Οριστικό: Συμφώνησαν Ευρώπη – ΗΠΑ για το υγροποιημένο φυσικό αέριο

Ξεκινά η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία

Γεγονός αποτελεί πλέον η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ για το υγροποιημένο φυσικό αέριο. Η συμφωνία αποσκοπεί στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. Όπως αναφέρει το BBC, η συμφωνία προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν την ΕΕ με επιπλέον 15 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου, ευρύτερα γνωστού ως LNG.

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα περικόψουν τη χρήση ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Στο κείμενο συμπερασμάτων επισημαίνεται ότι η Ρωσία εξαπολύει επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού και στοχεύει πολιτικές εγκαταστάσεις, όπως νοσοκομεία, σχολεία και καταφύγια, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. «Η πολιορκία της Μαριούπολης και άλλων ουκρανικών πόλεων και η άρνηση πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι απαράδεκτες. Οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να προβλέψουν αμέσως ασφαλείς οδούς προς άλλα μέρη της Ουκρανίας, καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια που θα παραδοθεί στη Μαριούπολη και σε άλλες πολιορκημένες πόλεις», τονίζουν οι 27.

Ακόμη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει τη Ρωσία να εγγυηθεί επειγόντως την ασφαλή διέλευση των αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί σε όλες τις άλλες εμπόλεμες ζώνες, «προς προορισμό της επιλογής τους», να απελευθερώσει αμέσως όλους τους ομήρους, να επιτρέψει αδιάλειπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και να δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Προτρέπει επίσης τη Ρωσία να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και να συμμορφωθεί με την πρόσφατη εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ).

Αναφερόμενη στην καταστροφή και τις τεράστιες απώλειες που υπέστη η Ουκρανία από τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας, η ΕΕ δεσμεύεται να παρέχει υποστήριξη στην ουκρανική κυβέρνηση για τις άμεσες ανάγκες της και, μόλις σταματήσει η ρωσική επίθεση, για την ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής Ουκρανίας. Για το σκοπό αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να δημιουργήσει ένα Καταπιστευματικό Ταμείο Αλληλεγγύης της Ουκρανίας και καλεί τους διεθνείς εταίρους του να συμμετάσχουν και να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες χωρίς καθυστέρηση. Καλεί την Επιτροπή να συνεχίσει να παρέχει τεχνική βοήθεια προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών, σε εύθετο χρόνο για να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ουκρανίας.

Εξάλλου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη Διακήρυξη των Βερσαλλιών, αναγνωρίζοντας τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και την ευρωπαϊκή επιλογή της Ουκρανίας, όπως αναφέρεται στη Συμφωνία Σύνδεσης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του προς την Επιτροπή να υποβάλει τη γνώμη της σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των Συνθηκών. Τονίζει, επιπλέον, ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει συντονισμένη πολιτική, οικονομική, υλική και ανθρωπιστική υποστήριξη.

Οι 27 υπογραμμίζουν ότι η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής υιοθετήσει σημαντικές κυρώσεις που έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, παραμένει έτοιμη να κλείσει τα κενά και να στοχεύσει την πιθανή καταστρατήγησή τους, καθώς και να προχωρήσει γρήγορα με περαιτέρω συντονισμένες αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, για να αποτραπεί με αποτελεσματικό τρόπο η ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει τη στρατιωτική επίθεση.

fimotro.gr