Οι τροπικοί κυκλώνες απειλούν την Ελλάδα – Καμπανάκι επιστημόνων (Βίντεο, Χάρτες)

Αυξάνονται οι ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας για την γιγάντωση του φαινομένου των τροπικών κυκλώνων στην Μεσόγειο.

Αποτελούν σοβαρό φυσικό κίνδυνο για τις παράκτιες περιοχές της λεκάνης της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, γι’ αυτό οι τροπικοί κυκλώνες αποτελούν αντικείμενο μελέτης επιστημόνων οι οποίοι επιστρατεύουν τα πιο εξελιγμένα μοντέλα πρόβλεψης καιρού. Το όνομα «Medicanes» (MEDIterranean HurriCANES) τους έχει αποδοθεί λόγω της ομοιότητάς τους με τους τροπικούς κυκλώνες, ενώ η ακριβής τους πρόβλεψη αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα.

Οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι ένα συχνό φαινόμενο που «ρυθμίζει» σε μεγάλο βαθμό τον καιρό στην περιοχή της Μεσογείου καθώς αποτελούν σημαντικό περιβαλλοντικό κίνδυνο, προκαλώντας συχνά ανεμοθύελλες και έντονες βροχοπτώσεις. Επιπλέον, οι «Medicanes» διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην μεταβλητότητα του κλίματος ελέγχοντας τον κύκλο του νερού και την φορά των υδάτων. Σημειώνεται επίσης πως η κίνησή τους στην Μεσόγειο έχει ως αποτέλεσμα να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες σκόνης από τη Βόρεια Αφρική.

Παρά τα πρόσφατα επιτεύγματα της επιστημονικής κοινότητας για την παροχή ακριβέστερης εικόνας για τις ατμοσφαιρικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τους μεσογειακούς κυκλώνες, εξακολουθούν να υπάρχουν σημεία που δεν έχουν διερευνηθεί και απαιτούν συντονισμένη προσέγγιση.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα medcyclones.eu, η έλλειψη άμεσης αλληλεπίδρασης μεταξύ ακαδημαϊκών ερευνητών και επιστημόνων πρόβλεψης του κλίματος, εμποδίζει την αποτελεσματική εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων για τη βελτίωση των ατμοσφαιρικών μοντέλων.

Όταν ένας τέτοιος τυφώνας «χτυπάει» μια περιοχή, δεν φέρνει μόνο βροχές και ανεξέλεγκτο άνεμο, αλλά μπορεί να «βουλιάξει» ολόκληρες πόλεις και να αλλάξει την μορφολογία των ακτών.

Οι κυκλώνες που απειλούν την Ελλάδα

Στους πίνακες που παραθέτει η «MedCyclones» βλέπουμε αναλυτικά τα σημεία στα οποία έχουν καταγραφεί τα επίκεντρα των κυκλώνων. Με το πιο έντονο κόκκινο χρώμα συμβολίζονται τα ακραία φαινόμενα που έχουν πλήξει τις περιοχές, ενώ τα πιο μικρά σημάδια στον χάρτη είναι αυτά τα οποία δεν είχαν μεγάλη ένταση.

Παρατηρείται πως μερικοί από τους μεγαλύτερους και πιο καταστροφικούς «Medicanes» έχουν σημειωθεί πάρα πολύ κοντά στην χώρα μας, αλλά όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, οι επιπτώσεις των κυκλώνων επηρεάζουν πολλές περιοχές που βρίσκονται κοντά στο κέντρο τους.

Δείτε τον χάρτη:

xartis_kairos_tifonas_2_9b6cd.png

Ακόμη ένα στατιστικό στοιχείο που ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα είναι η συχνότητα του φαινομένου, καθώς από το 2010 και μετά υπάρχει μια περίοδος κατά την οποία οι κυκλώνες είναι πιο έντονοι αλλά και περισσότεροι. Στον παρακάτω χάρτη καταγράφονται και τα φαινόμενα, Ιανός, Ζορμπάς και Ντανιέλ τα οποία είχαν γίνει αισθητά στην χώρα μας.

Δείτε τον χάρτη:

xartis_kairos_tifonas_1_4131c.png

Δείτε το βίντεο:

ieidiseis.gr