ΟΑΕΔ: Τα τέσσερα θερινά προγράμματα για 40.000 θέσεις εργασίας

Σημαντική ανάσα σε χιλιάδες πολίτες που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας

Τέσσερα προγράμματα που αφορούν την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, αλλά και την επιχορήγηση των επιχειρήσεων, προκειμένου να εντάξουν νέο προσωπικό στο δυναμικό τους «τρέχει» η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ -τ. ΟΑΕΔ). Τα θερινά «πακέτα» προσλήψεων έχουν συνολικό προϋπολογισμό 363 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε συνδυασμό με τις δράσεις που αναμένονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα δώσουν σημαντική «ανάσα» σε χιλιάδες πολίτες που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας. Μόνο τα τέσσερα προγράμματα που βρίσκονται στην «ατζέντα» του τέως ΟΑΕΔ αφορούν σε 40.000 ανέργους. Ειδικότερα, 20.000 θέσεις θα καλυφθούν από ανθρώπους, οι οποίοι θα αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι υπόλοιπες 20.000 εστιάζουν στην πριμοδότηση των επιχειρήσεων για την πρόσληψη νέου προσωπικού.

Ζεστό χρήμα σε επιχειρήσεις για την πρόσληψη 20.000 ανέργων

Το πρώτο πρόγραμμα, διάρκειας 18 μηνών, έρχεται για να δώσει διέξοδο σε 10.000 μακροχρόνια άνεργους ηλικίας από 45 ετών και άνω, οι οποίοι ζουν σε περιοχές που θεωρούνται «θύλακες» υψηλής ανεργίας. Η δράση προβλέπει επιδότηση των επιχειρήσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Στόχος της δράσης είναι να μπει «φρένο» στα υψηλά ποσοστά ανεργίας που παρατηρούνται σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, αλλά και να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή, ιδιαίτερα για τους μακροχρόνια ανέργους και τους ανέργους πλησίον της σύνταξης, οι οποίοι αδυνατούν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Προτεραιότητα θα έχουν οι περιοχές που συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά ανεργίας, όπως για παράδειγμα οι

 
  • Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας,
  • Δυτικής Ελλάδας,
  • Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
  • Θεσσαλίας,
  • Στερεάς Ελλάδας,
  • Κεντρικής Μακεδονίας και
  • Ηπείρου.

Σε αυτές τις περιοχές το πακέτο επιχορήγησης για κάθε ωφελούμενο θα ανέρχεται σε 13.709 ευρώ, καλύπτοντας το μισθολογικό, αλλά και το μη μισθολογικό κόστος. Στις υπόλοιπες περιφέρειες η επιχορήγηση θα φτάνει τις 11.995 ευρώ.

Επιπλέον, θα επιχορηγηθούν δεκάδες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να προσλάβουν 10.000 άνεργους που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν άνεργοι που ανήκουν στους πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως άτομα με αναπηρία, αποφυλακισμένοι, άνεργοι που ολοκλήρωσαν προγράμματα απεξάρτησης από εξαρτησιογόνες ουσίες, νεαρά παραβατικά άτομα ή νεαρά άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο, θύματα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας και διεμφυλικά πρόσωπα, είτε αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας όπως μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους, μακροχρόνια άνεργοι άνω των 24 μηνών, άνεργοι άνω των 55 ετών με 12μηνη ανεργία, άτομα με πολύ χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, μονογονεϊκές οικογένειες, κ.λπ.

Για τις 7.000 θέσεις, οι οποίες θα καλυφθούν από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας το πρόγραμμα προβλέπει διάρκεια ένα έτος και το ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται στις 8.556 ευρώ συνολικά.

Παράλληλα, η δράση έχει ειδική πρόβλεψη για 3.000 άνεργους, οι οποίοι ανήκουν σε πιο ευπαθείς πληθυσμούς. Σε αυτή την κατηγορία η διάρκεια του προγράμματος επεκτείνεται στα δύο χρόνια, καθώς απαιτείται περισσότερος χρόνος επιχoρηγούμενης απασχόλησης ώστε οι άνεργοι να επανέλθουν στην αγορά εργασίας σε μόνιμη βάση. Σε αυτές τις περιπτώσεις το ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται στις 17.112 ευρώ συνολικά.

Επτάμηνη εργασιακή εμπειρία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Η τρίτη δράση στοχεύει στην απόκτηση επτάμηνης εργασιακής εμπειρίας 10.000 νέων ανέργων ηλικίας 18-30 ετών. Οι ωφελούμενοι πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να διευρύνουν τους ορίζοντες τους δουλεύοντας σε επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις καθώς και επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμοί του δημόσιου τομέα, όπως επίσης και επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα.

Βάσει του πλαισίου η ΔΥΠΑ θα καταβάλει στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον κατώτατο καθαρό μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Το τέταρτο και τελευταίο πρόγραμμα θα «τρέξει» σε δύο Περιφέρειες που επίσης πλήττονται από την ανεργία, στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία. Και σε αυτή την δράση 10.000 άνεργοι θα αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία σε φορείς και εταιρείες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν υποχρεωτική εκπαίδευση και να έχουν ηλικία από 18 έως 29 ετών. Η διάρκεια του προγράμματος είναι επτάμηνη, ενώ οι 6.500 θέσεις αφορούν επιχειρήσεις της Αττικής και οι υπόλοιπες 3.500 της Κεντρικής Μακεδονίας. Και εδώ, η δημόσια υπηρεσία απασχόλησης θα πληρώνει στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον κατώτατο καθαρό μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

fimotro.gr