Οι επίδοξοι «μνηστήρες» για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής (Ονόματα)

Μπορεί να έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μέχρι τις εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής, ωστόσο, σε πλήρη εξέλιξη είναι στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής το «Κεντροαριστερό» «Game of Thrones», γνωστό και ως… Παιχνίδι των Θρόνων.

Οι συζητήσεις μάλιστα πήραν πιο πρακτικό χαρακτήρα από τη στιγμή που η Φώφη Γεννηματά δήλωσε έτοιμη να διεκδικήσει την επανεκλογή της.

Το επόμενο μάλιστα διάστημα αναμένεται να ενταθούν οι εσωκομματικές διεργασίες, αλλά και το παρασκηνιακό παιχνίδι των «δελφίνων» που θεωρούν ότι μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδοχή. Στο πλαίσιο αυτό, παλιοί και νέοι παίκτες θα επιχειρήσουν να δώσουν το στίγμα τους, με στοχευμένες παρεμβάσεις στον δημόσιο διάλογο, στέλνοντας μηνύματα στην κοινωνική και κομματική βάση του κόμματος και προβάλλοντας ο καθένας ξεχωριστά τη δική του ατζέντα.

Εκ νέου υποψήφια η Φώφη Γεννηματά

Όσον αφορά την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματα, στενοί της συνεργάτες εκφράζουν την πεποίθησή τους για τις ακλόνητες πιθανότητές της για επανεκλογή στην ηγεσία του κόμματος, καθώς θεωρούν ότι αποτελεί το δυνατό χαρτί της Παράταξης.

Παράλληλα, όπως τονίζουν με νόημα, έχει στο πλευρό της όχι μόνο την συντριπτική πλειοψηφία του κόμματος, αλλά και της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Οι στενοί της συνεργάτες επισημαίνουν, επίσης, ότι σήμερα το κόμμα είναι σε απείρως καλύτερη θέση από αυτή που είχε το ΠΑΣΟΚ το 2015, όταν για πρώτη φορά η Φώφη Γεννηματά ανέλαβε πρόεδρος και έπρεπε να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο για το εάν το ΠΑΣΟΚ θα μπει στη Βουλή, ή αν θα είναι πια ένα εξωκοινοβουλευτικό κόμμα.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, έχει ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα. Μπορεί να συνθέτει και να ενώνει περισσότερο, ενώ στα θετικά της συνυπολογίζεται το κατά γενική ομολογία διακριτό στίγμα του Κινήματος Αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό, στη λογική του εναλλακτικού πόλου που θα σπάσει το δικομματισμό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Οι σίγουροι υποψήφιοι και οι πιθανοί μνηστήρες 

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους διεκδικητές, αν και οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν ανοίξει επισήμως τα χαρτιά τους, η ονοματολογία καλά κρατεί και ήδη έχει ξεκινήσει να διαµορφώνεται ένα άκρως ενδιαφέρον «µωσαϊκό» πιθανών υποψηφίων.

Τούτων δοθέντων, υποψήφιος για την ηγεσία αναμένεται να είναι εκ νέου ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος θέλει να πάρει την ρεβάνς για την ήττα του 2017.

Το πλεονέκτημά του, σύμφωνα με το επιτελείο του, είναι ότι διαθέτει ένα ισχυρό πανελλαδικό δίκτυο εσωκομματικών φίλων από την περίοδο που ήταν Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στήριξαν σθεναρά την επανεκλογή του στην Ευρωβουλή, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί στενές επαφές με στελέχη που προέρχονται από τη νέα και ενδιάμεση γενιά της Παράταξης, των επιμελητηρίων και των επαγγελματικών συλλόγων.

Προς το παρόν, ωστόσο, δεν δείχνει να απολαμβάνει ανάλογης στήριξης από τη συντριπτική πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία, ως γνωστόν, επηρεάζει συνήθως τους εσωκομματικούς συσχετισμούς ή τους συνασπισμούς δυνάμεων. Όπως μάλιστα λένε οι καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο, αυτό είναι το στοίχημα που καλείται να κερδίσει ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, προκειμένου να βρεθεί πιο κοντά στη νίκη.

Βέβαιο θεωρείται ως αυτή την ώρα ότι αντίπαλός της Φώφης Γεννηματά στην κούρσα θα είναι και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος έχει αρκετούς υποστηρικτές που πιστεύουν ότι το brand «ΠΑΣΟΚ» είναι πιο ισχυρό από το brand «Κίνημα Αλλαγής» και τάσσονται υπέρ της επιστροφής στις ρίζες της παράταξης.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος κρατά προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά του και αναμένει πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες, πριν λάβει τις τελικές του αποφάσεις. Ο ίδιος, όπως λένε οι συνομιλητές του, έχει οικοδομήσει ένα κεντρώο προφίλ, εκφράζοντας τους μεταρρυθμιστές και μετριοπαθείς εκσυγχρονιστές, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει υπουργική εμπειρία, στιβαρή κοινοβουλευτική παρουσία και απήχηση σε κομματικά στελέχη και κεντρώους ψηφοφόρους. Αποτελεί «κόκκινο πανί» και έχει στοχοποιηθεί όσον κανείς άλλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που αποτελεί τίτλο τιμής για τον ίδιο από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών και στελεχών του κόμματος.

Έντονα ακούγεται και το όνομα της Εύας Καϊλή, η οποία χτίζει αργά αλλά σταθερά το πολιτικό της προφίλ. Η ίδια και το επιτελείο της επενδύουν σε τρία στοιχεία: στη νεαρή ηλικία της (γενιά 40άρηδων), στο γεγονός ότι είναι γυναίκα και στη θετική της πορεία ως ευρωβουλευτής. Με το πείσμα της και τη συγκροτημένη δουλειά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει ανάμεσα σε εκατοντάδες συναδέλφους της ευρωβουλευτές, ενώ δεν δίστασε στο παρελθόν να υψώσει το ανάστημά της απέναντι σε προβεβλημένα στελέχη της παλιάς πολιτικής και κομματικής φρουράς, υπερασπιζόμενη την άποψή της.

Τη δική της περπατησιά ανοίγει και η Νάντια Γιαννακοπούλου και δεν το κρύβει. Σε κάθε ευκαιρία καταγράφει την άποψή της και δεν διστάζει να πει και να υποστηρίξει την άποψη με κάθε κόστος, όπως το έκανε πριν λίγο καιρό, βάζοντας επί τάπητος τα προβλήματα του Κινήματος Αλλαγής ή όταν ζήτησε την διαγραφή Παπανδρέου και Καστανίδη, με αφορμή το σπάσιμο της κομματικής γραμμής στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που αφορά στις διαδηλώσεις. Στις εκλογές του 2019 σάρωσε σε ψήφους, παίρνοντας μάλιστα την πρωτιά σε μια δύσκολη περιφέρεια, όπως είναι της Δυτικής Αθήνας.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους, δυνάμει, υποψηφίους, ο Χάρης Καστανίδης θα μπορούσε να εκπροσωπήσει την πτέρυγα του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Είναι ένας πολιτικός που διακρίνεται, μεταξύ άλλων, για τη νηφάλια υποστήριξη των προσωπικών του απόψεων, ενώ ούτε ο ίδιος υπολογίζει το πολιτικό κόστος και το αποδεικνύει έμπρακτα και σε κάθε ευκαιρία.

Για τον ίδιο ρόλο, κινητοποιούνται, επίσης, οι Παύλος Χρηστίδης και Μανώλης Χριστοδουλάκης, οι οποίοι, όμως, θα είναι υποψήφιοι μόνο εφόσον δεν είναι η Φώφη Γεννηματά. Πρόκειται για δύο φρέσκα πρόσωπα, που σηματοδοτούν την ανανέωση στο Κίνημα Αλλαγής και έχουν ανταπεξέλθει με επιτυχία στους ρόλους που τους έχουν ανατεθεί. Σε κάθε περίπτωση πάντως, και ανεξάρτητα από τις εσωκομματικές εξελίξεις, τα δύο προβεβλημένα στελέχη φαίνεται να ανοίγουν ξεχωριστή πολιτική περπατησιά και να προετοιμάζονται για το άμεσο ή το πιο μακρινό μέλλον, διευρύνοντας καθημερινά το πεδίο επιρροής τους στην κομματική βάση της Κεντροαριστεράς.

Τέλος, ένα ακόμα όνομα που ακούγεται είναι του Μιχάλη Κατρίνη, ωστόσο, «άσπονδοι σύντροφοι» του εκτιμούν ότι στο τέλος θα κάνει πίσω και θα συνταχθεί με κάποιον άλλον υποψήφιο. Αν και πολύ κεντρώος και εκσυχρονιστής στα φοιτητικά του νιάτα, εδώ και καιρό εχει αλλάξει τακτική και επιχειρεί να φτιάξει το δικό του αφήγημα, ενός «αντιδεξιού μετώπου» και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ανοίγει συνεχώς μέτωπα με την κυβέρνηση.

parapolitika.gr