Οδοιπορικό του trikalaIN.gr στη Μάνη

Γνωρίστε τη πλούσια ιστορία, τα περίφημα πέτρινα πυργόσπιτα, τις εκπληκτικές παραλίες και την ιδιαίτερη γαστρονομία της

Η Λακωνική Μάνη

Η Μάνη στο σύνολό της αποτελεί κομμάτι της μεσαίας από τις τρεις χερσονήσους του νότου της Πελοποννήσου και επεκτείνεται νότια των δύο νομών Μεσσηνίας καί Λακωνίας. Γι’ αυτό μιλάμε για Μεσσηνιακή Μάνη και Λακωνική Μάνη. Σύμφωνα με αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή, η Μάνη ήταν κατοικημένη από την παλαιολιθική εποχή. Για πρώτη φορά συναντάμε αναφορές σε οικισμούς της περιοχής από τον Όμηρο. Η περιοχή αποτελούσε μια διοικητικά αυτόνομη, πολιτισμικά συμπαγή, ιστορικά και οικιστικά ξεχωριστή περιοχή στα χρόνια του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας. Η διοικητική ενότητα διατηρήθηκε και μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, μέχρι το 1937 που με νόμο της κυβέρνησης το βόρειο τμήμα της Μάνης (Έξω Μάνη), προσαρτήθηκε στο νομό Μεσσηνίας. Υπάρχει λοιπόν πλέον η Έξω και η Μέσα Μάνη, η Μεσσηνιακή και η Λακωνική δηλαδή, η οποία με τη σειρά της χωρίζεται σε Προσηλιακή και Αποσκιερή.

 

Η Λακωνική Μάνη επεκτείνεται από το Οίτυλο μέχρι το Γύθειο και περιλαμβάνει οικισμούς απίστευτης γοητείας. Ερχόμενοι από Καλαμάτα και Μεσσηνιακή Μάνη πρώτος σταθμός είναι το παλιό Οίτυλο. Όμορφο και ιστορικό κεφαλοχώρι, χτισμένο μακριά από την παραλία σε υψόμετρο 250μ. για να προστατεύεται από τις επιδρομές των πειρατών. Από το Οίτυλο τα σκήπτρα της «πρωτοκαθεδρίας» της Μάνης τα πήρε η Αρεόπολη, όπου η πέτρα κυριαρχεί παντού, στα ατμοσφαιρικά καλντερίμια, τους επιβλητικούς πύργους και τις γραφικές εκκλησίες. Στη συνέχεια βρίσκεται το Γύθειο, κτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά του Λακωνικού κόλπου, με επιβλητικά αρχοντικά, Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε και τον Πύργο Διρού με τα εντυπωσιακά σπήλαια, που αποτελεί βασικό τουριστικό αξιοθέατο για την ευρύτερη περιοχή. Θέα που κόβει την ανάσα προσφέρει η παλιά μανιάτικη πολιτεία της Βάθειας με τους χαρακτηριστικούς πύργους σε αμυντική διάταξη. Κατά τη διάρκεια της περιήγησής σας θαυμάστε τους πολυάριθμους πύργους, σήμα κατατεθέν της περιοχής. Παλαιότερα, κάθε πύργος προστάτευε είτε μια οικογένεια, είτε ένα ολόκληρο σόι, που συνήθως έμενε στα γύρω σπίτια. Πύργοι εξακολουθούσαν να χτίζονται μέχρι και τα τέλη του 19ου αιώνα, οπότε η κρατική εξουσία άρχισε να αποκτά υπόσταση στην περιοχή, εκτοπίζοντας το πατριαρχικό καθεστώς. Σήμερα, κάποιοι από αυτούς έχουν ανακαινιστεί και έχουν μετατραπεί σε παραδοσιακούς ξενώνες.

Στο τέλος της διαδρομής, θα βρεθείτε στο Ταίναρο, το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι αρχαίοι Έλληνες τοποθετούσαν εδώ το τέλος του Πάνω Κόσμου και μια από τις πύλες του Άδη. Από εδώ λέει ο θρύλος πως κατέβηκε ο Ορφέας στον Κάτω Κόσμο για να φέρει πίσω την αγαπημένη του Ευρυδίκη και αυτή την είσοδο ακολούθησε ο Ηρακλής για να αναμετρηθεί με τον Κέρβερο.

Η Μεσσηνιακή Μάνη

Όταν λέμε Μάνη, όλοι σκέφτονται το άγριο, φαρ-ουέστ τοπίο της Λακωνικής Μάνης. Το κομμάτι όμως από την Καλαμάτα μέχρι και το Οίτυλο, η Μεσσηνιακή Μάνη δηλαδή, είναι ένας προορισμός με αρκετό πράσινο και πολλές επιλογές.

Μικροί κόλποι, εντυπωσιακές παραλίες, καλές ταβέρνες και ωραία μπαρ με θέα στη θάλασσα θα γεμίσουν τις μέρες σας. Ξεχωρίζει ο μεγαλύτερος οικισμός της περιοχής, η Καρδαμύλη με τη βόλτα στο στολίδι της Παλιάς Πόλης να είναι στα must της επίσκεψής σας. Κάντε ένα πέρασμα από την πιο τουριστική Στούπα και περπατήστε μέχρι το παραλιακό χωριό του Αγίου Νικολάου.

Μπάνιο στις Κιτριές

Στο μικρό λιμανάκι θα ευχαριστηθείτε βουτιές και καλό ψάρι. Στην ταβέρνα “Γαϊτανάρος” δίπλα στο κύμα θα γευτείτε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, αφού οι ιδιοκτήτες είναι οι ίδιοι ψαράδες. Στον κόλπο λειτουργούν και beach bars για καφέ και ποτό.

Βόλτα στην Καρδαμύλη

Η Καρδαμύλη αποτελείται ουσιαστικά από δύο περιοχές, την παλιά και τη νέα Καρδαμύλη. Κάντε βόλτα στην παλιά συνοικία με τα γραφικά σοκάκια και τις αναρριχώμενες βουκαμβίλιες, δείτε τους μανιάτικους πύργους και τις βυζαντινές εκκλησίες και ταξιδέψτε πίσω στον καιρό των πειρατών και των κουρσάρων. Στο νέο οικισμό είναι συγκεντρωμένα τα μαγαζιά με τα τουριστικά είδη, τα καφέ και τα μπαρ. Η νέα Καρδαμύλη δεν χάνει σε γραφικότητα και η ανάπτυξη του τουρισμού έχει γίνει σε πλήρη εναρμόνιση με το φυσικό τοπίο και την ιστορία της περιοχής.

Για ηλιοβασίλεμα στην Aquarella

Με μαγευτική θέα στο ηλιοβασίλεμα και τη θάλασσα, εδώ θα έρθετε για τον καφέ, τα κοκτέιλς και τα γλυκά. Φτιάχνουν πολύ ωραίο mojito και κάνουν πεντανόστιμο cheesecake. Η μουσική είναι χαλαρή και ταιριάζει με το περιβάλλον.
Info: Καρδαμύλη, Μεσσηνία, Τηλ. 0030 27210 75010

Για μπάνιο στο Καλαμίτσι

Κυπαρίσσια δίπλα στη θάλασσα; Και όμως ναι. Η Μεσσηνιακή Μάνη έχει αρκετό πράσινο και θα το διαπιστώσετε στην παραλία Καλαμίτσι, λίγο μετά την Καρδαμύλη. Ήρεμα, ρηχά, γαλαζοπράσινα νερά, βοτσαλάκι έξω, άμμος μέσα. Δεν είναι οργανωμένη και θα χρειαστείτε προμήθειες.

Στο σπίτι του Πάτρικ Λη Φέρμορ

Η πανέμορφη οικία του Βρετανού συγγραφέα και φιλέλληνα, χτισμένη τη δεκαετία του 1960 από τον αρχιτέκτονα Νίκο Χατζημιχάλη, είναι πλέον ανοιχτή στο κοινό, αφού ο συγγραφέας όρισε ότι μετά θάνατον το σπίτι θα περνούσε στο Μουσείο Μπενάκη. Το Μουσείο σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και πραγματοποιώντας τις επιθυμίες του Βρετανού συγγραφέα, έκανε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε το κτήμα και τα κτίσματα να είναι επισκέψιμα. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης. Μη χάσετε την ευκαιρία να περιηγηθείτε και στον μεσογειακό κήπο με τις ελιές, τα κυπαρίσσια, τους σκίνους και τα αγριολούλουδα.

Στην παραλία του Φονέα

Ένας μεγάλος βράχος χωρίζει την παραλία στα δύο, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό τοπίο. Σε μία από τις πιο γνωστές παραλίες της Μεσσηνιακής Μάνης θα βρείτε λευκό βότσαλο και γαλαζοπράσινα νερά. Ομπρέλες δεν υπάρχουν αλλά δε χρειάζεται να ανησυχείτε γιατί ο μεγάλος βράχος προσφέρει μπόλικη σκιά. Στο πίσω μέρος της παραλίας λειτουργεί καντίνα.

Στην Καλογριά για βουτιές και ποτό

Λευκή άμμος, γαλαζοπράσινα νερά, ταβέρνες και beach bars σε μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Μεσσηνιακής Μάνης. Τα νερά είναι πάντα καθαρά και δροσερά και το Paralos Beach Bar έχει μεγάλη ποικιλία σε ποτά και σνακς, όπως το δροσερό λευκό κρασί με μάνγκο, χυμό λεμονιού και βανίλια Μαδαγασκάρης.

Παραλιακός περίπατος

Η Στούπα ενώνεται με το επόμενο χωριό, τον Άγιο Νικόλαο με πεζόδρομο/ποδηλατόδρομο που πηγαίνει συνεχώς δίπλα στη θάλασσα, χαρίζοντας όμορφες εικόνες. Ιδανικά μπορείτε να το περπατήσετε την ώρα που δύει ο ήλιος, για να μην έχει πολλή ζέστη. Θα χρειαστείτε περίπου 45 λεπτά για να καλύψετε την απόσταση των περίπου 2 χιλιομέτρων.