Όχι της ιεραρχίας στην ίδρυση προσωποπαγούς Ιεράς Μητροπόλεως Φαρσάλων

thessaliotidos1

Με 47 όχι, 21 ναι και 2 λευκά η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος είπε σήμερα ΌΧΙ στην ίδρυση προσωποπαγούς Ιεράς Μητροπόλεως Φαρσάλων. Επίσης η Ιεραρχία συζήτησε θέματα που αφορούν στην εκκλησιαστική περιουσία.

Αναλυτικότερα:
Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014, στην δεύτερη έκτακτη Συνεδρία της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών : α) Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Βαρθολομαίου, β) Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου, γ) Γρεβενών κ. Σεργίου, δ) Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου, ε) Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Κωνσταντίνου, στ) Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου και ζ) Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, οι οποίοι απουσίασαν ητιολογημένα.

Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

Ακολούθησε η επεξεργασία των θεμάτων της Ημερησίας Διατάξεως, με την ανάγνωση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ της εισηγήσεώς του, με θέμα «Νέαι δυνατότητες αξιοποιήσεως της Εκκλησιαστικής Περιουσίας εν σχέσει προς τα της δεινής οικονομικής καταστάσεως των ευαγών Ιδρυμάτων της Εκκλησίας ημών».

Επί της ενημερωτικής αυτής εισηγήσεως έγινε διεξοδική συζήτηση, στην οποία εκφράσθηκαν οι απόψεις των Σεβασμιωτάτων Συνέδρων στις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές ως προς την διοίκηση, διαχείριση, αξιοποίηση, προστασία και καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας, για την ωφέλεια των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων της Εκκλησίας μας και του Λαού.

Κωλυομένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, για την ανάπτυξη της εισηγήσεως με θέμα: «Παρουσίασις της προτάσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου περί ιδρύσεως προσωποπαγούς Ιεράς Μητροπόλεως Φαρσάλων, αποσπωμένης εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων», ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, με την σύμφωνη γνώμη του Σώματος της Ιεραρχίας, πραγματοποίησε την ανωτέρω εισήγηση. Μετά την συζήτηση που ακολούθησε, έγινε ψηφοφορία για την ίδρυση της προσωποπαγούς Ιεράς Μητροπόλεως Φαρσάλων. Γενομένης της διαλογής των ψηφοδελτίων ευρέθησαν 21 ναι, 47 όχι και 2 λευκά.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο.

agioritikovima.gr

.