Ομιλία του Μιχάλη Ταμήλου για τον προυπολογισμό

tamilos vouli2

Με τον Προϋπολογισμό του 2015 η Ελληνική Οικονομία αλλάζει σελίδα. Η κακή κατάσταση έχει τελειώσει και αυτό πιστοποιείται, μήνα με το μήνα, από τις επίσημες Στατιστικές Αρχές και από όλους τους Διεθνείς Οίκους.
Ανοίγει ο δρόμος για μία αναπτυξιακή πορεία,
για καλύτερο βιοτικό επίπεδο και για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών προς όφελος της κοινωνίας.
Η ανάπτυξη κατά 2,9% του ΑΕΠ θα στηριχθεί:
1. στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης κατά 1,6%,
2. στις επενδύσεις που θα αυξηθούν περισσότερο από 11%
3. και στην αύξηση των εξαγωγών κατά 5,2%.
Προχωρούμε στο Νέο Μοντέλο Ανάπτυξης που θα βασίζεται όχι τόσο στην ιδιωτική κατανάλωση (που εν πολλοίς κατευθύνεται σε προϊόντα εισαγωγής ) αλλά στη δημιουργία υποδομών και στην ικανότητα της παραγωγής περισσότερων αγαθών και υπηρεσιών που θα εξάγονται.

Πως θα το επιτύχουμε ;
α) περιμένουμε ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά με τη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων αλλά και στεγαστικών δανείων από Τράπεζες που ελέγχθηκαν πολύ αυστηρά με τα πρόσφατα stress-test.
β) Διαθέτουμε το νέο ΕΣΠΑ που είναι εμπροσθοβαρές για τα 2 πρώτα χρόνια, συνολικού ποσού 20 δις ευρώ, ενώ από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ 2007 – 2014 υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης 5 δις έως το τέλος του 2015.
γ) Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που χρηματοδοτεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και νέα έργα υποδομών που θα ενταχθούν στο υπό κατάρτιση «Πακέτο Γιουνκέρ» προϋπολογισμού 300 δις €, μέρος του οποίου θα κατευθυνθεί στη χώρα μας τα επόμενα δύο χρόνια.
Η επιτυχία στο αναπτυξιακό σκέλος θα φέρει έσοδα και θα επιτρέψει στην Κυβέρνηση την μείωση των φόρων κατά τη διάρκεια του 2015.

Απαντούμε προς την Αντιπολίτευση που λέγει ότι το 2015 θα έχουμε περισσότερους φόρους , ότι :

Η διόγκωση της οικονομίας και του ΑΕΠ θα αποφέρει μεγαλύτερα έσοδα.
Αυξάνεται η «πίτα» και το Κράτος παίρνει μεγαλύτερο κομμάτι χωρίς να αυξάνει τους συντελεστές φορολογίας.
Παράλληλα και οι Αποκρατικοποιήσεις αποδίδουν νέους πόρους για να φθάσουμε τον στόχο των 9,6 δις ευρώ μέχρι το 2016.
Αγαπητοί συνάδελφοι της αντιπολίτευσης
Οι αποκρατικοποιήσεις προσθέτουν έσοδα στο Ταμείο του Κράτους και συγχρόνως προκαλούν ιδιωτική χρηματοδότηση των επενδύσεων που θα αξιοποιήσουν τα εν λόγω ακίνητα.
Υπολογίζεται ότι 10 δις αποκρατικοποιήσεων, θα φέρουν άλλα 10 δις ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελληνική Οικονομία που θα προσθέσουν περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας.
Αλλά αγαπητοί συνάδελφοι, είναι δεδομένο ότι χρειαζόμαστε ιδιωτικές επενδύσεις για να ανακάμψει η Ελληνική Οικονομία.
Χρειαζόμαστε να επιστρέψουν πίσω τα ελληνικά κεφάλαια που έχουν καταφύγει στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης 2010 – 2011, είτε ως καταθέσεις είτε, ακόμη καλύτερα, ως επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς της Οικονομίας.
Και εδώ κύριοι Υπουργοί , απαιτείται μία ευέλικτη πολιτική κινήτρων που θα ενθαρρύνουν τις επενδύσεις σε επιλεγμένους τομείς της Οικονομίας.
Πρέπει να το τολμήσουμε και να κατευθύνουμε τις επενδύσεις σε ελλειμματικούς τομείς της οικονομίας (κτηνοτροφία, παραγωγή τροφίμων σε είδη που εισάγουμε κ.α.) και σε αγροτική παραγωγή που μπορεί να εξαχθεί στο εξωτερικό και έχει άμεση συνάρτηση με την ελληνική ταυτότητα των προϊόντων μας (λάδι, φέτα, κρασιά, βαμβάκι και άλλα αγροτικά προϊόντα).
Όπως επίσης πρέπει να αφαιρέσουμε τα φορολογικά βάρη από τις ιδιωτικές κατασκευές και τα τουριστικά ακίνητα που θα πωληθούν σε Έλληνες και ξένους που θα επενδύσουν στην Ελλάδα.

Κύριε Υπουργέ
Η οικοδομική δραστηριότητα αφορά περισσότερους από 200.000 οικοδόμους που είναι μακροχρόνια άνεργοι. Επιτέλους, τώρα που οι Τράπεζες θα ενεργοποιήσουν κεφάλαια στην στεγαστική πίστη, να παρέμβουμε δραστικά στην ενεργοποίηση του κλάδου.
Γιατί είναι γνωστό ότι η απόδοση των εσόδων από τις οικοδομές έπεσε από το 1 δις € το 2010 στα 320 εκατ. € το 2013.
Μπορούμε να θεσπίσουμε σειρά κινήτρων για την αναθέρμανση της ιδιωτικής ανοικοδόμησης χωρίς επιπτώσεις στα έσοδα του Προϋπολογισμού.
• Η μείωση του Φ.Π.Α. στις πωλήσεις διαμερισμάτων
• η απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ στις νέες οικοδομές
• η μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων
• η ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» των επιχειρήσεων,
είναι μερικά κίνητρα που πρέπει να θεσπιστούν για να ανακάμψει ο οικοδομικός κλάδος και να αναθερμανθεί το σημαντικότερο κομμάτι της Ελληνικής Οικονομίας.
Και σε άλλους τομείς της οικονομίας πρέπει να δοθούν κίνητρα για αύξηση των επενδύσεων και μείωση της ανεργίας.
Ο τουρισμός , η μεταποίηση των ελληνικών προϊόντων, η τεχνολογική καινοτομία σε προϊόντα υψηλής ζήτησης στα διαδικτυακά προιόντα και στους αυτοματισμούς είναι τομείς που πρέπει να αντιμετωπισθούν με σοβαρότητα και με μακροχρόνια στρατηγική.

Η χώρα που προσφέρει εκατοντάδες χιλιάδες επιστήμονες στην διεθνή κοινότητα , οφείλει να αξιοποιήσει το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό μέσα στην Ελλάδα.
Υπάρχουν δυνατότητες αρκεί να υπάρχει θέληση και πίστη για το μέλλον αυτού του τόπου.

Όμως , προαπαιτούμενο για την «επενδυτική άνοιξη» είναι το σταθερό πολιτικό περιβάλλον και η προοπτική μείωσης των φορολογικών συντελεστών που έχει εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό.
Εδώ είναι το σημείο σύγκλισης των επιδιώξεων της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης.
Είναι αναγκαίο αγαπητοί συνάδελφοι να έχουμε ως κοινό στόχο την πρόοδο της Χώρας και όχι την καταστροφή της.
Μπορεί να διαφέρουμε στην ιδεολογική αφετηρία αλλά δεν πρέπει να ευνοούμε την σύγκρουση σε βάρος των συμφερόντων του λαού μας.

Κύριε Πρόεδρε
Οι αριθμοί του Προυπολογισμού δεν μπορούν να αμφισβητηθούν γιατί οι δύο προηγούμενοι τηρήθηκαν με ακρίβεια και συνέπεια.
Και ο Προυπολογισμός του 2015 θα τηρηθεί με συνέπεια για να γίνει αυτό το έτος Ορόσημο για την έξοδο από την πολυετή κρίση .

Ευχαριστώ.

.