Oι εργασίες του 9ου Συμποσίου Τρικαλινών Σπουδών

 

4-11-2011_-1

Υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Ιδρύματος «Λεωνίδα Μακρή», ξεκίνησε την Παρασκευή και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή το 9ο Συμπόσιο Τρικαλινών Σπουδών, στην αίθουσα Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Εταιρείας Κλιάφα,. Το συμπόσιο, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Φιλολογικό Ιστορικό Λογοτεχνικό Σύνδεσμο (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.)  Τρικάλων έχει γίνει πλέον θεσμός και αποτελεί σημαντικό γεγονός για την πόλη των Τρικάλων. Στο εν λόγω Συμπόσιο παίρνουν μέρος 58 επιστήμονες (καθηγητές πανεπιστημίου, αρχαιολόγοι, ιστορικοί, ερευνητές, λαογράφοι, φιλόλογοι, αρχιτέκτονες κ.ά.) από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι θα προβούν σε 51ενδιαφέρουσες επιστημονικές ανακοινώσεις σχετικές με την φιλολογία, ιστορία, αρχαιολογία, λαογραφία και αρχιτεκτονική της περιοχής Τρικάλων.

Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, των αντιπεριφερειαρχών κ.κ Χρήστου Μιχαλάκη και Ευθύμη Ρεντζιά των περιφερειακών συμβούλων κ.κ. Τσίγκα, Μπάρδα, Αργυροπούλου και Γακόπουλου, αρκετών φορέων σπουδαστών και τρικαλινών. Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Αγοραστός ανέφερε:

«Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που δημιουργεί προστιθέμενη αξία στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Το 9ο Συμπόσιο Τρικαλινών Σπουδών είναι ένα σημαντικό και συνάμα αξιόλογο γεγονός για την περιοχή, που έχει την ιδιαιτερότητα να αφορά αποκλειστικά και να αναφέρεται στον πολιτισμό, την φιλολογία, την ιστορία, την λαογραφία και την αρχιτεκτονική των Τρικάλων. Ως περιφερειάρχης Θεσσαλίας καλωσορίζω στα Τρίκαλα, στη Θεσσαλία γενικότερα, τους εκλεκτούς επιστήμονες, οι οποίοι από όλα τα μέρη της Ελλάδος, αλλά και το εξωτερικό, προσήλθαν σήμερα εδώ για να καταθέσουν την επιστημονική τους γνώση για την περιοχή Τρικάλων, συμβάλλοντας έτσι και αυτοί στην περαιτέρω επιστημονική διερεύνηση, μελέτη και προβολή του Νομού Τρικάλων, ο οποίος διαθέτει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και μεγάλη ιστορία. Είναι κατάσπαρτος από μνημεία της αρχαιότητας, της βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής, αλλά και της νεότερης περιόδου, πολλά από τα οποία στη διάρκεια του τριημέρου Συμποσίου θα παρουσιαστούν από τους ανασκαφείς και μελετητές τους.

Εμείς ως αιρετή Περιφέρεια δεν μπορούμε παρά να στηρίξουμε και να ενδυναμώσουμε τέτοιες προσπάθειες. Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, όπου για κάποιους υπάρχει ο δρόμος του καιροσκοπισμού και του λαϊκισμού, για μας υπάρχει ο δρόμος της ευθύνης. Απορρίπτουμε το δρόμο του φαίνεσθε και ακολουθούμε το δρόμο του είναι. Αποφεύγουμε το δρόμο της «πολιτικής φλυαρίας» και προκρίνουμε το δρόμο του «εμείς» και όχι του «εγώ». Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στο δρόμο του δια ταύτα. Σας αναφέρω χαρακτηριστικά κάποια έργα που υλοποιούμε εδώ στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων μέσω του ΕΣΠΑ και που έχουν συνάφεια με το αντικείμενο του συνεδρίου: α) Το Κέντρο τεκμηρίωσης και εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας με προϋπολογισμό 630.000 €, β) τη συντήρηση της Ι. Μονής Τιμίου Σταυρού Δολιανών με προϋπολογισμό 300.000 €, γ) την αποκατάσταση τμήματος του 3ου διαζώματος του Κάστρου της πόλης των Τρικάλων με προϋπολογισμό 600.000 €, δ) την αποκατάσταση των τοιχογραφιών και του τέμπλου του Ι. Ναού Αγ. Νικολάου Βασιλικής με προϋπολογισμό 550.000 €, ε) τη συντήρηση του Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Καλαμπάκα με προϋπολογισμό 700.000 € και έχουμε καταθέσει προτάσεις σε Προγράμματα του Υπ. Ανάπτυξης για την αποκατάσταση της παλαιάς γέφυρας της Σαρακίνας προϋπολογισμού 1.500.000 € και για την αποκατάσταση του Βιομηχανικού Κτηρίου ΚΟΜΒΕ προϋπολογισμού 1.800.000 € και αναμένουμε την έγκρισή τους.

Το εγνωσμένο κύρος του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. και τα υψηλών προδιαγραφών οκτώ προηγούμενα Συμπόσια, που έχει πραγματοποιήσει ως τώρα, αποτελούν εχέγγυα για την επιτυχία και αυτού του συμποσίου.  Τα επιστημονικά συμπόσια, που διοργανώνει ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. και η έκδοση ανελλιπώς των Πρακτικών τους, συμβάλλουν στην επιστημονική έρευνα και μελέτη της περιοχής Τρικάλων, η οποία παρουσιάζει πολύπλευρο ενδιαφέρον. Για τρεις ημέρες ο Ν. Τρικάλων θα γίνει και πάλι αντικείμενο πολύπλευρης επιστημονικής μελέτης και προβολής».