Οι ειδικοί εξηγούν ότι ίσως έρχεται το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε

Η σύντομη απάντηση στο γιατί μας απασχολεί το Gulf Stream είναι επειδή αν σταματήσει το ισχυρό ωκεάνιο ρεύμα, θα αλλάξει το κλίμα (και) στην Ευρώπη.

Η σύντομη απάντηση στο γιατί μας απασχολεί το Gulf Stream, το Ρεύμα του Κόλπου, είναι επειδή το ισχυρό ωκεάνιο ρεύμα μεταφέρει θερμές μάζες νερού από τον Κόλπο του Μεξικού στον Ατλαντικό Ωκεανό και αν σταματήσει να το κάνει, θα αλλάξει το κλίμα (και) στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, θα υπάρχουν πολικές θερμοκρασίες στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία. Και όχι μόνο. Μια σειρά από άμεσες επιπτώσεις θα ανατρέψουν τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, εξετάζει το σενάριο κατάρρευσής του ρεύματος “γύρω στα μέσα του αιώνα”. Την υπογράφουν δύο διακεκριμένοι επιστήμονες που χαίρουν μεγάλης αναγνώρισης και χρηματοδοτούνται από την ΕΕ για τις έρευνές τους. Πρόκειται για τα αδέλφια Ντίτλεβσεν: Τον καθηγητή φυσικής Πίτερ Ντίτλεβσεν και την καθηγήτρια μαθηματικών Σουζάν Ντίτλεβσεν.

 
Οι Δανοί επιστήμονες, τα αδέλφια Ντίτλεβσεν, που υπογράφουν τη μελέτη για το πιθανό σταμάτημα του Gulf Stream.

Η διακοπή του Ρεύματος του Κόλπου θα μπορούσε να συμβεί αυτόν τον αιώνα, προειδοποιούν οι επιστήμονες και όπως γράφει το Politico “θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε”.

Πόσο πιθανό όμως είναι να συμβεί αυτό και τι αλλαγές θα επιφέρει;

Το ισχυρό ρεύμα θερμού νερού επηρεάζει το κλίμα της ανατολικής ακτής της Φλόριντα, διατηρώντας τις θερμοκρασίες εκεί πιο ζεστές το χειμώνα και πιο δροσερές το καλοκαίρι, σε σχέση με τις άλλες νοτιοανατολικές πολιτείες. Δεδομένου ότι το Ρεύμα του Κόλπου εκτείνεται και προς την Ευρώπη, θερμαίνει και τις χώρες της δυτικής Ευρώπης. Στην πραγματικότητα, η Βρετανία απέχει περίπου την ίδια απόσταση από τον ισημερινό όσο και οι ψυχρές περιοχές του Καναδά, ωστόσο η Βρετανία απολαμβάνει πολύ θερμότερο κλίμα.

Αν δεν υπήρχε το ζεστό νερό του Ρεύματος του Κόλπου, η Βρετανία θα είχε πολύ πιο ψυχρό κλίμα.

 

Ποιες είναι οι επιπτώσεις που προβλέπει η νέα μελέτη – Πότε θα καταρρεύσει το Ρεύμα του Κόλπου

Η μελέτη των καθηγητών Πίτερ Ντίτλεβσεν και Σουζάν Ντίτλεβσεν από το Πανεπιστήμιο του Κοπεγχάγη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications– και ήδη θεωρείται η πιο ανησυχητική επιστημονική ανακοίνωση των τελευταίων ετών– προβλέπει την κατάρρευση του Ατλαντικού Μεσημβρινού Ανατροπής Κυκλοφορίας (AMOC), ως κάτι πιθανό να συμβεί “γύρω στα μέσα του αιώνα με βάση το τρέχον σενάριο μελλοντικών εκπομπών ρύπων” τοποθετώντας το προβλεπόμενο γεγονός μεταξύ του 2025 και του του 2095.

Μεταξύ των συμπερασμάτων της μελέτης είναι ότι:

  • Το Ρεύμα του Κόλπου (Gulf Stream) θα μπορούσε να καταρρεύσει ακόμα και το 2025 και το αργότερο έως το 2095.
  • Θα οδηγούσε σε μείωση σε σημαντικό ποσοστό των βροχοπτώσεων στην Ινδία, τη Νότια Αμερική και τη Δυτική Αφρική. Μια τέτοια εξέλιξη θα επηρέαζε καταλυτικά τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων προκαλώντας τεράστιες ελλείψεις σε γεωργικά προϊόντα καθώς η ξηρασία θα πλήξει τις καλλιέργειες.
  • Κατακόρυφη αύξηση των καταιγίδων και πτώση της θερμοκρασίας στην Ευρώπη, κάτι που θα οδηγούσε σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας στις ανατολικές ακτές της Βόρειας Αμερικής.
  • Κίνδυνοι για την ισορροπία του οικοσυστήματος στο δάσος του Αμαζονίου αλλά και
  • Μετατοπίσεις στα στρώματα πάγου της Ανταρκτικής.

Το σύστημα ρευμάτων AMOC

Η μελέτη τους συγκεντρώνει τεράστιο ενδιαφέρον αλλά και αντιδράσεις συναδέλφων τους που εφιστούν την προσοχή στο πώς πρέπει να ερμηνευθούν τα ευρήματα των καθηγητών από τη Δανία.

Ο Νίκλας Μπόερς από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου τονίζει ότι “η μοντελοποίηση τους ήταν “πολύ υπεραπλουστευμένη”. Σημειώνεται πάντως ότι και οι ίδιοι οι συγγραφείς της μελέτης, παραδέχτηκαν ότι οι υποθέσεις που διατύπωσαν ενέχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας.

“Μια κατάρρευση του AMOC θα ήταν καταστροφική”, δήλωσε από την πλευρά του ο Τζόναθαν Μπάμπερ, διευθυντής του Κέντρου Παγετώνων του Μπρίστολ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι άλλες “εύλογες” υποθέσεις στη μοντελοποίηση από αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη, θα οδηγούσαν σε “ένα διαφορετικό συμπέρασμα”.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) διαπίστωσε πρόσφατα ότι το ρεύμα Gulf Stream είναι απίθανο να σταματήσει ξαφνικά αυτόν τον αιώνα.

thetoc.gr