Όλυμπος-Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Μακράν η πρώτη γαλακτοβιομηχανία στην Ελλάδα

Στην πρώτη θέση μεταξύ των 10 μεγαλύτερων γαλακτοβιομηχανιών της Ελλάδας, βρίσκονται τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε. (Όλυμπος-ΤΥΡΑΣ) των αδελφών Σαράντη, με κύκλο εργασιών 327, 73 εκατ. ευρώ το 2023, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Ισχυρές αντοχές επέδειξε ο κλάδος των γαλακτοκομικών το 2020, παρά την επίδραση της πανδημίας, η οποία αφαίρεσε από την εξίσωση κυρίως το κομμάτι των πωλήσεων προς τον κλάδο της εστίασης. Η σημαντική αύξηση των εξαγωγών γαλακτοκομικών το 2020, η οποία συνεχίζεται και το 2021, αύξηση που καταγράφεται και στον συγγενή κλάδο των τυροκομικών, φαίνεται ότι αντιστάθμισε τις όποιες απώλειες από τη μείωση της κατανάλωσης στην εγχώρια αγορά.

Μπορεί, βεβαίως, το αγελαδινό γάλα, στο οποίο σημειωτέον η Ελλάδα είναι ελλειμματική, να κατέχει την πρωτοκαθεδρία σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, το κατσικίσιο όμως και το πρόβειο βρίσκονται σε άνοδο, λόγω της αύξησης των εξαγωγών της φέτας, αλλά και της στροφής των καταναλωτών σε γάλα και κυρίως σε γιαούρτι από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα. Πλέον όλες οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες παράγουν προϊόντα από κατσικίσιο και πρόβειο γάλα, με την περίφημη πέτσα στο γιαούρτι να γίνεται πλέον… της μόδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της STOCHASIS, η παραγωγή πρόβειου γάλακτος αυξήθηκε κατά 6,9% το 2020 σε σύγκριση με το 2019, ξεπερνώντας τους 688.000 τόνους. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η αύξηση της παραγωγής κατσικίσιου γάλακτος, κατά 9,5% το 2020 σε σύγκριση με το 2019, στους 157.587 τόνους και με αύξηση των παραγωγών κατά 14,8%. Ένα άλλο προϊόν που έρχεται από το παρελθόν, αλλά πλέον σε μοντέρνα μορφή, είναι το ξινόγαλα. Η εγχώρια αγορά αυξήθηκε κατά 13,4% το 2020 σε σύγκριση με το 2019, ενώ σε άνοδο βρίσκεται γενικότερα την τελευταία τετραετία.

Δείτε στον παρακάτω πίνακα της «Καθημερινής» το Top-10 των Ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών, με την Τρικαλινών συμφερόντων εταιρεία Όλυμπος-Ελληνικά Γαλακτοκομεία να φιγουράρει στην 1η θέση. Αποτελώντας μακράν την πρώτη σε πωλήσεις γαλακτοβιομηχανία στην Ελλάδα.