Η oρχήστρα του γυμνασίου “LYUBEN KARAVELOV” στην 9η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας

Ένα σημαντικό γεγονός με ιδιαίτερη σημασία  για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό της περιοχής μας αποτελεί η παρουσία ενός εξαιρετικού μουσικού συνόλου από τη Βουλγαρία στην 9η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας (2 – 19 Μαρτίου 2017).
Η φήμη του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ είναι γνωστή διεθνώς και παγκοσμίως επί τριανταπέντε (35 )χρόνια.
Όμως και η 9η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ γίνεται γνωστή στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να ενδιαφέρονται σημαντικά μουσικά σύνολα να λάβουν μέρος. Έτσι φέτος στην 9η Διεθνή  Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας θα λάβει μέρος η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ “LYUBEN KARAVELOV” της Βουλγαρίας.
Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ “LYUBEN KARAVELOV” δημιουργήθηκε το 2009 και αποτελείται 27 παιδιά. Έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ και διαγωνισμούς στην Βουλγαρία και απέσπασε πολλά βραβεία. Η Ορχήστρα έχει επίσης εμφανιστεί στην Πολωνία, Ουγγαρία και Γερμανία.
Η Ορχήστρα από τη Βουλγαρία θα ερμηνεύσει έργα των KARL MARIA FON VEBER,PEDCEL,SHOSTAKOVICH, VAN MAK KOY, CHAYKOUSKY, DIKO ILIEY, ZELIJKO SAMARDZIC και NINI ROSSO.

Μεγάλη είναι η συμμετοχή ξένων και ελληνικών χορωδιών  στην 9η Διεθνή Συνάντηση  Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας. Σχολεία δημοτικά, γυμνάσια, εκκλησιαστικά, καλλιτεχνικά, μουσικά, δημόσια και ιδιωτικά, από την ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για να λάβουν μέρος. Σημαντική είναι και η συμμετοχή από το εξωτερικό, αφού έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής συμμετοχή Χορωδιακά και Οργανικά Σύνολα από την Βουλγαρία, τη Σερβία  τη Ρωσία και την Αλβανία.

Η  Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών,  αποτελεί ένα κορυφαίο μουσικό φεστιβάλ της Ελλάδος και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και στον κόσμο .

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας αναλαμβάνει να προωθήσει τις καλύτερες σχολικές χορωδίες (εφ’ όσον το επιθυμούν) να εμφανιστούν σε σημαντικές συναυλίες, Διαγωνισμούς  και Φεστιβάλ του εξωτερικού.

Θα υπάρξει και Διεθνής  Επιτροπή, η οποία θα επιλέξει τις καλύτερες σχολικές Χορωδίες.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας αναλαμβάνει να προωθήσει τις καλύτερες σχολικές χορωδίες (εφ’ όσον το επιθυμούν) να εμφανιστούν σε σημαντικές συναυλίες, Διαγωνισμούς  και Φεστιβάλ του εξωτερικού.

Το 2013, η Χορωδία του 6ου Γυμνασίου Αγίου Δημητρίου (Μπραχάμι), συμμετείχε για πρώτη  στον 8ο Πανευρωπαϊκό Μουσικό Διαγωνισμό Νέων στο Castellamare di Stabbia. (Νάπολι – Ιταλία).  Ενώ το 2014 διακρίθηκαν σχολικές χορωδίες από την Καλαμάτα, το Αίγιο, τη Ναύπακτο και την Καλαμάτα . Επίσης χορωδίες από Κέρκυρα και Αθήνα διακρίθηκαν στο Διεθνή Διαγωνισμό του Νόβισαντ (Σερβία).

Στη διοργάνωση συμμετέχουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας),  ο Δήμος Καρδίτσας, ο Δήμος Μουζακίου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας.

Οι Πανελλήνιες Συναντήσεις Σχολικών Χορωδιών αποτελούν μια σημαντική τομή για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό της Ελλάδος.

Κορυφαίες προσωπικότητες όπως ο Ακαδημαϊκός Θεόδωρος Αντωνίου, διάσημος Συνθέτης και Μαέστρος, Καθηγητής Σύνθεσης  του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (ΗΠΑ), Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών,  ο Συνθέτης Γιώργος Κουρουπός, τέως Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων του Μεγάρου Μουσικής, τέως Πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Ομότιμος Καθηγητής  του Ιονίου Πανεπιστημίου ο Συνθέτης  Γιάννης Δροσίτης, ο Ιταλός Μαέστρος Leonardo Quadrini, η Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Nis (Σερβία) Suzana Kostic θα παρευρεθούν ως μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής μαζί με άλλους Έλληνες και ξένους συναδέλφους τους στην 9η Διεθνή  Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας, οι οποίοι με τις  χρήσιμες συμβουλευτικές – επιμορφωτικές παρεμβάσεις τους προς τις μαθητές – Χορωδούς και τους καθηγητές μουσικής, δίνουν το στίγμα της παιδευτικής αξίας της όλης συμμετοχής και διαδικασίας.