Οριζόντια επιδότηση για το φυσικό αέριο σε όλα τα νοικοκυριά της χώρας

H επιδότηση θα ανακοινώνεται κάθε μήνα μαζί με το ύψος των επιχορηγήσεων στο ρεύμα

Οριζόντια επιδότηση για το φυσικό αέριο, στα πρότυπα του περασμένου χειμώνα, αποφασίζει η κυβέρνηση για τα περίπου 700.000 νοικοκυριά που καταναλώνουν το συγκεκριμένο καύσιμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος της επιδότησης θα είναι τέτοιο ώστε να καλύπτει το 50% της τιμής της κιλοβατώρας του αερίου για θέρμανση. Ειδικότερα, τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών φαίνεται να καταλήγουν στη συγκεκριμένη λύση καθώς δεν υπάρχει τεχνικά η δυνατότητα της υιοθέτησης ενός μοντέλου κλιμακωτών ενισχύσεων, όπως θα συμβεί για το ηλεκτρικό ρεύμα. Συνεπώς, και σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματούχους, οι οικιακοί καταναλωτές που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους θα επιδοτηθούν οριζόντια τη φετινή χειμερινή σεζόν. Το ύψος της επιδότησης θα ανακοινώνεται κάθε μήνα μαζί με το ύψος των επιχορηγήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και έτσι τα νοικοκυριά θα είναι σε θέση να γνωρίζουν εκ των προτέρων τις ενισχύσεις που θα λαμβάνουν ώστε να μειώνεται ο λογαριασμός τους.

Η τεχνική δυσκολία στην εξοικονόμηση φυσικού αερίου έχει να κάνει με τις κεντρικές θερμάνσεις στις πολυκατοικίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις έρχεται ένας ενιαίος λογαριασμός για τους ιδιοκτήτες ή τους ενοίκους των διαμερισμάτων και στη συνέχεια το συνολικό κόστος μοιράζεται.

Παράλληλα, με την ενιαία κρατική επιδότηση του φυσικού αερίου, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η δημόσια εταιρεία χονδρεμπορικής διάθεσης του καυσίμου, θα παρέχει έξτρα εκπτώσεις στις επιχειρήσεις λιανικής αερίου.Οι τελευταίες με τη σειρά τους θα τις μετακυλίουν στους πελάτες τους ώστε τα 700.000 νοικοκυριά να κερδίζουν μεγαλύτερες μειώσεις στους λογαριασμούς αερίου. Το μοντέλο αυτό ακολουθήθηκε και τον περασμένο χειμώνα.

Οι τιμές του φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές έχουν σχεδόν δεκαπλασιαστεί σε σχέση με το 2020. Με βάση διαθέσιμα στοιχεία οι ανταγωνιστικές χρεώσεις του καυσίμου ξεπερνούν τα 0,10 ευρώ ανά κιλοβατώρα όταν το 2020 κυμαίνονταν στα 0,015 με 0,020 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Για χιλιάδες νοικοκυριά η χρήση του αερίου για τη θέρμανσή τους φέτος τον χειμώνα προκαλεί πονοκέφαλο… καθώς το κόστος όπως προαναφέρθηκε είναι δυσβάσταχτο. Οι εκτιμήσεις μάλιστα μιλούν για τιμές που αναμένεται να είναι τον Οκτώβριο στα επίπεδα των 0,22 με 0,24 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Ρεύμα

Επίσης χιλιάδες νοικοκυριά έχουν ελάχιστα περιθώρια εναλλακτικών πηγών θέρμανσης, με δεδομένο το ότι με την επιλογή που έκαναν για φυσικό αέριο προχώρησαν σε αποψίλωση του εξοπλισμού για τη χρήση πετρελαίου. Ετσι, είναι ουσιαστικά αδύνατο να προχωρήσουν στη χρήση του ντίζελ θέρμανσης. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει στο πλαίσιο της επιδοματικής πολιτικής για τον φετινό χειμώνα τη χορήγηση μεγαλύτερης ενίσχυσης για όσους οικιακούς καταναλωτές στραφούν στη θέρμανση με άλλα μέσα, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα.

Σε αντίθεση με το φυσικό αέριο, η κυβέρνηση φέρεται να έχει κλειδώσει τις αποφάσεις της για τον τρόπο επιχορήγησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Οπως έγραψαν τα «ΝΕΑ» το περασμένο Σάββατο, οι επιδοτήσεις θα είναι κλιμακωτές και σε συνδυασμό με το μέγεθος της κατανάλωσης ρεύματος.

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι επιχορηγήσεις θα συνεχιστούν για όλα τα νοικοκυριά και όλες τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, το νέο μοντέλο θα προβλέπει τη διαμόρφωση τριών κλιμακίων κατανάλωσης ρεύματος. Αυτά θα ξεκινούν από τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση (πρώτο), το δεύτερο θα περιλαμβάνει ένα εύρος ενδιάμεσης κατανάλωσης και το τρίτο τις υπόλοιπες κιλοβατώρες υψηλότερης κατανάλωσης.

Με βάση τις πληροφορίες, κάθε μήνα θα ανακοινώνονται τρεις κλιμακωτές επιδοτήσεις που θα αντιστοιχούν στις προαναφερόμενες τρεις κατηγορίες κατανάλωσης. Η υψηλότερη ενίσχυση θα δίνεται στο χαμηλότερο κλιμάκιο (πρώτο), η δεύτερη θα είναι λίγο πιο χαμηλή στο δεύτερο κλιμάκιο και ακόμη πιο μικρή επιδότηση θα παρέχεται στο τρίτο κλιμάκιο κατανάλωσης με τις περισσότερες κιλοβατώρες. Οσοι καταναλωτές ανήκουν στο κλιμάκιο (τρίτο) της υψηλότερης κατανάλωσης ρεύματος και κάψουν κατά 15% λιγότερες κιλοβατώρες από πέρυσι θα παίρνουν έξτρα επιδότηση. Τέτοια ώστε να φτάνουν στο ύψος του δεύτερου κλιμακίου. Εκείνοι που ανήκουν στο δεύτερο κλιμάκιο κατανάλωσης και εξοικονομήσουν ενέργεια επίσης κατά 15% θα πάρουν ενίσχυση ώστε να απολαύσουν το ύψος της επιδότησης του πρώτου κλιμακίου.

fimotro.gr