Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης από 6 μήνες έως και 40 μήνες, αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μόνο σε τέσσερις από τους 13 κατηγορουμένους για τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ
Ενοχοι κρίθηκαν οι 13 κατηγορούμενοι για την υπόθεση λήψης παράνομων επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Φθιώτιδα.
Το δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης από 6 μήνες έως και 40 μήνες, αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μόνο σε τέσσερις από τους 13 κατηγορουμένους. Η τιμωρία των κατηγορουμένων ήταν ανάλογη με τον αριθμό των πράξεών για τις οποίες κηρυχθηκαν ένοχοι.
Ειδικότερα, το δικαστήριο μετά από ενδελεχή διαδικασία ακολούθησε την πρόταση της εντεταλμενης Ευρωπαίας Εισαγγελέως Χαρίκλειας Θανου, η οποία είχε εισηγηθεί την ενοχή και των 13 κατηγορουμένων, κατά περίπτωση για τα αδικήματα της απάτης και της χρήσης πλαστού εγγράφου.
«Το δικαστήριο κηρύσσει ενόχους τους κατηγορουμένους και απορρίπτει τους ισχυρισμούς τους», δήλωσε η πρόεδρος του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, αποτιμώντας το σύνολο των στοιχείων της δικογραφίας και των δεδομένων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της αποδεικτικής διαδικασίας.
Ασκησαν έφεση και έφυγαν ελεύθεροι
Μετα την καταδίκη τους οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση και έφυγαν ελεύθεροι από τα δικαστήρια προσδοκώντας να κριθούν διαφορετικά από το δικαστήριο σε δεύτερο βαθμό.
Παράλληλα, η πρόεδρος, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, αποφάσισε τη διαβίβαση αντιγράφων της δικογραφίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες κατηγορουμένων και μαρτύρων για αδικήματα όπως η ψευδής κατάθεση, η ηθική αυτουργία στην προηγούμενη πράξη και η ψευδής βεβαίωση.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η έκδοση μίας ακόμη απόφασης, με επίκεντρο και πάλι τον ΟΠΕΚΕΠΕ και κατηγορουμένους επτά πρόσωπα, για τα οποία επίσης έχει διατυπωθεί εισαγγελική πρόταση υπέρ της ενοχής τους.
tovima.gr