Οι πυρκαγιές και οι κάλπες

Ο εφιάλτης των πυρκαγιών του περσινού καλοκαιριού στην Εύβοια και στην Αττική, ξύπνησε χθες.

Εφιάλτης πρώτα για τους κατοίκους και στη συνέχεια για την πυροσβεστική, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και την κυβέρνηση.

Η μεγάλη φωτιά στο Κρεμαστό Εύβοιας, και κάποιες άλλες μικρότερες και συναγερμός σε πολλές περιοχές λόγω των καιρικών συνθηκών, επανέφεραν δυσάρεστες μνήμες στο Μαξίμου.

Όπως έλεγαν δηκτικά στη στήλη στελέχη της κυβέρνησης «όταν κάποιοι κάνουν σχέδια για εκλογές το φθινόπωρο τα βλέπει ο… θεός της φωτιάς και γελάει».

Γιατί, πώς να σχεδιαστεί η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη αν το καλοκαίρι αυτό θυμίζει το περσινό;

Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο αρμόδιος υπουργός, Χρ. Στυλιανίδης, έχουν προειδοποιήσει ότι θα έχουμε δύσκολο καλοκαίρι.

Και το ερώτημα είναι πώς θα μπορούσαν να στηθούν κάλπες αν οι φωτιές μετατραπούν σε εφιάλτη για πολλές περιοχές και χιλιάδες πολίτες;

Και πώς η κυβέρνηση θα μπορέσει να φτιάξει προεκλογικό αφήγημα αν η διαχείριση των πυρκαγιών δεν είναι και η καλύτερη;

Ίσως γι’ αυτό λένε όσοι γνωρίζουν, ότι ο πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις του εκεί γύρω στο 15αύγουστο, όταν θα υπάρχει μια γενική εικόνα για το μεγάλο μέτωπο των πυρκαγιών, με την ελπίδα ότι δεν θα έχει καεί η Ελλάδα.

Κρίσιμο, λοιπόν, το συγκεκριμένο μέτωπο για το αν θα πάμε σε πρόωρες εκλογές. Γιατί οργισμένοι πολίτες στις κάλπες δεν είναι ποτέ καλό νέο για καμιά κυβέρνηση… Πλην εκείνης του Κ. Καραμανλή που μοίραζε τριχίλιαρα μετά τις φονικές φωτιές στην Ηλεία. Αλλά τότε ήταν άλλες οι εποχές…

ot.gr