Ομιλία Κ. Παπακώστα στη Βουλή για το Σ.Ν της αναμόρφωσης του Οικογενειακού Δικαίου

Τοποθέτηση Κατερίνας Παπακώστα στη Βουλή για το Σ.Ν της αναμόρφωσης του Οικογενειακού Δικαίου: «Μια παιδοκεντρική μεταρρύθμιση που την οφείλουμε στον πυρήνα της κοινωνίας…τα παιδιά»

Επί του εμβληματικού Νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την Ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα  οικογενειακού δικαίου, τοποθετήθηκε η Τρικαλινή Βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα.

Η κα. Παπακώστα και με τον θεσμικό της ρόλο ως Βουλευτής, αλλά και ως νομικός στηρίζει αναφανδόν, την μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, για την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου της χώρας μας, «με επίκεντρο πλέον το παιδί και το συμφέρον του», όπως η ίδια τόνισε.

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως «Βρισκόμαστε ήδη, εδώ και αρκετές δεκαετίες,ενώπιον ενός νομοθετικού χάσματος ‘’γενεών’’, κατά πολύ αποκλίνον με την κοινωνική πραγματικότητα του 2021.Η κοινωνία ωστόσο σήμερα, αισθάνεται πιο έτοιμη από ποτέ, ώστε με την ισχυρή και τολμηρή πολιτική βούληση της Κυβέρνησης, να συνδιαμορφώσει ένα σύγχρονο μοντέλο ανατροφής, το οποίο αφενός δεν θα περιθωριοποιεί κανένα γονέα και αφετέρου θα προσφέρει στο παιδί, την όσο το δυνατόν επαρκέστερη κατανομή χρόνου, μεταξύ των δύο γονιών του.»

Ανάμεσα στις καινοτομίες του Νομοσχεδίου, σύμφωνα με την Βουλευτή είναι,

  • Η θέσπιση του μαχητού τεκμηρίου του 1/3 για την επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα που δεν διαμένει, η ισότιμη και ισόρροπη ανατροφή του παιδιού από τους δύο γονείς, ‘’από κοινού και εξίσου’’ όπως ορίζει το άρ. 7 του Νομοσχεδίου.
  • Η διευθέτηση των διαφορών μεταξύ των γονιών μέσω της διαμεσολάβησης, μέσω της δημιουργίας δηλαδή, ενός κατάλληλου πλαισίου συνεννόησης, με τελευταίο το στάδιο του φυσικού δικαστή.
  • Η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, με έμφαση σε ζητήματα μη καταβολής διατροφής, μη τήρησης των δικαστικών αποφάσεων.
  • Επιπλέον, υπογραμμίζεται η σπουδαιότητα της Συμβάσεως της Κων/ποληςγια την πρόληψη και τηνκαταπολέμηση της βίας κατά των γυναικώνκαι της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία διαπνέει σχεδόν το σύνολο του Νομοσχεδίου.
  • Και τέλος, στην ειδική επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών, πουθα δικάζουν τις οικογενειακές διαφορές, απόεξειδικευμένους Ψυχολόγους,Κοινωνιολόγους και ΚοινωνικούςΛειτουργούς, Καθηγητές ΑΕΙ και ΔικαστικούςΛειτουργούς, πάλι με βάσει την Σύμβαση της Κων/πολης.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της η κα. Παπακώστα επεσήμανε, πως η Κυβέρνηση έχει την κοινωνία σύσσωμη στο πλάι της, φέρνοντας μια γενναία Νομοθετική πρωτοβουλία και αυτό συνεπάγεται από τον τεράστιο αριθμό σχολίων στην διαβούλευση του Ν.Σ, με το 80% να είναι θετικά και προς αυτή την κατεύθυνση. «ΗΚυβέρνηση της Ν.Δ.τόλμησε για ακόμη μία φορά,να σταθείστο ύψος των περιστάσεων,αφουγκραζόμενη πρωτίστως την ίδια τηνκοινωνία και ενεργώντας αποκλειστικά για το συμφέρον των παιδιών