Ογκρατέν Χριστουγέννων με μπέικον και κρέμα τυριού!

Σήμερα σας έχουμε μια φανταστική συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Δείτε πως θα την φτιάξετε.

Υλικά συνταγής:

400 γρ. φουντίτσες κουνουπίδι
400 γρ. φουντίτσες μπρόκολο
λίγα τρυφερά σπαράγγια
λίγα λαχανάκια Βρυξελλών
2 καρότα λεπτά κομμένα σε λεπτές φέτες ή μπαστουνάκια
1 κύβο λαχανικών
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
300 γρ. ρύζι μπασμάτι
1 ζωμό ψυγείου κότας
500 γρ. νερό
Για τη κρέμα τυριού:
150 γρ. κατσικίσιο φρέσκο τυρί
150 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
600 ml φρέσκο γάλα
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. αλεύρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
Για την κρούστα:
1/2 φλ. παρμεζάνα ψιλοτριμμένη
1/3 φλ. τρίμματα μπαγιάτικου ψωμιού
2 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το μπέικον τα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε για 5΄, να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά. Προσθέτουμε το νερό και τον ζωμό κότας.
Ανακατεύουμε μία φορά για να μη σπάσουν οι κόκκοι ρυζιού και αποβάλουν το άμυλό τους (τότε θα λασπώσει). Αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 2 και αφήνουμε να σιγοβράσει για 30΄. Εάν δεν το ανακατέψετε θα παραμείνει σπυρωτό. Όσο βράζουμε το πιλάφι ετοιμάζουμε τη σάλτσα τυριού. Ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα για 1΄-2΄. Τραβάμε την κατσαρόλα από την εστία και προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο. Ξαναβάζουμε στην φωτιά Αφήνουμε την κρέμα να δέσει και να πάρει βράση. Βράζουμε 4΄-5΄ να πυκνώσει ελαφρά. Λιώνουμε το κατσικίσιο τυρί με πιρούνι, το προσθέτουμε στη σάλτσα, καθώς και το τυρί κρέμα .Τρίβουμε μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε αλατοπίπερο.
Σε νερό που βράζει προσθέτουμε ένα κύβο λαχανικών. Ζεματάμε τις φουντίτσες κουνουπίδι για 4΄-5΄ και τις στραγγίζουμε με τρυπητή κουτάλα. Στο ίδιο νερό ζεματάμε το μπρόκολο για 4΄-5΄. Το στραγγίζουμε. Ζεματάμε τα σπαράγγια και τα καρότα. Τα στραγγίζουμε.
Ανάβουμε το γκριλ. Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα τετράγωνο πυρίμαχο σκεύος. Απλώνουμε μέσα το πιλάφι και το στρώνουμε με κουτάλι. Από πάνω, εναλλάξ, τοποθετούμε μπρόκολο και κουνουπίδι σαν σκακιέρα και προσθέτουμε σπαράγγια και καρότο ενδιάμεσα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα τυριού. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την παρμεζάνα, το σχοινόπρασο και τα ψίχουλα. Πασπαλίζουμε το ογκρατέν.
Τοποθετούμε το ταψί κάτω από το γκριλ για 3΄-4΄ μέχρι να λιώσει το τυρί στην επιφάνεια και να κάνει κρούστα.
Το σερβίρουμε ζεστό με κουτάλα δεν κόβεται.
Συνοδεύει τέλεια ψητά κρέατα, πουλερικά και θαλασσινά.

www.argiro.gr