Ολυμπιακοί Αγώνες: Η καθυστέρηση στον εμβολιασμό προκαλεί ερωτηματικά

Μπορεί οι διοργανωτές του «Τόκιο 2020» να εμφανίζονται καθησυχαστικοί για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων το ερχόμενο καλοκαίρι (23/07-8/08), ωστόσο, η καθυστέρηση που παρατηρείται στο θέμα του εμβολιασμού στην Ιαπωνία, προκαλεί αρκετά ερωτηματικά για το κατά πόσο μπορεί να είναι ασφαλής η διοργάνωση.

Η ΟΕ των Αγώνων τονίζει ότι τα εμβόλια δεν αποτελούν προϋπόθεση για τη διεξαγωγή του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος του πλανήτη, ούτε αν θα πρέπει οι αθλητές που θα έρθουν από το εξωτερικό να είναι εμβολιασμένοι ή, εάν θα δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό αθλητών της χώρας ή, των εθελοντών.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο εμβολιασμός στην «χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου» καθυστερεί ανησυχητικά. Περίπου 1.5 εκατομμύριο άνθρωποι είχαν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου έως και την Τετάρτη (21/04) και μόνο 827.000 εμβολιάστηκαν πλήρως, ποσοστό μικρότερο από το 0.7% του πληθυσμού, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ο διευθυντής του Κέντρου Διεθνών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Νανζάν της πόλης Ναγκόγια και ειδικός στις πολιτικές υγείας, Τακακάζου Γιαμαγκίσι σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως με βάση την ταχύτητα των εμβολιασμών στο εξωτετικό «όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η καθυστέρηση στην διαδικασία έβαλε την Ιαπωνία σε δύσκολη θέση να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό θα μπορούσε να αποδυναμώσει την υποστήριξή τους για την διοργάνωση.»

Η πλειονότητα των Ιαπώνων, έχουν ήδη αντιταχθεί στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με όλες τις σχετικές δημοσκοπήσεις και ο πρωθυπουργός, Γιοσιχίντε Σούγκα, θα κριθεί σχετικά με τη διαχείριση του στην κρίση του κορωνοϊού.

Πρόσφατα σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο «British Medical Journal», τέσσερις ειδικοί στάθηκαν στην αργοπορία διάθεσης των εμβολίων στην Ιαπωνία, θεωρώντας την ως άκρο ανησυχητικό παράγοντα που ωθεί τα σχέδια για τους Αγώνες να επανεξεταστούν επειγόντως.

Από την πλευρά τους οι διοργανωτές των Αγώνων διαβεβαιώνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του εμβολιασμού δεν θα προκαλέσει προβλήματα στο μεγάλο ραντεβού του αθλητισμού σε λίγους μήνες.

Ήδη έχει απαγορευθεί η έλευση στην διάρκεια της διοργάνωσης σε ξένους θεατές, ενώ ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ο ακριβής αριθμός των γηγενών, που θα παρακολουθήσουν διά ζώσης την διοργάνωση.

«Θα μπορέσουμε να διοργανώσουμε τους Αγώνες ακόμη και χωρίς εμβολιασμό», δήλωσε την Τετάρτη στους εκπροσώπους του Τύπου ο γενικός διευθυντής του Τόκιο 2020, Τοσιχίρο Μούτο, προσθέτοντας πως «φυσικά, εάν τα εμβόλια είναι διαθέσιμα, αυτό θα ήταν πλεονέκτημα».

Η ΔΟΕ από τη μεριά της ενθαρρύνει τους αθλητές να εμβολιαστούν και έχει λάβει κινεζικές δόσεις για ομάδες από χώρες με περιορισμένη πρόσβαση στα εμβόλια.

naftemporiki.gr