Οι πολιτικοί συσχετισμοί στη «γαλάζια πολυκατοικία» των Τρικάλων μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό

Νέα δεδομένα και νέους πολιτικούς συσχετισμούς δημιουργεί ο πρόσφατος ανασχηματισμούς του κυβερνητικού σχήματος από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που όπως είναι λογικό δεν αφήνουν ανεπηρέαστη και την «γαλάζια πολυκατοικία» των Τρικάλων και όσους «διαμένουν» και «συγκατοικούν» εντός αυτής.

Καταρχήν να ξεκινήσουμε την ανάλυση μας από τον απερχόμενο Υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, ο οποίος αποχωρεί από το κυβερνητικό σχήμα ύστερα από 5 συναπτά έτη, έχοντας θητεία ως επικεφαλής σε δύο παραγωγικά Υπουργεία, όπως είναι αυτά της Ενέργειας-Περιβάλλοντος και της Ανάπτυξης.

Σε καμία περίπτωση ο Κώστας Σκρέκας δεν φεύγει ως αποτυχημένος από την κυβέρνηση ή ότι δεν έφερε αποτελέσματα η πολιτική που ακολούθησες στο «καυτό» ζήτημα της ακρίβειας. Απλά ίσως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να τον αφήσει για λίγο στον πάγκο να ξεκουραστεί, ώστε να εκτονωθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια όπως αυτή αποτυπώθηκε στη κάλπη των ευρωεκλογών. Ο Σκρέκας σαφώς και είναι ένα πολιτικό κεφάλαιο για τον τόπο και όπως γίνεται στις περισσότερες των περιπτώσεων στην πολιτική, κάποια στιγμή θα επανέλθει δριμύτερος.

Από εκεί και πέρα έχουμε τον Δημήτρη Παπαστεργίου που συνεχίζει ως Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, απολαμβάνοντας την πλήρη εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού. Ας μην ξεχνάμε πως ο Παπαστεργίου ήταν προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα ήταν πολιτικά άκομψο, να τον «αδειάσει» στον πρώτο ανασχηματισμό, όταν μάλιστα ο πρώτος διακρίνεται για την έφεση του πανελλαδικά σε θέματα τεχνολογίας και ψηφιοποίησης. Παραμένει πολιτικά ισχυρός και ενισχυμένος στο νομό και σίγουρα στις εκλογές του 2027 (ή όποτε αυτές γίνουν) θα είναι εκ των βασικών πρωταγωνιστών του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου στα Τρίκαλα.

Η μέχρι πρότινος Βουλευτής Τρικάλων και Γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα, με την πρόσφατη υφυπουργοποίηση της από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, σαφώς αναβαθμίζεται πολιτικά, ενισχύει το ρόλο και την θέση της εντός του κόμματος και στη κυβέρνηση και σίγουρα δημιουργεί, και πάλι νέα δεδομένα με «αέρα νίκης» ως υποψήφια Βουλευτής του νομού στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ο Θανάσης Λιούτας παραμένει για μια ακόμη φορά εκτός κυβέρνησης, κάτι που σίγουρα τον αποδυναμώνει πολιτικά στη συνείδηση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, αλλά κανείς ποτές δεν ξέρει πως μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα γι΄αυτόν μελλοντικά.

Τέλος έχουμε τα ονόματα των Χρήστου Μιχαλάκη και Γιώργου Βλαχογιάννη, ενός δοκιμασμένου στελέχους της παράταξης στον Α΄Βαθμό της αυτοδιοίκησης και ενός νεότερου στελέχους, που όμως έχει πίσω του «οικογενειακή προϊστορία» και καλή έξωθεν μαρτυρία εντός του κόμματος, εξ ου και η τοποθέτηση τους ως αναπληρωτής Γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ. Αν είναι υποψήφιοι Βουλευτές και οι δύο στις επόμενες εκλογές, σίγουρα θα έχουν να παλέψουν με «θηρία», αλλά επειδή είναι και οι δύο αυτόφωτοι, με ικανότητες και με πολύ κόσμο να τους ακολουθεί, ας μην φανεί παράξενο το πόσο ψηλά  μπορούν να φτάσουν.

Έτσι έχουν για την ώρα τα πράγματα στη «γαλάζια πολυκατοικία» και τους ενοίκους της, που λογικό είναι να διαγκωνίζονται ποιος θα ανέβει ψηλότερα στο «ρετιρέ». Το παρήγορο πάντως είναι πως τα Τρίκαλα μπορεί να έχασαν τον Κώστα Σκρέκα από την κυβέρνηση, όμως αυτό το κενό ήρθε να αναπληρώσει η αξιοποίηση της Κατερίνας Παπακώστα. Αυτό και μόνο το δεδομένο, συν όλα τα υπόλοιπα, κάνουν τα Τρίκαλα να παραμένουν δυνατά μέσα στο πολιτικό παιχνίδι και να συνεχίζουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.