Ούτε χρεοκοπία να είχαμε! Καλπάζει προς το 9% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

eyro ton 20 n

Αρνητικές διαστάσεις παίρνει και η σημερινή συνεδρίαση των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να διαπραγματεύεται σε επίπεδα μέχρι και 8,961% και να δείχνει ανοδικές τάσεις.

Είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2013. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» αναμένεται παρέμβαση του ΟΔΔΗΧ ώστε να συγκρατηθεί η εκτίναξη της απόδοσης.
Την ίδια ώρα άνω του 7% κινούνται οι αποδόσεις στο νέο 3ετές και το νέο 5ετές ομόλογο, που διαμορφώνονταν πριν λίγο στο 7,431 και 7,253 αντίστοιχα.
Τα spreads για την Ελλάδα είναι στις 711 μονάδες βάσης, την Πορτογαλία στις 251, την Ισπανία στις 137 και την Ιταλία στις 168.

Η χθεσινή συνεδρίαση αποτέλεσε ‘εφιάλτη’ για τα ελληνικά ομόλογα καθώς ανέβασε το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους κατά αρκετά δισεκατομύρια, και έκλεισε προσωρινά τις πόρτες των αγορών όχι μόνο στο ελληνικό κράτος αλλά και στις ελληνικές επιχειρήσεις που πρέπει να δανειστούν πλέον με επιτόκια άνω του 10%.
Σε κλοιό νέων πιέσεων βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ενώ ξεκίνησε με σταθεροποιητικές τάσεις την Πέμπτη – ύστερα από δύο απογοητευτικές συνεδριάσεις – άρχισε να υποχωρεί λίγο μετά τις 11 π.μ.
Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωνε πτώση 1,21% και υποχωρούσε στις 878,21 μονάδες. Οι τραπεζικές μετοχές σημείωναν απώλειες 1,61%. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ο δείκτης υποχωρούσε ακόμη και 2,30%, στα επίπεδα των 860-870 μονάδων. Μετά τη 1 το μεσημέρι ο δείκτης κατέγραφε απώλειες άνω του 3% οδηγούμενος σε νέα χαμηλά και κοντά στις 850 μονάδες.
H δήλωση στήριξης της Ελλάδας από την Κομισιόν έφερε μερική ανατροπή σκηνικό στο Χ.Α. καθώς άρχισαν να περιορίζονται οι απώλειες και γύρω στις 3 το μεσημέρι ο Γ.Δ. υποχωρούσε κοντά στο 2%
Φαίνεται ότι οι αγορές και οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ότι η Ελλάδα μπορεί να τηρήσει το πρόγραμμα και να αποδεχθεί την γραμμή πίστωσης ενώ και το πολιτικό σκηνικό δεν συνεχίζει να βοηθάει. Προφανώς η σημερινή συνεδρίαση αποτελεί και μια επίδειξη δύναμης των αγορών που συνεχίζουν να τιμωρούν την Ελλάδα, παρά τις διαβεβαιώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού και κορυφαίων οικονομικών παραγόντων.

imerisia.gr