Οι τροφές που χαρίζουν γερά μαλλιά

Καθημερινά -και πολύ περισσότερο το φθινόπωρο και την άνοιξη- χάνουμε γύρω στις 50 με 100 τρίχες. Ο αριθμός αυτός είναι φυσιολογικός· όταν όμως τον ξεπερνάμε, αρχίζει η αραίωση του τριχωτού της κεφαλής. Τα αίτια μπορεί να είναι πολλά.

Τα συχνότερα είναι η αναιμία, η διαταραχή της θυρεοειδικής λειτουργίας -κυρίως ο υποθυρεοειδισμός-, η έλλειψη ψευδαργύρου (π.χ. σε άτομα που έχουν κάνει χειρουργείο για παχυσαρκία), οι στερητικές δίαιτες και το στρες. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η κληρονομικότητα, ειδικά στην ανδρογενή αλωπεκία. Ομως, και η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο, όπως τονίζει ο δρ. Γιώργος Πανοτόπουλος, παθολόγος – διατροφολόγος.

Οι τροφές που «αγαπούν» τα μαλλιά μας είναι:

Πουλερικά και άπαχο κόκκινο κρέας: Το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και το μοσχάρι περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και σίδηρο, χωρίς τα οποία τα μαλλιά μας γίνονται πιο αδύναμα, λεπτά και εύθραυστα. Καλό είναι να καταναλώνουμε 2 φορές την εβδομάδα πουλερικά και μία κόκκινο κρέας.

Ω3 λιπαρά οξέα: Ωφελούν τον θύλακα της τρίχας. Υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια, π.χ. σαρδέλα, ρέγκα, μαρίδα, μικρό σκουμπρί, αλλά και σε μεγαλύτερα ψάρια, όπως ο σολομός και ο ξιφίας. Συνιστάται να τα καταναλώνουμε 2 φορές την εβδομάδα.

Όσπρια: Εχουν φυτικές πρωτεΐνες, βιταμίνες Β, ω3, σίδηρο και ασβέστιο, που καταπολεμούν την τριχόπτωση. Πρέπει να τα εντάξουμε στη διατροφή μας 2 φορές την εβδομάδα.

Προϊόντα ολικής άλεσης: Π.χ. δημητριακά ή ψωμί. Τα χρειαζόμαστε επειδή περιέχουν ψευδάργυρο, σίδηρο, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος B. Η καθημερινή κατανάλωσή τους ωφελεί το τριχωτό της κεφαλής.

Σκούρα πράσινα λαχανικά: Περιέχουν μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που προσφέρουν λάμψη και υγεία στην τρίχα. Πολύ καλή πηγή το σπανάκι και το μπρόκολο· καλό είναι να τα καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση.

Ξηροί καρποί: Πολύ καλή πηγή ω3 λιπαρών, σιδήρου και ψευδαργύρου, που συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Η ποσότητα που θα φάμε εξαρτάται και από το σωματικό μας βάρος.

Τσάι και σταφύλι: Περιέχουν κατεχίνες, που δρουν ενάντια στην τριχόπτωση και ενδυναμώνουν την τρίχα.

Ευχαριστούμε για τις επιστημονικές πληροφορίες τον Δρα Γιώργο Πανοτόπουλο, παθολόγο – διατροφολόγο.

gastronomos/gr