Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μία πρωτεΐνη που συνδέεται με την απώλεια ακοής

Όπως διαπιστώθηκε σε νέα μελέτη που έγινε από ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, η απώλεια ακοής είναι αποτέλεσμα βλάβης στο μέσο ή έσω ους, όπου σημαντικό ρόλο διαδραματίζει μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η απώλεια ακοής μπορεί να ξεκινήσει αργά και σταδιακά, αλλά να γίνει αισθητή, αφού ήδη έχει γίνει η βλάβη. Κι αυτό, όπως ανέφεραν, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, ώστε να γίνονται εξετάσεις αίματος, που θα μπορούσαν να προειδοποιούν τα άτομα, που κινδυνεύουν να χάσουν την ακοή τους, πριν υποστούν σοβαρές βλάβες.

Όπως ανέφεραν  στο επιστημονικό περιοδικό Hearing Research, τα επίπεδα prestin, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται μόνο στα κύτταρα του έσω ωτός, αυξάνονται έντονα, όταν τα κύτταρα αυτά καταστραφούν και αρχίσουν να πεθαίνουν.

Η πρωτεΐνη prestin βρίσκεται στα έξω τριχωτά κύτταρα του κοχλία που χρησιμεύουν ως ενισχυτές. Η πρωτεΐνη αυτή ανταποκρίνεται στα ηχητικά κύματα και λειτουργεί σαν μικρός μυς και κάνει τα κύτταρα να φαίνονται σαν να «χορεύουν». Ο «χορός» των έξω τριχωτών κυττάρων του κοχλία αλλάζει το σχήμα της μεμβράνης στο εσωτερικό αυτί, ενισχύοντας τον ήχο.

Επειδή η prestin δεν βρίσκεται σε κανένα άλλο μέρος του σώματος, τα αυξημένα επίπεδά της στο αίμα θα μπορούσαν να υποδηλώνουν βλάβη στα έξω τριχωτά κύτταρα στο αυτί. Και αυτό ακριβώς διαπίστωσε η ερευνητική ομάδα, όταν εξέθεσε τα τρωκτικά σε πολύ δυνατούς θορύβους και στη συνέχεια μέτρησε τα επίπεδα της prestin στο αίμα.

Το επόμενο βήμα στην έρευνα είναι να δουν οι επιστήμονες, αν αυτό συμβαίνει και στους ανθρώπους. Θέλουν να συνεργαστούν με ογκολόγους, που θεραπεύουν πολλούς ασθενείς με σισπλατίνη.

Ο καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας στο πανεπιστήμιο του Κοννέκτικατ, Kourosh Parham επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή η αναγνώριση της απώλειας ακοής γίνεται μόνο μετά την εμφάνισή της και επειδή δεν υπάρχει καμία θεραπεία, αυτό είναι ένας καταστροφικός περιορισμός.

Ο Dr Parham και οι συνεργάτες του συνεργάζονται με γαλλική φαρμακευτική εταιρία, για να αναπτύξουν μια εξέταση αίματος, που μπορεί να προειδοποιήσει τους ασθενείς και τους γιατρούς τους για πρόωρη βλάβη στο εσωτερικό αυτί, πριν η απώλεια ακοής γίνει αισθητή.

Όπως μας εξηγεί η χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής & τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, Δρ. Ανατολή Παταρίδου, υπάρχουν δύο τύποι βαρηκοΐας, η νευροαισθητήριος και η βαρηκοΐα αγωγιμότητας. Η χρόνια έκθεση σε δυνατούς θορύβους μπορεί να προκαλέσει βαρηκοΐα, όπως και ορισμένα φάρμακα. Η σισπλατίνη, ένα αντικαρκινικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία συμπαγών όγκων, και η γενταμικίνη, ένα αντιβιοτικό αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση ευρέος φάσματος βακτηριακών λοιμώξεων, είναι γνωστό ότι είναι ωτοτοξικά φάρμακα.

Όμως, δεν θα χάσουν την ακοή τους όλοι οι ασθενείς, που υποβάλλονται σε θεραπεία με αυτά τα φάρμακα. Επιπλέον και τα δύο αυτά φάρμακα και άλλα γνωστά για την πρόκληση βλάβης στην ακοή εξακολουθούν να συνταγογραφούνται, όταν οι γιατροί κρίνουν ότι τα πιθανά οφέλη τους υπερτερούν του κινδύνου. Εννοείται ότι διακόπτονται, εάν παρουσιαστεί πρόβλημα στην ακοή.

Οι ασθενείς όπως λέει, μπορούν να δοκιμάσουν τα επίπεδα της ακοής τους πριν ξεκινήσουν να λαμβάνουν το φάρμακο και στη συνέχεια περιοδικά κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους. Οποιοσδήποτε, του οποίου τα επίπεδα της prestin στο αίμα εντοπίζονται στην ακίδα του έσω ωτός, θα μπορούσε να εξεταστεί για πρώιμα συμπτώματα απώλειας ακοής και να μεταπηδήσει σε άλλο αντικαρκινικό φάρμακο.

naftemporiki.gr