Οι ημέρες έχουν μικρότερη διάρκεια από το 2011 – Γιατί συμβαίνει

Ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε, τον Μάρτιο του 2011, τις ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας και έτσι μετατοπίστηκε ο άξονας της Γης, με αποτέλεσμα έκτοτε οι ημέρες να έχουν μικρότερη διάρκεια.

Ο σεισμός, ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στη χώρα, μετατόπισε τον άξονα του πλανήτη κατά περίπου 17 εκατοστά και μπορεί να μετακίνησε το κύριο νησί της Ιαπωνίας κατά περίπου 2,4 μέτρα. Όπως συμβαίνει και εξαιτίας άλλων μεγάλων σεισμών, άλλαξε η ταχύτητα περιστροφής της Γης, όπως αναφέρει το «IFL Science».

 

Ποια η επιστημονική εξήγηση

Από την πλευρά του, ο Δρ. Ρίτσαρντ Γκρος του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της NASA, έχει δηλώσει στο «Popular Mechanics»: «Οι σεισμοί μπορούν να αλλάξουν την περιστροφή της Γης, αναδιατάσσοντας τη μάζα της. Αυτό, για παράδειγμα, κάνει μια παγοδρόμος που περιστρέφεται προκειμένου να περιστρέφεται ακόμα πιο γρήγορα. Με άλλα λόγια, μετακινεί τα χέρια της πιο κοντά στο σώμα της, μετακινεί δηλαδή τη μάζα της πιο κοντά στον άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται. Οι σεισμοί κάνουν το ίδιο πράγμα. Αυτός ο σεισμός πρέπει να μετακίνησε τη μάζα της Γης – κατά μέσο όρο – λίγο πιο κοντά στον άξονα περιστροφής της Γης, ώστε να κάνει τη Γη να περιστρέφεται πιο γρήγορα και έτσι η διάρκεια της ημέρας έγινε λίγο μικρότερη».

Εξετάζοντας μοντέλα της κατανομής της μάζας της Γης πριν από τον σεισμό και χρησιμοποιώντας εκτιμήσεις για το πώς ολίσθησε το ρήγμα κατά τη διάρκεια του σεισμού, ο Δρ. Ρίτσαρντ Γκρος μπόρεσε να καταλάβει πώς άλλαξε η κατανομή της μάζας. «Στη συνέχεια, μέσω της διατήρησης της στροφορμής, αν γνωρίζουμε πώς αναδιατάχθηκε η μάζα της Γης, τότε γνωρίζουμε πώς πρέπει να άλλαξε η περιστροφή της Γης», πρόσθεσε.

Συνολικά, ο σεισμός επιτάχυνε την περιστροφή της Γης κατά περίπου 1,8 μικροδευτερόλεπτα, δηλαδή κατά 1,8 εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου). Ο σεισμός που έγινε στην Ινδονησία το 2004, μεγάλωσε τη διάρκεια της ημέρας κατά περίπου 2,68 μικροδευτερόλεπτα, σύμφωνα με τη NASA.

Παρ’ όλα αυτά, οι σεισμοί δεν είναι τα μόνα γεγονότα και παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα περιστροφής της Γης. «Κάθε κοσμικό γεγονός που περιλαμβάνει την κίνηση μάζας, επηρεάζει την περιστροφή της Γης, από τον εποχιακό καιρό μέχρι την οδήγηση ενός αυτοκινήτου», εξήγησε ο δρ Μπέντζαμιν Φονγκ Τσάο, του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA, μετά τον σεισμό της Ινδονησίας που συνέβη πριν από 19 χρόνια. Υπάρχουν όλων των ειδών οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα περιστροφής, όπως η μεταβολή της στάθμης της θάλασσας και οι μετατοπίσεις στο εσωτερικό της Γης. Αν και ο μεγαλύτερος παράγοντας είναι ότι η Σελήνη απομακρύνεται από τη Γη και καθώς τα δύο σώματα αλληλεπιδρούν, το αποτέλεσμα είναι η Γη να επιβραδύνει.

Τι έδειξαν τα… κοράλλια

Εξετάζοντας αρχαία κοράλλια, οι επιστήμονες κατάλαβαν ότι η Γη περιστρεφόταν πολύ πιο γρήγορα πριν από 444 με 419 εκατομμύρια χρόνια. Κάθε ημέρα, τα κοράλλια εναποθέτουν ένα λεπτό στρώμα ασβεστίου καθώς αναπτύσσονται.

Δεδομένου ότι τα κοράλλια αναπτύσσονται περισσότερο κατά την ξηρή περίοδο από ό,τι κατά τις υγρές εποχές, οι επιστήμονες μπόρεσαν να μετρήσουν τις γραμμές των εναποθέσεων ανθρακικού ασβεστίου σε κάθε εποχή και να υπολογίσουν πόσες ημέρες είχε ένα έτος, σύμφωνα με το «The Atlantic». Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, η ερευνητική ομάδα υπολόγισε ότι η Γη είχε 420 ημέρες τον χρόνο, πριν από 444-419 εκατομμύρια χρόνια, δηλαδή πριν επιβραδυνθεί λόγω της επιρροής της Σελήνης.

ieidiseis.gr