Οφθαλμολογικά συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν

gkogkou_ntina

 

 

 

 

Η ξαφνική εμφάνιση μαύρων σκιών ή «μυγάκια» στο οπτικό μας πεδίο ονομάζεται μυιοψίες.  Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ρευστοποίηση ή συνάθροιση κυττάρων στο υαλοειδές υγρό του ματιού.

Το υαλοειδές είναι το διαυγές, παχύρευστο υγρό  που μοιάζει με ζελατίνα και γεμίζει το εσωτερικό του ματιού.  Το υαλοειδές εφάπτεται στο πίσω μέρος του ματιού στον αμφιβληστροειδή.  Συνδέεται ισχυρότερα στην περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς, στο οπτικό νεύρο, στην ωχρά κηλίδα και στα μεγάλα αγγεία του  αμφιβληστροειδούς.

Ενώ οι σκιές και τα «μυγάκια» μοιάζουν να είναι μπροστά από τον οφθαλμό, στην πραγματικότητα πλέουν στο εσωτερικό του.  Αυτό που βλέπουμε είναι οι σκιές που σχηματίζονται πάνω στον αμφιβληστροειδή, το πίσω μέρος του ματιού που είναι υπεύθυνο για την όραση. Οι μυιοψίες μπορεί να έχουν διαφορετικά σχήματα: μικρές κηλίδες, κύκλοι, γραμμές, σύννεφα ή ιστοί αράχνης.

Πως όμως προκαλούνται οι μυιοψίες;

Με την πάροδο του χρόνου το παχύρευστο υαλοειδές ρευστοποιείται ή συρρικνώνεται.  Με την κίνηση του οφθαλμού μετακινείται και το ρευστοποιημένο υαλοειδές.  Με την κίνηση αυτή, το υαλοειδές απομακρύνεται από το πίσω μέρος του οφθαλμού και μπορεί να διαχωριστεί από τον αμφιβληστροειδή και το οπτικό νεύρο προκαλώντας την οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς.

Με την οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς μπορεί να προκληθεί ρωγμή στον αμφιβληστροειδή.  Μια ρωγμή μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει σε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Αν δε η  ρωγμή γίνει κατά μήκος κάποιου αγγείου, πιθανόν να προκληθεί μικρή αιμορραγία και να γίνει αντιληπτή σα «σμήνος από μυγάκια».

 

Θα πρέπει να επισκεφθούμε  άμεσα τον οφθαλμίατρο αν:

Εμφανισθούν ξαφνικά νέα «μυγάκια».

Δούμε ξαφνικά λάμψεις

καθώς μπορεί να έχει συμβεί καινούρια ρωγμή στον αμφιβληστροειδή.

Η ρωγμή μπορεί να προκληθεί αμέσως μετά την οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς ή εβδομάδες αργότερα. Αν δεν προκληθεί ρωγμή εντός 8 εβδομάδων, είναι μάλλον απίθανο να εμφανισθεί αργότερα.

Ασθενείς με πρόσφατη οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς πρέπει να εξετασθούν ξανά εντός 2 έως 3 μηνών, γιατί νέες ρωγμές μπορεί να εμφανισθούν με λίγα ή και καθόλου συμπτώματα.

Η οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς είναι πιο συχνή:

– σε μύωπες

– μετά από ενδοφθάλμιες φλεγμονές

– μετά από τραύματα

– μετά από εγχείριση καταρράκτη

– μετά από οπίσθια καψουλοτομή με Υag Laser.

 

Οι μυιοψίες πρέπει να προκαλέσουν ανησυχία, ειδικά αν εμφανισθούν ξαφνικά.  Η εμφάνισή τους απαιτεί άμεση επίσκεψη στον οφθαλμίατρο.

Επίσης αν παρατηρηθούν και άλλα συμπτώματα, όπως μείωση της περιφερικής όρασης, επιβάλλεται η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο αμέσως.

Τι είναι οι φωτοψίες;

Όταν το υαλοειδές υγρό τραβά τον αμφιβληστροειδή, αυτό μεταφράζεται σαν λάμψεις από τον εγκέφαλο ή «αστραπές» και ονομάζονται φωτοψίες. Μπορεί να εμφανίζονται κατά διαστήματα για μερικές εβδομάδες ή μήνες. Αν παρατηρήσετε ξαφνικά φωτοψίες πρέπει να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας άμεσα για να διαπιστωθεί αν τυχόν υπάρχει αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.

  • Η Κωνσταντίνα Ν. Γκόγκου είναι Χειρουργός Οφθαλμίατρος.  Μετεκπαιδεύτηκε στο Birmingham

 

 

.