Οι διακοπές παρατείνουν τη ζωή! Ποια είναι η ιδανική διάρκεια

Έχουμε μπει πια στον Σεπτέμβριο και για τους περισσότερους από εμάς η περίοδος των διακοπών και της χαλάρωσης έχει τελειώσει.

Ακόμη όμως κι αν έχετε επιστρέψει στην πόλη και στην καθημερινή σας ρουτίνα, θα χαρείτε να μάθετε ότι οι διακοπές που απολαύσατε μέσα στο καλοκαίρι ίσως σας χάρισαν μερικά επιπλέον χρόνια ζωής, αρκεί βέβαια να πήρατε αρκετές μέρες άδεια από τη δουλειά…

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Μόναχο και πρόκειται να δημοσιευτεί μέσα στο επόμενο διάστημα στην επιθεώρηση The Journal of Nutrition, Health & Aging, οι πολυήμερες διακοπές αποτελούν «συστατικό μακροζωίας».

paralia

«Μην πιστεύετε ότι αν έχετε υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής μπορείτε να αντισταθμίσετε τη σκληρή δουλειά και δεν χρειάζεται να παίρνετε άδεια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τίμο Στράντμπεργκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. «Οι διακοπές είναι ένας καλός τρόπος να αντιμετωπίσετε το στρες» προσθέτει.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν συνολικά 612 άντρες και κάλυπταν χρονικό διάστημα 40 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες παρουσίαζαν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα (π.χ. υπέρταση, ανεβασμένη χοληστερόλη, υψηλά τριγλυκερίδια, παραπανίσια κιλά) και είχαν λάβει συστάσεις για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής τους υγείας (π.χ. βελτιώσεις στη διατροφή τους, αύξηση της σωματικής τους δραστηριότητας). Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες λάμβαναν επίσης φαρμακευτική αγωγή με στόχο τη μείωση της πίεσης και της χοληστερόλης τους.

Οι ερευνητές είχαν στη διάθεσή τους πληροφορίες σχετικά με τις ώρες εργασίας, τη διάρκεια του ύπνου και τον χρόνο διακοπών των συμμετεχόντων.

Όταν οι ερευνητές μελέτησαν τον αριθμό των θανάτων στη διάρκεια της 40ετίας σε συνάρτηση με τον χρόνο διακοπών των συμμετεχόντων, παρατήρησαν κάτι πολύ ενδιαφέρον: Όσοι από τους άντρες έπαιρναν τρεις ή και λιγότερες εβδομάδες άδεια μέσα στον χρόνο είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους την περίοδο της μελέτης.

«Οι άντρες που έπαιρναν μικρότερης διάρκειας άδεια είχαν την τάση να δουλεύουν περισσότερο και να κοιμούνται λιγότερο σε σύγκριση με όσους έκαναν περισσότερες διακοπές» αναφέρει ο Στράντμπεργκ και προσθέτει: «Ένας στρεσογόνος τρόπος ζωής μπορεί να υπερισχύσει των ευεργετικών επιδράσεων της όποιας παρέμβασης [όπως οι βελτιώσεις στη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα που πρότειναν οι ερευνητές]».

Αν λοιπόν φέτος δεν καταφέρατε να ξεκουραστείτε αρκετά, φροντίστε τουλάχιστον του χρόνου να «χωρέσετε» στο πολυάσχολο πρόγραμμά σας αρκετό χρόνο για χαλάρωση και ξεκούραση για… το καλό της υγείας σας.

onmed.gr