Οι εργοδότες θα πρέπει να προωθούν την άσκηση

Στην Ελλάδα που το εργασιακό τοπίο μοιάζει τουλάχιστον… θολό, μια είδηση που περιλαμβάνει όρους όπως «μεσημεριανό διάλειμμα» και «παροχές στους εργαζόμενους» μοιάζει τουλάχιστον μακρινή – όμως, δείχνει ποιες είναι οι τάσσεις στον πραγματικά αναπτυγμένο κόσμο. Σύμφωνα λοιπόν με αξιωματούχους υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, οι εργοδότες θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να ασκούνται κατά το μεσημεριανό τους διάλειμμα για να καταπολεμήσουν την παχυσαρκία και να αυξήσουν την ευεξία του προσωπικού.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Φροντίδας (NICE) εξέδωσε την οδηγία ως μέρος ενός ευρύτερου στόχου για την αύξηση των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας μεταξύ των βρετανών εργαζομένων. Στους εργαζόμενους θα πρέπει να διατίθενται συνδρομές σε γυμναστήρια, ώστε να μπορούν να κάνουν μαθήματα γιόγκα ή ποδήλατο, ώστε να διακόπτουν την καθιστική εργασία τους.

Επίσης, το NICE προτείνει στους εργοδότες να εξασφαλίσουν ότι τα γραφεία τους διαθέτουν επαρκή χώρο για το παρκάρισμα ποδηλάτων και αποδυτήρια, ώστε η καθημερινή δραστηριότητα των εργαζομένων να μην δυσχεραίνεται από πρακτικές δυσκολίες.

Περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι είτε παχύσαρκοι είτε υπέρβαροι και ο αριθμός των ανθρώπων στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία που διαγιγνώσκονται με νοσηρή παχυσαρκία αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2035. Τα στατιστικά δείχνουν ότι 15,4 εκατομμύρια εργάσιμες ημέρες χάθηκαν εξαιτίας του άγχους, και της κατάθλιψης το 2017-18, αριθμός που το NICE πιστεύει ότι θα μπορούσε να μειωθεί δραστικά εάν οι εργοδότες αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην προώθηση της σωματικής ευεξίας των εργαζομένων.

«Εάν οι επιχειρήσεις ενθαρρύνουν το εργατικό δυναμικό τους να είναι πιο δραστήριο, είναι πιθανό να αποκομίσουν οφέλη από τη μεγαλύτερη ικανοποίηση των εργαζομένων από τη δουλειά τους, την αυξημένη τους παραγωγικότητα και λιγότερες αναρρωτικές άδεις», δήλωσε ο καθηγητής Gillian Leng, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και διευθυντής υγείας και κοινωνικής μέριμνας του NICE.

Η καθηγήτρια Helen Stokes-Lampard, πρόεδρος του Royal College of General Practitioners, πρόσθεσε ότι η άσκηση «μπορεί να έχει εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο» στην ψυχική μας υγεία, πέρα από τη σωματική μας υγεία. «Έτσι, διευκολύνοντας τους ανθρώπους να είναι πιο δραστήριοι στην καθημερινή τους ρουτίνα, τους βοηθούμε να ζήσουν μια μακρά και υγιή ζωή», ανέφερε. «Θα παροτρύνουμε τους εργοδότες να επιδιώξουν την ταχεία εφαρμογή αυτών των συστάσεων, καθώς τελικά ένα υγιές εργατικό δυναμικό θα είναι πιο παραγωγικό και ευτυχισμένο».

iatrikanews.gr