Ομιλία Σάκη Παπαδόπουλο για τον προυπολογισμό του 2018

Η μέχρι τώρα  συζήτηση  του Προυπολογισμού του 2018,  βοηθά  στη καλύτερη κατανόηση  ιεραρχήσεων – ιδεολογικοπολιτικών διαφορών–επιλογών – όλωντων Κομμάτων. Τα στελέχη της ΝΔ συνηθίζουν να υποστηρίζουν  ότι η κεντρική σύγκρουση της ΝΔ με  τη κυβερνητική πολιτική είναι στο  ζήτημα της υπερφορολόγησης. Ο πρόεδρος του ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ κ.Ντάϊσελμπλουμ αποκαλύπτει όμως χωρίς προσχήματα,  τη βασική αιτία της μνημονιακήςυπερφορολόγησης – των περικοπών – της εσωτερικής υποτίμησης στην Ελλάδα : « Είχαμε τραπεζική και δημοσιονομική κρίση και χρησιμοποιήσαμε πολλά από  τα χρήματα των φορολογουμένων για να σώσουμε τις Τράπεζες. Έχει δίκιο ο κόσμος που μας επέκρινε  λέγοντας πως όλες οι επιβαρύνσεις έγιναν για να σωθούν οι  Τράπεζες…».

Δεν έγινε  όμως μόνον για τις Τράπεζες ημεταμνημονιακή  κοινωνική εξαθλίωση στη χώρα. Έγινε και γιατί συνεχίστηκε η ρεμούλα που αφαιρούσε πολύτιμους  πόρους από τον δημόσιο κορβανά. Έγινε γιατί συνεχίστηκε και  η λεηλασία της  δημόσιας περιουσίας  – η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος στην υγεία  – η κραιπάλη στις εξοπλιστικές δαπάνες   – το λαθρεμπόριο – η μεταφορά πλούτου στους φορολογικούς παραδείσους.

Στη παρούσα φάση :  « Η  ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και  μετά μακρά περίοδο αντιρρήσεων  ο κ.Τσίπρας εφαρμόζει το πρόγραμμα προσαρμογής διότι μόνον έτσι θα μπορέσει να απελευθερώσει τη χώρα του από τη δανειακή βοήθεια και να την οδηγήσει και πάλι στις διεθνείς χρηματαγορές» έγραφε την 1-11-17 η ΧΑΝΤΕΣΜΠΛΑΤ και σημείωνε : « ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ κ.ΤΣΙΠΡΑ ΝΑ ΔΡΑΣΕΙ». Με την ίδια οπτική, ο Αλέξης Τσίπρας βραβεύεται στο ΠΑΡΙΣΙ για  τη δέσμευσή του στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες. Στο ιδεώδες που περιέγραψε και στο Ίδρυμα Νιάρχου και στο Παρίσι και στο Μέγαρο Μουσικής το Σάββατο  : ένα νέο Πολιτικό – Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Ευρώπη της Δημοσιονομικής Σταθερότητας αλλά και της ΔημιουργικήσΑπασχόλησησ – των ευφυών  Επενδύσεων –  της Δίκαιησ Ανάπτυξης – της άρσης των ανισοτήτων – κοινωνικών και περιφερειακών.

 

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2018 ανταποκρίνεται  σε κρίσιμα καθήκοντα :

  • Να προετοιμάσει τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, την έξοδο της χώρας από την κηδεμονία την 21η Αυγούστου του 2018, με μαξιλάρι προστασίας, με  επίγνωση των δυσκολιών – των περιοριστικών παραγόντων  που θα συνεχίσουν να υπάρχουν και χωρίσ νέες «υβριδικές» δεσμεύσεις.
  • Να λαμβάνει υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις, ειδικά τις ευρωπαϊκές
  • Να υπηρετείτη δημοσιονομική σταθερότητα και τις δεσμεύσεις για βιώσιμη εξυπηρέτηση του δυσβάστακτου Χρέους
  • Να εγγυάται τη θετική εξέλιξη της τελευταίας Αξιολόγησης και την εκπλήρωση των αναπτυξιακών στόχων : πάνω από 2,4 % το 2018
  • Να διευκολύνει την άρση της αβεβαιότητας, τη ρευστότητα, την επιστροφή των καταθέσεων, την υγιή επιχειρηματικότητα, τη κοινωνική επιχειρηματικότητα, τις ΚΟΙΝΣΕΠ, τις χρήσιμες επενδύσεις,τις αναγκαίες  υποδομές, την αύξηση της σταθερής απασχόλησης και τη δραστική μείωση της ανεργίας κάτω από 19% αντιμετωπίζοντας και την μακροχρόνια ανεργία με προγράμματα ενεργού απασχόλησης.
  • Να διευκολύνει  την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων,  τον εξαγωγικό προσανατολισμό τους, τις καινοτομίες, τη παραγωγή ποιοτικών και υγιεινών προϊόντων.
  • Να υλοποιεί τις προγραμματικές διακηρύξεις της Κυβέρνησης, τις προτεραιότητές της, τις επιλογές της για αλληλέγγυο κράτος – για αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας – για  προστασία των χαμηλών εισοδημάτων και των  ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων – για φορολογική ελάφρυνση των νοικοκυριών και των υγιών επιχειρήσεων –  για ώριμες προωθητικές μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, στο φάρμακο, στη Παιδεία, στη Πρόνοια, στη Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση, στα έσοδα και τις δαπάνες…

Η Επιστημονική Επιτροπή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους επισημαίνει ότι « την  γενική στόχευση ως προς την κοινωνική διάσταση του προϋπολογισμού υπηρετεί η εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και η διανομή του κοινωνικού μερίσματος». Το ΚΕΑ που διανέμεται τώρα με βάση τις αιτήσεις που εγκρίθηκαν μέχρι την 31/10/ αφορά 602.000 άτομα. Ο σχεδιασμός αφορά 750.000 άτομα.

Στις δαπάνες του κοινωνικού  προυπολογισμού περιλαμβάνονται και εκείνες  για την αύξηση των σχολικών γευμάτων, για λειτουργία περισσότερων  παιδικών σταθμών ( 380 νέων ), για τη λειτουργία των ΚΗΦΗ – των  γηροκομείων, για τη δημιουργία δομών αποασυλοποίησης ψυχικά ασθενών και δομών  παροχής φροντίδας ψυχικής υγείας, για τη λειτουργία 240  Κέντρων Κοινότητας – των Θεραπευτηρίων Χρονίων Παθήσεων – των Κέντρων αποκατάστασης και αποθεραπείας παιδιών με αναπηρίες …  Περιλαμβάνονται και εκείνες που αφορούν τις σημαντικές τομές – τις μεταρρυθμίσεις – τις παρεμβάσεις αναβάθμισης του ΕΣΥ και των υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Αισιοδοξούμε ότι ο Προυπολογισμός του 2018 θα είναι ο τελευταίος που συντάσσεται σε συνθήκες ασφυκτικών περιορισμών. Δεν θα είναι όμως ο τελευταίος της Κυβέρνησης. Θα είναι αυτός της μετάβασης στην ενάρετη περίοδο για την εθνική οικονομία, στην ολιστική ανασυγκρότηση για τη χώρα, στην άμβλυνση των ανισοτήτων για τη κοινωνία,  με μια πολιτική συμμαχιών που περιλαμβάνει και όλους εκείνους που θέλουν μια Ενωμένη Ευρώπη απαλλαγμένη από το Σύμφωνο της ανελέητης Δημοσιονομικής Πειθαρχίας – της λιτότητας για τους πολλούς και της χλιδής για την ολιγαρχία των φορολογικών παραδείσων. Μια Συμμαχία  για  την Ευρώπη της ποιότητας ζωής,  της αλληλέγγυας συμβίωσης, της άρσης των ανισοτήτων, της προστασίας των συνόρων μας, της δημοκρατικής εμβάθυνσης… Αυτές είναι οι επιλογές μας και με αυτές θα ζητήσουμε νέα λαίκή εντολή στις Εκλογές του Σεπτέμβρη του 2019.

 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΕΚΕ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ