Οι διατροφικές ατασθαλίες των εορτών επιβαρύνουν τη λειτουργία του εντέρου

Οι διατροφικές ατασθαλίες τις μέρες των εορτών μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στη χλωρίδα του εντέρου ειδικά στα άτομα που έχουν πρόβλημα με αυτό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς συχνά παρατηρείται άνοδος των τροφικών αλλεργιών, εκζεμάτων, άσθματος, διαταραχών του φάσματος του αυτισμού, συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και του καρκίνου, από τις ανισορροπίες που προκαλούνται στην εντερική χλωρίδα και οι οποίες επιβαρύνουν τη λειτουργία του εντέρου συνολικά.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «Cell Host & Microbe», έπειτα από μελέτες που διεξήγαγαν σε ποντίκια, μια  διατροφή δυτικού τύπου με αυξημένες ποσότητες πρωτεΐνης και χαμηλές σε φυτικές ίνες,  σε μόλις 3-7 ημέρες αυξάνει δραστικά το βάρος, διαταράσσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και την αντοχή στην ινσουλίνη.

Όπως σημειώνουν, αυτές οι αλλαγές συνοδεύονται από ευρέως εκτενή βακτηριακό θάνατο, που έκλινε την ισορροπία υπέρ ορισμένων από τα πιο σπάνια βακτηριακά είδη (Bacteroides και το Actinobacteria), προκαλώντας φλεγμονή και τελικά μεταβολική νόσο. Όμως, η επανένταξη φυτικών ινών στη διατροφή, μπορεί να αντιστρέψει τα συμπτώματα.

Πειράματα που έγιναν, έδειξαν ότι η προσθήκη Bifidobacterium ή ινουλίνης (τύπος πρεβιοτικών φυτικών ινών) στη διατροφή θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία του εντέρου. Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι γνώσεις των επιπτώσεων της προσθήκης τους σε μια διατροφή με επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ακόμα ελλιπείς.

Προβλήματα ωστόσο, στη λειτουργία του εντέρου, μπορεί να φέρει και η έλλειψη άσκησης κατά τη διάρκεια των διακοπών, διότι η γυμναστική είναι άλλος ένας τρόπος ελέγχου της όρεξης και φυσικά του σωματικού βάρους. Σχετικές μελέτες δείχνουν, ότι η άσκηση μπορεί να επηρεάσει άμεσα την ποικιλομορφία του μικροβιώματος, αλλά και την ποσότητά τους, καθώς και τον αριθμό των βακτηρίων στο έντερο που μεταβολίζουν τις ίνες σε λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs), τα οποία είναι ωφέλιμα για την υγεία. Επίσης, μειώνει τη φλεγμονή στο παχύ έντερο, ενώ σε μόλις 6 εβδομάδες άσκησης αυξάνει τα επίπεδα των SCFA και των μικροοργανισμών που τα παράγουν.

Παράλληλα, η άσκηση κρατά υπό έλεγχο το στρες, το οποίο είναι καταστροφικό για το μικροβίωμα. Επιστήμονες έχουν καταδείξει ότι οι μικροοργανισμοί στο έντερο των ατόμων με στρες έχει παρόμοιο προφίλ με εκείνων που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά. Αυτό σημαίνει ότι το στρες μπορεί να αναστείλει και τα οφέλη μιας πολύ σωστής και ισορροπημένης διατροφής, ιδιαίτερα στις γυναίκες – οι οποίες τις ημέρες αυτές έχουν και το κύριο βάρος της οργάνωσης των εορταστικών εκδηλώσεων.

Όπως επισημαίνει ο γενικός χειρουργός και πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς είναι μακράν η πιο επικίνδυνη  για την «αναστάτωσή» του εντέρου γι αυτό, είναι σημαντικό να μην παρεκκλίνουμε πολύ από τη συνηθισμένη διατροφή μας.

Καλό θα είναι όπως λέει να απολαύσουμε τα γιορτινά εδέσματα με μέτρο, να μην αποκλείσουμε από τη διατροφή μας τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά όλων των ειδών και χρωμάτων, τα οποία μας προσφέρουν τις απαραίτητες ουσίες για την καλή λειτουργία του εντέρου καθώς και το αίσθημα πληρότητας έτσι ώστε να αποφύγουμε την υπερφαγία.

Ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού μας θα αποφύγουμε επίσης τη δυσκοιλιότητα, για την οποία συχνά παραπονιέται πολύς κόσμος τις μέρες των εορτών και η οποία αν διαρκέσει πολύ μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό ραγάδας δακτυλίου και σε εμφάνιση ή έξαρση της αιμορροϊδοπάθειας, καθώς επίσης να γλιτώσουμε από τα φουσκώματα και τη δυσφορία που νιώθουμε όταν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Δρ. Ξιάρχο, υπάρχει μια γλυκιά ατασθαλία που είναι επωφελής και δεν είναι άλλη από την αγαπημένη μας σοκολάτα. Προσοχή όμως, όχι οποιαδήποτε σοκολάτα. Όπως λέει, , το κακάο το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή του εντέρου, ανακουφίζοντας τα συμπτώματα των ασθενών με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (Crohn και ελκώδη κολίτιδα).

Υπάρχουν έρευνες τα ευρήματα των οποίων δείχνουν ότι η κατανάλωση κακάο αυξάνει τον αριθμό ορισμένων επωφελών βακτηριδίων (Lactobacillus και Bifidobacterium) στο έντερο σε διάστημα 4 εβδομάδων.

Τα προϊόντα που πλησιάζουν περισσότερο στα χρησιμοποιούμενα στην επιστημονική έρευνα είναι η άγλυκη σκόνη κακάο και η μαύρη σοκολάτα υψηλής περιεκτικότητας σε αυτό το συστατικό.

Να μην ξεχνάμε όμως, ότι εκτός από τα οφέλη που προσφέρει γενικά στην υγεία, εξαιτίας των αντιοξειδωτικών της ουσιών η σοκολάτα έχει παρενέργειες όταν καταναλώνεται σε υψηλές ποσότητες γιατί η καφεΐνη που περιέχει, ιδιαίτερα η μαύρη σοκολάτα, μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια, άγχος, αφυδάτωση, αλλά και σε αύξηση του καρδιακού ρυθμού, σχηματισμό λίθων και παχυσαρκία.

 

naftemporiki.gr