Οι αγορές σφυροκοπούν τη χώρα – «Κόκκινη κάρτα» στο σχεδιασμό για επιστροφή στην κανονικότητα

Λίγες ημέρες πριν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, για το πακέτο παροχών οι αγορές «σφυροκοπούν» την χώρα.

Οι θεσμοί, όπως και οι αγορές, περιμένουν τις εξαγγελίες Τσίπρα από τη ΔΕΘ, εκφράζοντας μάλιστα και την ανησυχία τους με τον… δικό τους τρόπο: οι θεσμοί μέσω προειδοποιήσεων και οι αγορές μέσα από την πίεση που ασκούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στα ομόλογα.

Η εικόνα της αγοράς ομολόγων προβληματίζει τους οικονομικούς αναλυτές δεδομένων και τα αναταράξεων στις αναδυόμενες αγορές ενώ τα μηνύματα από εκπρόσωπους των θεσμών για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων πυκνώνουν όσο εντείνεται και οι διαρροές για τις εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Περίπου 15 μέρες μετά την περιβόητη έξοδο απ’ τα μνημόνια με τη λήξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης οι αγορές ουσιαστικά βγάζουν «κόκκινη κάρτα» στο σχεδιασμό για επιστροφή στην κανονικότητα καθώς το κόστος δανεισμού καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε προσπάθεια νέας δοκιμαστικής ομολογιακής έκδοσης, όπως είχε προγραμματιστεί για τον τρέχοντα μήνα.

Για έκτη διαδοχική συνεδρίαση οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξάνονται, με το 10ετές να ενισχύεται σχεδόν κατά 10 μονάδες βάσης και να διαμορφώνεται στο 4,63%, επίπεδο που χαρακτηρίζεται απαγορευτικό για έξοδο στις αγορές.

Σε άνοδο βρίσκεται και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, το οποίο καταγράφει αύξηση κατά 15,3 μονάδες βάσης στο 3,698% ενώ την ίδια ώρα και το χρηματιστήριο δέχεται πιέσεις προσεγγίζοντας επικίνδυνα το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου την ημέρα που ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε το διάγγελμα για το τέλος του προγράμματος διάσωσης, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει στο 4,26%.

Το μήνυμα Κερέ

«Μήνυμα» στην Αθήνα ότι μετά την έξοδο από το μνημόνιο η χώρα θα βρει απέναντί της έναν πιο σκληρό από τους θεσμούς, τις αγορές έστειλε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τους τελευταίους μήνες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παρέμειναν υψηλές και ευμετάβλητες, αντιδρώντας στις διεθνείς και ευρωπαϊκές πιέσεις ακόμη και μετά την έγκριση μέτρων για το χρέος από το Eurogroup τον Ιούνιο και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης. Ίσως το σημαντικότερο, η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα βασίζεται στη συνεχιζόμενη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και στην αποφυγή των υπαναχωρήσεων σε σχέση με προηγούμενες βελτιώσεις, ανέφερε ο Κερέ.

Οι τράπεζες στο επίκεντρο

Στο επίκεντρο, ωστόσο, παραμένει το ίδιο το τραπεζικό σύστημα που δέχεται και τη μεγαλύτερη πίεση, όπως αποτυπώνεται στο sell off των μετοχών τους κατά τις τελευταίες ημέρες. Αυτή η έλλειψη επενδυτικής εμπιστοσύνης υπονομεύει τις «γέφυρες» που έχουν χτίσει οι τράπεζες με τις αγορές τον τελευταίο χρόνο θέτοντας εν αμφιβόλω οποιαδήποτε σκέψη για άντληση ρευστότητας μέσω νέων ομολογιακών εκδόσεων , πιέζοντας ακόμα χαμηλότερα τις τιμές στα προς πώληση χαρτοφυλάκια NPLs και αυξάνοντας το κόστος του διατραπεζικού δανεισμού.

Προβληματίζει η αργή ανάπτυξη

Στο «μικροσκόπιο» των δανειστών βρίσκονται τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018.

Η χαμηλή αναπτυξιακή επίδοση της χώρας στερεί από την ελληνική πλευρά ένα από τα διαπραγματευτικά «όπλα» για τις αλλαγές που επιδιώκει στο «μείγμα» δημοσιονομικών μέτρων του 2019.

bankwars.gr