Ομιλία της Κατερίνας Παπακώστα για τον απόδημο Ελληνισμό

Η χθεσινή ομιλία της Κατερίνας Παπακώστα στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου με τον πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα αριθμό των 288 ψήφων πέρασε το Σ/Ν του Υπουργείο Εσωτερικών “Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός Ελληνικής επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας”.

Αναλυτικά η ομιλία:

Κύριε Πρόεδρε,

Κύριε  Υπουργέ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

H  ομιλούσα ως προερχόμενη από  οικογένεια  μεταναστών  , γεννηθείσα  στην  Σουηδία , νιώθω  την ανάγκη  να  αφιερώσω  την  σημερινή  μου ομιλία  στους  γονείς μου , οι  οποίοι  ενώ  έζησαν    ένα πολύ σημαντικό  μέρος  της  ζωής  τους  στο εξωτερικό ,δεν  έπαψαν  ποτέ  να  ελπίζουν,  ότι  ο απόδημος  ελληνισμός  , αυτό  το  τεράστιο και ανεκτίμητο  κεφάλαιο  για την χώρας  μας  , θα μπορεί να έχει επιτέλους  λόγο  και  ενεργό ρόλο  στα  πολιτικά δρώμενα  της  χώρας  μας.

Δεν  θα μπορούσα  λοιπόν , να  μην νιώθω    ιδιαίτερη  τιμή, αλλά   και περηφάνια που σήμερα, έστω  και με  καθυστέρηση  δεκαετιών, έρχεται  επιτέλους  προς  ψήφιση στην παρούσα  Βουλή, από την παρούσα  Κυβέρνηση  , το Νομοσχέδιο σχετικά  με  την ψήφο  του Απόδημου  Ελληνισμού.

Πρόθεση άλλωστε της κυβέρνησης, αλλά και της Ν.Δ. διαχρονικά, ήταν και είναι η διευκόλυνση των συμπατριωτών μας Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, έτσι ώστε να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, απροϋπόθετα και απρόσκοπτα, από τον τόπο κατοικίας τους, όπως άλλωστε προβλέπεται  και από το Σύνταγμα.

Η πρόταση νόμου  λοιπόν ,για την διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των ομογενών, που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, δίνει τη δυνατότητα για πρώτη φορά,σε όλους όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους,  να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ,στις κατά τόπους διπλωματικές και προξενικές αρχές.

Η Νέα Δημοκρατία με την παρούσα πρόταση νόμου, θέλει να διευκολύνει όλους τους συμπολίτες μας που διαμένουν στο εξωτερικό ή υπηρετούν σε ελληνική αρχή του εξωτερικού, καθώς και στους Έλληνες ναυτικούς.

Ας μην ξεχνάμε την πολυάριθμη σήμερα κοινότητα των Ελλήνων πολιτών, που διαβιούν εκτός των συνόρων της χώρας και η οποία διαμορφώθηκε τόσο από τον απόδημο ελληνισμό, όσο και από τα μεταναστευτικά κύματα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η οποία κοινότητα επιβάλλεται να έχει, υπό κανόνες, συμμετοχή στη διαμόρφωση της πολιτικής κατάστασης της χώρας.

Ο απόδημος ελληνισμός προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο έθνος και εμείς με τη σειρά μας, «οφείλουμε ,να δείξουμε πως μπορούμε, να ανταποκριθούμε και να δώσουμε ουσιαστικό περιεχόμενο στις συνταγματικές αρχές της λαϊκής κυριαρχίας και της καθολικότητας της ψήφου».

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, ρυθμίζεται η συνταγματική πρόβλεψη για τον τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των ψηφοφόρων, οι οποίοι τη μέρα των εθνικών εκλογών, των ευρωεκλογών και της διεξαγωγής εθνικού δημοψηφίσματος βρίσκονται εκτός επικράτειας.

Ως «εκτός Επικράτειας εκλογέας» νοείται κάθε Έλληνας πολίτης που έχει ενεργό το δικαίωμα του εκλέγειν, είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους και την ημέρα της εκλογής βρίσκεται μόνιμα ή προσωρινά εκτός της Ελλάδος.

Μετά την ευρεία Συνταγματική αναθεώρηση του 2001, και συγκεκριμένα  στην παράγραφο 4  του άρθρου  51, ο Συντακτικός νομοθέτης εισήγαγε την ανάγκη ύπαρξης ευρείας πλειοψηφίας,προκειμένου η  βουλή να  δύναται να ρυθμίσει τα θέματα των εκτός επικρατείας εκλογέων.

Με την παρούσα Συνταγματική Αναθεώρηση, προστέθηκε ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 54, με βάση την οποία μπορούν, να τίθενται περιορισμοί στην άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν από τους εν αλλοδαπή Έλληνες.

Ο βασικός,  περιορισμός που ισχύει στο ελληνικό δίκαιο, ως προς το δικαίωμα του εκλέγειν αφορά την άσκηση και όχι αυτή καθ’ εαυτή την κτήση του σχετικού δικαιώματος από τους εκτός ελληνικής Επικράτειας ευρισκόμενους, μόνιμα ή προσωρινά, Έλληνες πολίτες.

Συγκεκριμένα, βάσει της ισχύουσας εκλογικής νομοθεσίας, όπως αυτή κωδικοποιείται στο π.δ. 26/2012 (Α΄ 57), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, αλλά και στις ειδικότερες διατάξεις που ισχύουν για τις λοιπές εθνικής εμβέλειας διαδικασίες , οι Έλληνες εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα προσερχόμενοι αυτοπροσώπως στα εκλογικά τμήματα, τα οποία συγκροτούνται σε κάθε δήμο της χώρας.

Εξαίρεση, μέχρι σήμερα, στον ανωτέρω κανόνα, έχει θεσπιστεί μόνο για την εκλογή των εκπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατ’ εφαρμογή του ν. 1427/1984 (Α΄ 40), όπως ισχύει, σύμφωνα με τον οποίο οι Έλληνες εκλογείς που κατοικούν σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα για την ανάδειξη των εκπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον τόπο κατοικίας ή διαμονής τους.

Όσοι Έλληνες του απόδημου Ελληνισμού επιθυμούν να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν, οφείλουν να πληρούν σωρευτικά τα εξής κριτήρια: α) να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής. β) να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνεται οποτεδήποτε, με ηλεκτρονική αίτηση του ενδιαφερόμενου σε διαδικτυακή πύλη, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου.

Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού δεν μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο της βασικής τους εγγραφής.

Η διαπίστωση των κριτηρίωνγίνεται βάσει δημοσίων εγγράφων, ενώ η αποδοχή ή απόρριψη της αίτησης γίνεται από τη Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών.

Οι εκλογείς που επιθυμούν να διευκολυνθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εγγράφονται, με δική τους μέριμνα, στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Η διαπίστωση των κριτηρίων  συντελείται άπαξ κατά την εγγραφή. Εκλογέας που ενεγράφη στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, εγγράφεται για χρονικό διάστημα δέκα (10) ετών από την ημερομηνία αποδοχής της αίτησης.

Η ψηφοφορία διεξάγεται μέσα σε ειδικά εκλογικά κέντρα εξωτερικού. Τα εκλογικά τμήματα  θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι οι 40 εκλογείς.

Η ψηφοφορία ολοκληρώνεται σε μία (1) ημέρα και η διεξαγωγή της ορίζεται μεταξύ της τέταρτης (4ης) και της προηγούμενης ημέρας της διεξαγωγής της ψηφοφορίας εντός της ελληνικής Επικράτειας. Δεν επιτρέπεται να είναι σε εξέλιξη ψηφοφορία σε ειδικά εκλογικά τμήματα εξωτερικού ,ενώ έχει περατωθεί η ψηφοφορία εντός της Επικράτειας.

Η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας των εκλογέων  γίνονται ταυτόχρονα με την καταμέτρηση και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το σύνολο της ελληνικής Επικράτειας, δηλαδή η ψήφος των αποδήμων της Ελλάδας  θαμετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών.

Βασικό σημείο είναι ότι οι βουλευτές Επικρατείας αυξάνονται από 12 σε 15. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν.

Εναπόκειται στα κόμματα αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο επικρατείας που θα προέρχονται από τον Ελληνισμό της διασποράς.

 

Κυρίες  και Κύριοι Συνάδελφοι,

Για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες ,η Ελλάδα, δυστυχώς, λόγω της οικονομικής κρίσης, έγινε και πάλι χώρα εξαγωγής εργατικού δυναμικού. Έλληνες  πολίτες άφησαν τη χώρα αναζητώντας εργασιακή διέξοδο και με την ελπίδα μια μέρα, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να επαναπατρισθούν.

Σε αυτούς τους Έλληνες ,που έχουν νωπούς τους δεσμούς με τη μητέρα πατρίδα, όπως και σε όλους τους Έλληνες της διασποράς, που διατηρούν άσβεστη τη φλόγα του Ελληνισμού, δεν έχει κανείς το δικαίωμα ή το ηθικό ανάστημα να εγείρει εμπόδια στη γέφυρα με την Ελλάδα.

Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει, ότι τα όποια πρακτικά εμπόδια μπορούν εύκολα να ξεπερασθούν αν υπάρχει πολιτική βούληση. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μεγαλώνει το έλλειμμα δημοκρατίας χρόνο με το χρόνο και Έλληνες πολίτες, οι οποίοι διατηρούν άμεσους και αντικειμενικούς δεσμούς με την πατρίδα,να στερούνται βασικών τους δικαιωμάτων.

Η άμεση και καθολική συμμετοχή των Ελλήνων στις δημοκρατικές διαδικασίες ,για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της χώρας μας,είναι ζήτημα δημοκρατίας αλλά και ζωτικής σημασίας για την επανασύνδεση της γενιάς του braindrain με την Ελλάδα.
Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση της δημοκρατίας στη χώρα μας.

Εκφράζω, την εδραία  πεποίθηση και την ελπίδα,ότιόλα τα κόμματα της παρούσας Βουλής, θα στηρίξουν την πρόταση αυτή της κυβέρνησης, γιατί εμείς στη Νέα Δημοκρατία,Πιστεύουμε πως είναι μια πρόταση ρεαλιστική, πολιτικά βιώσιμη και διοικητικά εφαρμόσιμη…

Σας ευχαριστώ πολύ