Όλες οι θερμίδες είναι ίδιες;

Η θερμίδα είναι μια μονάδα μέτρησης και περιγράφει την ενέργεια που δίνουν τα τρόφιμα που καταναλώνουμε στο σώμα μας, καθώς και την ενέργεια που δαπανούμε με τις διάφορες δραστηριότητες. Από την πλευρά της μέτρησης 100 θερμίδες θα παραμείνουν 100 θερμίδες ανεξάρτητα από το αν προέρχονται από ένα μήλο ή ένα γλυκό. Από την πλευρά της βιοχημείας όλες οι θερμίδες δεν είναι ίδιες αλλά έχει σημασία από που προέρχονται.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Medical Journal έδειξε ότι το σώμα αντιλαμβάνεται μια θερμίδα που προέρχεται από την ζάχαρη διαφορετικά από μια θερμίδα λίπους. «Τα ευρήματα έδειξαν ότι όλες οι θερμίδες δεν είναι ίδιες για το σώμα», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ David Ludwig από το Boston Children’s Hospital της Βοστόνης. Σύμφωνα με τον Ludwig η κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (αυτές που αυξάνουν σημαντικά το σάκχαρο του αίματος αμέσως μετά την κατανάλωσή τους) προκαλούν ορμονικές αλλαγές που αυξάνει την πείνα και οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες μελέτησαν για 20 εβδομάδες 164 υπέρβαρους ενήλικες ηλικίας 18-65 ετών οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Τα γεύματα παρείχαν τις ίδιες συνολικές θερμίδες ημερησίως (2.000) και όλα περιείχαν 20% πρωτεΐνες. Αλλά η διατροφή κάθε ομάδας ήταν διαφορετική:

-Η πρώτη ομάδα κατανάλωνε 20% λίπος (48 γρ.) και 60% υδατάνθρακες (305 γρ.).

-Η δεύτερη ομάδα κατανάλωνε 40% λίπος (92 γρ.) και 40% υδατάνθρακες (205 γρ.).

-Η τρίτη ομάδα κατανάλωνε 60% λίπος (137 γρ.) και 20% υδατάνθρακες (105 γρ.).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν τα χαμηλότερα επίπεδα υδατανθράκων έκαιγαν περισσότερες θερμίδες. Ακόμη, τα επίπεδα των ορμονών που ρυθμίζουν την πείνα, της γκρελίνης και της λεπτίνης ήταν επίσης χαμηλότερα σ’ αυτήν την ομάδα.

Οι εθελοντές στην ομάδα των χαμηλών υδατανθράκων έκαιγαν 209- 278 περισσότερες θερμίδες την ημέρα από εκείνους της δίαιτας των υψηλών υδατανθράκων. Αυτό σημαίνει ότι έκαιγαν 50-70 θερμίδες παραπάνω για κάθε 10% μείωση των υδατανθράκων. Οι εθελοντές με την υψηλότερη έκκριση ινσουλίνης κατά την έναρξη της μελέτης είχαν ακόμη πιο δραματική διαφορά στην ενεργειακή δαπάνη. Εκείνοι που ακολούθησαν μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες έκαιγαν έως και 478 θερμίδες την ημέρα παραπάνω από όσους ακολουθούσαν τη διατροφή με τους περισσότερους υδατάνθρακες.

iatrikanews.gr