Οργιο φημών: Κυβέρνηση ειδικού σκοπού και εκλογές τον Σεπτέμβριο

tsipras-meimarakis-708

Οικουμενική κυβέρνηση, ανασχηματισμός και εκλογές, μετά την απώλεια της δεδηλωμένης από την ψηφοφορία στη βουλή δείχνουν τα πιθανότερα σενάρια αυτή τη στιγμή.

Κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο iefimerida ανέφεραν ότι

«Η δημιουργία κυβέρνησης ειδικού δεν είναι ΣΗΜΕΡΑ στο τραπέζι, αλλά αυτό το σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί την Δευτέρα, την Τρίτη ή την Τετάρτη».

Ολα δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ανταρσία 17 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν του έδωσαν την εξουσιοδότηση να διαπραγματευθεί τη συμφωνία στις Βρυξέλλες, είναι αποφασισμένος να κινηθεί ταχέως και να αναμορφώσει το πολιτικό σκηνικό.
«Τίποτα δεν μπορεί να συζητηθεί σοβαρά πριν ολοκληρωθεί η επίτευξη συμφωνίας», αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο iefimerida.

Ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις να συμμετέχει σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού ως το φθινόπωρο.

Τότε η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές που ο πρωθυπουργός σχεδιάζει ότι θα προκηρυχθούν ούτως ή άλλως, εξαιτίας της απώλειας της δεδηλωμένης.
Την ίδια ώρα από τις Βρυξέλλες πληθαίνουν από το πρωί τα μηνύματα που θέλουν τους εταίρους καχύποπτους μετά την απώλεια της δεδηλωμένης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Κυβέρνηση εθνικού σκοπού με ορίζοντα 2ετίας, ζητούν οι δανειστές

Εν τω μεταξύ οι πληροφορίες που φτάνουν από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι δανειστές πιέζουν για «κυβέρνηση εθνικού σκοπού με ορίζοντα 2ετίας» ώστε να δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση για την υλοιποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Ο ανασχηματισμός και οι παραιτήσεις βουλευτών άμεσα

Για ανασχηματισμό και παραιτήσεις βουλευτών έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Μιλώντας στο Mega ο κ. Σταθάκης υποστήριξε πως «λογικά θα υπάρξουν κάποιες αντικαταστάσεις υπουργών».

Μάλιστα ερωτηθείς για της «απώλειες» του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία της Παρασκευής ο υπουργός ανέφερε «θα υπέβαλα την παραίτησή μου και θα παρέδιδα την έδρα μου εάν διαφωνούσα με την κυβέρνηση» και παράλληλα πρόσθεσε «εάν ένας βουλευτής σε ένα αριστερό κόμμα αν διαφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης, να παραιτηθεί».

Ο κ.Σταθάκης αναφέρθηκε και στους υπουργούς Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Στρατούλη, οι οποίοι διαφοροποιήθηκαν από τη θέση της κυβέρνησης και δεν έδωσαν με την ψήφο τους την εξουσιοδότηση στον Αλέξη Τσίπρα για να διαπραγματευτεί συμφωνία. «Υπόθεση του πρωθυπουργού το τι θα κάνει με τους Π. Λαφαζάνη και Δ. Στρατούλη τους οποίους εκτιμώ βαθύτατα», ανέφερε.

Πρόσθεσε μάλιστα πως θα γίνουν συζητήσεις και για την Ζωή Κωνσταντοπούλου μετά τα εμπόδια που έβαλε χθες στην κυβέρνηση με την εμμονή στις διαδικασίες που είχε ως αποτέλεσμα η ψηφοφορία να πάει μετά της 3 τα ξημερώματα. «Το τι θα κάνει η κα Κωνσταντοπούλου είναι θέμα του πρωθυπουργού και της κοινοβουλευτικής ομάδας. Θα γίνουν συζητήσεις» είπε ο κ. Σταθάκης.

Καχυποψία και πιέσεις στο Eurogroup

Σχεδόν στο σύνολό τους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έθεσαν το Σάββατο θέμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης, μετά την χθεσινή ψηφοφορία. Οι εταίροι αμφιβάλλουν κατά πόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να ψηφίσει και να υλοποιήσει ένα τόσο βαρύ πακέτο μέτρων με μεγάλη χρηματοδότηση. Είναι ενδεικτική δήλωση του κ. Σέλινγκ, Αυστριακού ΥΠΟΙΚ:

«Είναι σίγουρα μία θετική έκπληξη από την Ελλάδα, η υπερψήφιση της συμφωνίας. Ωστόσο απαιτούνται συγκεκριμένες εγγυήσεις από τους Ελληνες για τα όσα θέλουν να εφαρμόσουν. Υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας ανάμεσα στους εταίρους και την Ελλάδα. Οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης έχουν αμφιβολίες για το πως θα εφαρμόσει η Ελλάδα τις προτάσεις της».

Πιέσεις στον Πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής

Ασφυκτικές πιέσεις αναμένεται να δεχθεί ο Ελληνας πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής των ηγετών την Κυριακή.

Ολα δείχνουν ότι οι ξένοι ηγέτες είναι ικανοποιημένοι από το ευρώ ευρωπαϊκό μέτωπο που πέτυχε στη βουλή ο Αλέξης Τσίπρας με τις 251 ψήφους, αλλά θα απαιτήσουν πολιτική σταθερότητα και ασφαλιστικές δικλείδες τι θα υλοποιηθούν τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες θα υπογράψει η Ελλάδα.

Οπως μεταδίδει πάντως ο Γερμανός δημοσιογράφος της Die Zeit Μαρκ Σίριτζ, ο Τσίπρας μπορεί να ενεργοποιήσει ένα δεύτερο πλάνο από αύριο, το οποίο να περιλαμβάνει λιγότερη ρητορική, περισσότερες σχέσεις με Γαλλία και Ιταλία και προσπάθεια περιθωροποίησης των Γερμανών.

Πηγή:iefimerida.gr