Ομιλία της Κατερίνας Παπακώστα Παλιούρα για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Σημερινή τοποθέτηση της Βουλευτή Τρικάλων Κατερίνας Παπακώστα, στην συζήτηση για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σε συνέχεια των κοινοβουλευτικών της υποχρεώσεων, η κα. Παπακώστα τοποθετήθηκε σήμερα στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο διαμορφώνει μέσα από τις διατάξεις του, την εξέλιξη του ψηφιακού κράτους, με τομές στον χώρο του Δημοσίου, όπως:

  • Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους,
  • η απαγκίστρωση από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες,
  • το τέλος στην αναμονή και την ταλαιπωρία για μία εξουσιοδότηση ή Υπεύθυνη Δήλωση,
  • οι ηλεκτρονικές υπογραφές και σφραγίδες,
  • το 5g
  • η κατάργηση του faxστο Δημόσιο και
  • η οργάνωση των Φορέων του Δημοσίου με ψηφιακά πρότυπα,

που αποσκοπούν στην, εν γένει,απλούστευση πολλών αναχρονιστικών διαδικασιών, που ίσχυαν έως σήμερα.

Στην ομιλία της Βουλευτή, αναφέρθηκαν 13 χωριά του Νομού μας ( Θεόπετρα, Βλαχάβα, Ορθοβούνι, Καλομοίρα, Καλογριανή, Φλαμπουρέσι, Αγιόφυλλο, Αγναντιά, Γάβρος, Κακοπλεύρι, Ξηρόκαμπος, Οξύνεια, Σταγιάδες), τα οποία εντάσσονται στις «λευκές περιοχές», οι οποίες είναι περιοχές ανά την επικράτεια, χωρίς τηλεοπτική κάλυψη. Τα χωριά του Νομού Τρικάλων, με το ψηφισθέν Σχέδιο Νόμου, αποκτούν τηλεοπτική κάλυψη για τους μονίμους κατοίκους τους, δηλώνοντας, οι ίδιοι,μόνο τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου τους. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του δικαιούχου θα αντλούνται ηλεκτρονικά, χωρίς πρόσθετες «υπογραφές», ενώ η εγγύηση του σχετικού εξοπλισμού, επεκτείνεται στα 8 χρόνια.

Ακόμη, στα βασικά σημεία που υπογράμμισε με την ομιλία της, από το βήμα της Βουλής, είναι η νομοθέτηση του προσωπικού, ψηφιακού αριθμού. Ενός ενιαίου αριθμού για κάθε Δημόσιο Φορέα, που θα απαλλάσσει από τη σύγχυση που προκαλούν, οι διαφορετικοί αριθμοί ΑΜΚΑ, ΑΦΜκτλ, τους οποίους χρησιμοποιούμε.Επιπρόσθετα, με τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησηςκαθιερώνεται η ψηφιακή θυρίδα κάθε πολίτη και κάθε φορέα στο gov.gr. Έτσι με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται μεγαλύτερη ασφάλεια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, μέσω της θέσπισης επιπλέον δυνατοτήτων αυθεντικοποίησης.

Επιπλέον, μέσω της εκτεταμένης εφαρμογής της διαλειτουργικότητας στο Δημόσιο – δηλαδή της επικοινωνίας μεταξύ υπηρεσιών και μητρώων, μειώνονται, επιτέλους,οι ουρές, η αναμονή και η ταλαιπωρία. Τέλος, σημαντική αναφορά έκανε η Βουλευτής, στον Νομό μας,σχετικά με τη λειτουργία του myKEPliveστα Τρίκαλα, όπου εφαρμόζεται ήδη με πολύ θετική ανταπόκριση και εξάλειψη πολλών χρονοβόρων διαδικασιών.