Απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στην έναρξη της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου, είπε ότι «οι πολίτες θα μας κρίνουν το 2013 και μέχρι τότε, όχι μόνο θα έχουμε πετύχει η Ελλάδα να βγαίνει από την κρίση, αλλά θα έχουμε ολοκληρώσει τόσες και τέτοιας σημασίας αλλαγές που θα έχουν βάλει τις βάσεις για μια διαφορετική πορεία της Ελλάδας στο μέλλον».
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «θα βγάλει την χώρα από την επιτήρηση και την εξάρτηση, και θα την κάνει να σταθεί ξανά στα πόδια της».
«Όταν οι άλλοι μιλούν για το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη, των μεταρρυθμιστών και το υποτιθέμενο ‘βαθύ ΠΑΣΟΚ’, εγώ μιλώ για το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, το σύνολο των ανθρώπων που μας οδήγησαν εδώ και σήμερα σε μία ακόμη μάχη για μία καλύτερη Ελλάδα», είπε στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε ότι «όσοι μας λένε ότι εγκαταλείψαμε τις ιδέες και τις αξίες έχουν μείνει στην εποχή του διεθνούς διπολισμού και στη θεοποίηση του κράτους ως μοχλού ανάπτυξης. Δεν θεοποιούμε και δεν δαιμονοποιούμε ούτε την αγορά ούτε το κράτος».
Ο κ. Παπανδρέου, υποστήριξε ακόμη ότι «η δογματική αριστερά αδυνατεί να εκφράσει μία ριζοσπαστική αντίληψη για το κράτος. Δεν μπορούμε να κρύβουμε συντηρητικές λογικές πίσω από επαναστατικά συνθήματα. Εμείς όμως στο ΠΑΣΟΚ, είμαστε αριστερά γιατί παραμένουμε φορέας ριζοσπαστισμού», συμπλήρωσε.
Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, για την οποία είπε ότι η ευθύνη της για την κρίση είναι «ιστορική και ασυγχώρητη, ενώ τώρα επιδίδεται σε στείρα αντιπολίτευση».
Αναγνώρισε ότι και το ΠΑΣΟΚ φέρει ευθύνη για παθογένειες του παρελθόντος, αλλά «όχι την κύρια ευθύνη γιατί οι πελατειακές λογικές ανήκουν στη Δεξιά. Ευθύνη μας είναι όταν ανεχθήκαμε ή υιοθετήσαμε τέτοιες πρακτικές», είπε.
Δήλωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση κάνει «ό,τι πρέπει για να εξασφαλίσει την έξοδο της χώρας από την κρίση» και υποστήριξε ότι η λαϊκή εντολή αφορούσε στην υλοποίηση μεγάλων αλλαγών και η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη σ’ αυτήν, ενώ απέκλεισε και πάλι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι «οι πολίτες θα μας κρίνουν το 2013».
Οι κινητοποιήσεις στην εκπαίδευση
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε έντονο ύφος στις κινητοποιήσεις στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: «Όσο και να αντιδρούν, εμείς δεν κάνουμε πίσω. Τα πανεπιστήμια, αργά ή γρήγορα θα ανοίξουν», είπε. «Τα πανεπιστήμια δεν είναι τσιφλίκι κανενός, αλλά περιουσία του λαού», πρόσθεσε και έκανε λόγο για μειοψηφίες που θέλουν να νέμονται τα δημόσια αγαθά.
Μάλιστα, προανήγγειλε σύγκρουση και με τους γιατρούς λέγοντας πως «δεν θα χαριστούμε σε όσους αντιδρούν στην εξυγίανση στο χώρο της Υγείας».
Επίσης, αναφέρθηκε και στις τράπεζες, προειδοποιώντας εμμέσως για κρατικοποιήσεις: «Στηρίζουμε το τραπεζικό σύστημα, αλλά δεν ξεχνάμε υπερβολές και καταχρηστικές λογικές. Αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, η στήριξη δεν είναι λευκή επιταγή», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «απαιτούμε μόλις εξομαλυνθεί η κατάσταση να παίξουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο στην οικονομία. Δεν θα διστάσουμε να ασκήσουμε τα δικαιώματα που μας δίνει η στήριξη στο τραπεζικό σύστημα».
Τέλος, ο κ. Παπανδρέου, έκανε λόγο για ανάγκη υπευθυνότητας στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η Ευρώπη, ως σύνολο, πρέπει να έχει ισχυρή αναπτυξιακή πολιτική και δήλωσε ότι το έχει ήδη θέσει στους εταίρους, τις τελευταίες ημέρες. Επιχείρησε να απαντήσει σε όσους λένε ότι σε αντίθεση με το ελληνικό, τα προγράμματα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας προχωρούν εντός στόχων, προβλέποντας δυσκολίες και εκεί, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάπτυξη.
eklogika.gr