π. Αθ. Τύμπας για το ανθρωπιστικό έργο της Μητροπόλεώς μας

Εργασία σε πρόγραμμα του ΣΤ’ Γυμνασίου Τρικάλων του μαθητού  Νεκτάριου Τύμπα

Στη χώρα μας, όπως δείχνουν οι στατιστικές, ο μεγαλύτερος φιλανθρωπικός οργανισμός είναι η Εκκλησία. Από παλιά αλλά περισσότερο σήμερα που δοκιμαζόμαστε από την οικονομική κρίση όλες οι Μητροπόλεις της Ελλάδας έχουν μεγάλο ανθρωπιστικό έργο.

Στη δικιά μας Μητρόπολη, τη Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών, ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, οι ιερείς και πολλοί εθελοντές σε κάθε ενορία προσπαθούν  να ανακουφίσουν τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Καθημερινά λοιπόν προσφέρονται διακόσιες πενήντα μερίδες φαγητού σε φτωχές οικογένειες. Πιο συγκεκριμένα: εξήντα μερίδες προσφέρει η ενορία Παναγίας Φανερωμένης, εξήντα πέντε μερίδες ο Άγιος Αθανάσιος Αγίας Μονής, σαράντα ο σύνδεσμος αγάπης και διακονίας, είκοσι ο Άγιος Κωνσταντίνος, είκοσι η Αγία Επίσκεψη, είκοσι πέντε ο Άγιος Αθανάσιος Μπάρας, δέκα η Άγία Παρασκευή και δέκα ο Άγιος Αθανάσιος Πυργετού.

Επίσης η Μητρόπολή μας διατηρεί Κοινωνικό Παντοπωλείο το οποίο στεγάζεται στον Ιερό Ναό Άγίου Κωνσταντίνου. Από εκεί κάθε εβδομάδα δεκάδες οικογένειες προμηθεύονται όχι μόνο τρόφιμα αλλά και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται καθημερινά ένα σπίτι όπως απορρυπαντικά, χαρτικά κ.α.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε και τα «καταστήματα» με είδη ένδυσης που διατηρούν οι ενορίες της Αγίας Επίσκεψης και του Άγίου Αθανασίου Μπάρας. Εκεί εθελόντριες των ενοριών συγκεντρώνουν μεταχειρισμένα αλλά σε καλή κατάσταση ρούχα, τα ταξινομούν και τα προσφέρουν δωρεάν σε συνανθρώπους μας που δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν.

Τέλος ας σημειώσουμε ότι τα φιλόπτωχα ταμεία των ενοριών προσφέρουν χρηματικά ποσά σε φτωχούς συνανθρώπους μας και η Ιερά Μητρόπολη προσφέρει μηνιαίο χρηματικό βοήθημα σε άνεργους, σε φτωχούς φοιτητές και σε οποιονδήποτε άλλο έχει πραγματική ανάγκη.

Αυτό είναι το ανθρωπιστικό έργο της Μητροπόλεώς μας σε ότι αφορά τα υλικά αγαθά. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η Εκκλησία φροντίζει όχι μόνο για το σώμα του ανθρώπου αλλά και για την ψυχή του.

Αν πούμε ότι το ανθρωπιστικό έργο της Εκκλησίας μας είναι μόνο τα τρόφιμα, τα ρούχα και τα χρήματα που προσφέρει τότε την υποτιμούμε και την τοποθετούμε στο ίδιο επίπεδο με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική προσφορά της Εκκλησίας είναι το ότι «τρέφει» την ψυχή μας με τη Θεία Χάρη που μας προσφέρεται μέσω όλων των Μυστηρίων και κυρίως με το Μυστήριο της Εξομολόγησης και της Θείας Ευχαριστίας. Με την Εξομολόγηση ξαλαφρώνει η ψυχή μας από τις αμαρτίες μας και από τις ενοχές που μας ταλαιπωρούν και με τη Θεία Ευχαριστία παίρνουμε μέσα μας τον ίδιο το Χριστό και ενισχυόμαστε για να ξεπερνάμε τις δυσκολίες της ζωής. Όπως το σώμα πεθαίνει αν δεν του δώσουμε τροφή ,έτσι και η ψυχή πεθαίνει αν δεν της δώσουμε την ανάλογη τροφή.

Η Εκκλησία είναι η μεγάλη μητέρα μας και όπως η μητέρα φροντίζει για τα παιδιά της έτσι και η Εκκλησία φροντίζει για τις ανάγκες όλων μας.