθηκών ζωής και προσβασιμότητα.
Μανταλιά Παναγιώτα, MSc
Υποψήφια Διδάκτωρ ΗΜΜΥ Πελοποννήσου
Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με Συμμαχία Υπερ των Πολιτών