Οι Αγωνιστικές Κινήσεις και η Ταξική Πορεία ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ένωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας στηρίζουν και συμμετέχουν στην εκδήλωση-συζήτηση την Δευτέρα 31 Οκτώβρη στις 7μ.μ. στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων με θέμα ‘’Η ανεργία στη Θεσσαλία’’.
-Η κυβέρνηση με το νόμο ‘’Δουλειές Ξανά’’ προχώρησε στη διάλυση του ΟΑΕΔ και στη μετατροπή του σε ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) κάνοντας έτσι ακόμα ένα βήμα στην απαλλαγή από τις υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στους ανέργους. Με τον καινούριο νόμο, αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας, προβλέπεται διαγραφή των ανέργων από τα μητρώα για δύο χρόνια αν δεν δεχτούν 3 προτεινόμενες θέσεις εργασίας (όποιες κι αν είναι αυτές), διαγραφή για 6 μήνες αν δεν δεχτούν να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα κατάρτισης, μειώνεται ακόμη περισσότερο το ήδη χαμηλό ποσοστό των ανέργων που δικαιούνται επίδομα ανεργίας, βάζει εισοδηματικά κριτήρια για σειρά προγραμμάτων και επιδομάτων. Στα προγράμματα οι θέσεις είναι 5μηνης, 8μηνης απασχόλησης και στην πραγματικότητα επιδοτούν τους εργοδότες που απασχολούν ανέργους, χωρίς καμιά υποχρέωση απέναντί τους (αποζημίωση απόλυσης). Στην πραγματικότητα είναι προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και κατάργησης του επιδόματος ανεργίας, μια μεθόδευση που ξεκίνησε από την εποχή Κατρούγκαλου επί ΣΥΡΙΖΑ.
Οι νόμοι που ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται για 10ωρη εργασία και για απελευθέρωση των απολύσεων, το κλείσιμο επιχειρήσεων, η εργοδοτική αυθαιρεσία που απαιτεί υπερωριακή μαύρη απλήρωτη εργασία συντελούν στη γιγάντωση της ανεργίας.
‘’Ημέρες καριέρας’’
Με αυτόν το προκλητικό τίτλο κυβέρνηση και διοίκηση ΔΥΠΑ προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ανεργίας. Μας λένε ‘’δεν συναντιέται η κατάλληλη θέση με τον κατάλληλο άνεργο’’ και αυτοί διευκολύνουν αυτήν την ‘’συνάντηση’’.
Στην πόλη μας διοργανώνεται η ‘’μέρα καριέρας’’ στην οποία συμμετέχουν πάνω από 30 επιχειρήσεις με περίπου 300 θέσεις εργασίας (πανελλαδικά περίπου ίδια είναι τα μεγέθη σε κάθε ‘’μέρα καριέρας’’ λες και είναι συννενοημένοι) την στιγμή που στη Θεσσαλία τα τελευταία 10 χρόνια οι άνεργοι σε ετήσια βάση είναι 60.000 και πάνω.
Αποκρύπτουν ότι η ανεργία είναι γέννημα θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος, της τάσης συσσώρευσης κεφαλαίων, της τάσης μεγιστοποίησης των κερδών, της έντασης του ανταγωνισμού και γιγαντώνεται σε περιόδους κρίσης, όπως η σημερινή. Την παρουσιάζουν σαν ‘’ φυσικό φαινόμενο’’ ή στην πιο αισχρή εκδοχή ως αποτέλεσμα της τεμπελιάς, του βολέματος των ανέργων με τα επιδόματα, της μη κατάρτισής τους, της αμορφωσιάς τους προωθώντας έτσι και τον ατομικό δρόμο για τη λύση του προβλήματος.
Για το σύστημα η ανεργία χρειάζεται. Χρησιμοποιείται ως παράδειγμά φτώχιας και εξαθλίωσης απέναντι στους εργαζόμενους και ως μέσο πίεσης για κατάργηση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Ο αγώνας ενάντια στην ανεργία αφορά όλους τους εργαζόμενους και συνδέεται με τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις, για συλλογικές συμβάσεις, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για μισθούς που να καλύπτουν το κόστος ζωής.
Στις σημερινές συνθήκες, που το κύμα ακρίβειας σαρώνει και εξανεμίζει τα λαϊκά εισοδήματα, εργαζόμενοι και άνεργοι πρέπει να αγωνιστούμε από κοινού και να διεκδικήσουμε:
-
Επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις για όλο το διάστημα ανεργίας και αύξηση των επιδομάτων.
-
Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.
-
Ελεύθερη πρόσβαση σε χώρους ψυχαγωγίας και πολιτισμού.