Όλο και περισσότεροι γάμοι οδηγούνται σε διαζύγιο στην Ελλάδα – Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα Τρίκαλα

Όλο και περισσότεροι γάμοι στη χώρα μας οδηγούνται σε διαζύγιο, σύμφωνα με έρευνα. Οι τάσεις δείχνουν ξεκάθαρα πως από την αρχή της δεκαετίας του 2000, σχεδόν 1 στους 4 γάμους διαλύεται, με το πρόβλημα να είναι ακόμη πιο οξυμένο τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, όπου σχεδόν οι μισοί γάμοι από όσους τελούνται να μην έχουν αίσιο τέλος.

Ταυτόχρονα, η αύξηση της έντασης του διαζυγίου (αλλά και η αύξηση των γεννήσεων εκτός γάμου όπως επίσης και των δεύτερων γάμων) έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση τόσο των μονογονεϊκών οικογενειών όσο και των παιδιών που μεγαλώνουν σε οικογένειες με έναν θετό και έναν βιολογικό γονέα. Επομένως, οι οικογενειακές δομές στη χώρα μας διαφοροποιούνται όλο και περισσότερο από αυτές του παρελθόντος.

Τα προαναφερθέντα αποτελούν αποτελέσματα έρευνας του Δρ. Δημογραφίας, Γιώργου Κοντογιάννη, και παρατίθενται στο 8ο ψηφιακό τεύχος της σειράς «FlashNews» που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από το ΕΛΙΔΕΚ (και υλοποιούμενου από τον ΕΛΚΕ του Παν. Θεσσαλίας) ερευνητικού Προγράμματος «Δημογραφικά Προτάγματα στην Έρευνα και Πρακτική στην Ελλάδα».

Από την ανάλυση των δεδομένων αναφέρει ο ερευνητής, διαπιστώνουμε ότι η ένταση του διαζυγίου αυξάνεται συνεχώς με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι γάμοι να οδηγούνται στη λύση τους.

Και για τα Τρίκαλα τα αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια είναι αποκαρδιωτικά, αφού σχεδόν 1 στα 3 ζευγάρια που παντρεύονται, είτε με πολιτικό είτε με θρησκευτικό γάμο,  στην πορεία ακολουθούν χωρισμούς δρόμους.

Στην Ελλάδα, τις τελευταίες δεκαετίες καταγράφονται σημαντικές αλλαγές και τάσεις σύγκλισης με τις χώρες της βόρειας και δυτικής Ευρώπης: εκτός από την αύξηση της συχνότητας λύσης του γάμου (του ποσοστού δηλαδή των ζευγαριών που παντρεύτηκαν μετά το 1970 και πήραν διαζύγιο), αυξάνεται στις νεότερες γενεές και το ποσοστό των ατόμων που δεν παντρεύονται (καθώς και αυτών που δεν κάνουν παιδιά), οι εκτός γάμου γεννήσεις και τα ζευγάρια που επιλέγουν το Σύμφωνο Συμβίωσης.

Επομένως, οι οικογένειες στη χώρα μας, άρα και στα Τρίκαλα,  διαφοροποιούνται όλο και περισσότερο από αυτές του παρελθόντος απαιτώντας νέες προσεγγίσεις σχετικά με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των προτεραιοτήτων στη διαμόρφωση της όποιας δημογραφικής πολιτικής.