Οι πιθανές ημερομηνίες και τα σενάρια εκλογών

 

«Μπαίνουμε σε προεκλογική χρονιά. Θα έχουμε εκλογές την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού του 2023» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά τα δύο βασικά σενάρια σε σχέση με τις ημερομηνίες που θα στηθούν οι κάλπες, σενάρια που ήδη βρίσκονται υπό επεξεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Κομβικό στοιχείο προκειμένου να καθοριστούν οι Κυριακές των εκλογών  αποτελεί η διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων. Η μεγάλη δοκιμασία των μαθητών για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί φέτος, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, από τις 2 Ιουνίου μέχρι την Παρασκευή 16 Ιουνίου. 

Στα Λύκεια, τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν στις 19 Μαΐου και οι εξετάσεις για την πρώτη και δευτέρα Λυκείου θα γίνουν από τις 22 Μαΐου μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Είναι σαφές ότι κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών δεν μπορούν να στηθούν κάλπες. Από τη μία για λόγους σεβασμού προς μαθητές και γονείς και από την άλλη για λόγους πρακτικούς μια και τα σχολεία λειτουργούν ως εκλογικά κέντρα. 

Με αυτά τα δεδομένα η εκλογική διαδικασία θα γίνει, όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης, είτε την άνοιξη (πριν από τις πανελλήνιες εξετάσεις) είτε το καλοκαίρι (μετά τις πανελλήνιες). 

Σύμφωνα λοιπόν με καλά ενημερωμένη πηγή οι πρώτες κάλπες μπορούν να στηθούν την Κυριακή 2 Απριλίου και μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα να έχει κλείσει κάθε εκκρεμότητα και με τις δεύτερες. 

Έντονα συζητείται και η Κυριακή 9 Απριλίου με τις επόμενες κάλπες να στήνονται 7 ή 14 Μαΐου. 

Εάν πάλι προκριθεί το σενάριο των καλοκαιρινών εκλογών (οι περισσότεροι δίνουν μικρές πιθανότητες) οι κάλπες  μπορούν να στηθούν στο τέλος Ιουνίου  και οι δεύτερες με την ενισχυμένη αναλογική να γίνουν μέσα στον Ιούλιο.

Μην ξεχνάμε ότι οι επερχόμενες εκλογές  θα έχουν ένα ιδιαίτερο στοιχείο. Εκτός απροόπτου θα είναι διπλές. Οι πρώτες θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και οι δεύτερες με ενισχυμένη αναλογική τουλάχιστον 30 μέρες αργότερα. Μία ιδιαιτερότητα που το Μέγαρο Μαξίμου λαμβάνει υπόψιν του στον συνολικό σχεδιασμό. 

Στο δρόμο λοιπόν προς τις εκλογές του 2023 η ΝΔ , σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, δείχνει να μπαίνει πρώτη και με σημαντική διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία στροφή πριν από τον τερματισμό. Ενδιαφέρον έχουν τα αποτελέσματα που δίνει η Europe Elects , που αναλύει τα αποτελέσματα τριών προσφατων δημοσκοπήσεων (GPO, OPINION POLL,PULSE) κάνοντας πλήρη αναγωγή. Σύμφωνα με αυτή  το κυβερνών κόμμα προσεγγίζει τα ποσοστά που δυνητικά μπορεί να της δώσει την αυτοδυναμία. 

liberal.gr