Όσο περισσότερα βήματα, τόσο το καλύτερο

Μια νέα προκαταρκτική μελέτη που παρουσιάστηκε στις Επιστημονικές Συναντήσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για το 2020 έδειξε ότι οι άνθρωποι μέσης ηλικίας που έκαναν τα περισσότερα βήματα ημερησίως για ένα μέσο διάστημα εννέα ετών είχαν χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη (43%) και υψηλής αρτηριακής πίεσης (31%) συγκριτικά με όσους έκαναν τα λιγότερα βήματα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης βασίστηκαν σε δεδομένα 1.923 ανδρών και γυναικών από τη μελέτη CARDIA, οι οποίοι φορούσαν βηματομετρητές για τουλάχιστον 10 ώρες ημερησίως και για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 45 έτη.

Στις γυναίκες, κάθε 1.000 βήματα συντελούσαν σε 13% χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, με το ποσοστό να φτάνει στο 61% για εκείνες με τον μεγαλύτερο αριθμό βημάτων, σε σχέση με όσους περπατούσαν λιγότερο.

Δεν παρατηρήθηκε κάποιος συσχετισμός ανάμεσα στον χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και τον αριθμό ημερήσιων βημάτων για τους άνδρες της μελέτης.

«Το περπάτημα είναι μια προσβάσιμη μορφή φυσικής δραστηριότητας, και η καταμέτρηση των ημερήσιων βημάτων ένας εύκολος και παρακινητικός τρόπος που οι άνθρωποι κατανοούν», αναφέρει η δρ Amanda E. Paluch, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.

Η δρ Paluch και οι συνεργάτες της σκοπεύουν να επεκτείνουν την έρευνά τους και να εξετάσουν το πώς η ταχύτητα βαδίσματος μπορεί να επηρεάζει τους κινδύνους για την καρδιακή υγεία. Το συμπέρασμα, πάντως, είναι ότι η αύξηση των βημάτων στην καθημερινότητα φαίνεται πιο εφικτή στους ανθρώπους που θέλουν να έχουν καλύτερη υγεία στη ζωή τους.

«Ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν είναι καταστάσεις αναπόφευκτες. Οι αλλαγές σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, όπως η απόκτηση και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η βελτίωση της διατροφής και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι το περπάτημα είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τη μείωση του κινδύνου», σημείωσε ο δρ Robert H. Eckel, πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και καθηγητής ιατρικής.

iatrikanews.gr