Ο υφυπουργός παιδείας στο 1ο EΠΑΛ Τρικάλων

Την Πέμπτη 15-3-2018 ο υφυπουργός παιδείας κ. Δημήτριος Μπαξεβανάκης, στο πλαίσιο των επισκέψεων σε σχολικές μονάδες του νομού, επισκέφτηκε το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων συνοδευόμενος από την Περιφερειακή διευθύντρια κα. Ελένη Αναστασοπούλου και την Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κα. Βασιλική Κάκλα.  Τον υπουργό υποδέχτηκαν στην είσοδο του σχολείου  ο διευθυντής κ. Νικόλαος Ντόγκας και οι καθηγητές και μαθητές του σχολείου.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ΕΠΑΛ Τρικάλων «Απόστολος Γιαννακός», ο διευθυντής κ. Νικόλαος Ντόγκας προλόγισε τον υφυπουργό,ο οποίος μέχρι το 2015 ήταν καθηγητής σε ΕΠΑΛ και στην ομιλία του αναφέρθηκε στις δραστηριότητες και τις δράσεις του 1ου ΕΠΑΛ Τρικάλων. Όπως χαρακτηριστικά ανεφερε «το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων κάνει διαρκώς κινήσεις εξωστρέφειας για  να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στην επαγγελματική εκπαίδευση, με συνεχή επένδυση στην ανάπτυξη του εκπαιδευτικού προσωπικού και με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρονται μέσα από διάφορα προγράμματα. Είναι ένα από τα λίγα σχολεία στην Ελλάδα που κατέχει τον Χάρτη Κινητικότητας του προγράμματος Erasmus στην Επαγγελματική Εκπαίδευση έχοντας εξασφαλισμένα τα κονδύλια για κατάρτιση μεγάλου αριθμού μαθητών και καθηγητών στο εξωτερικό έως το 2020.»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον θεσμό της μαθητείας μιας και το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων έχει ένα από τους μεγαλύτερους αριθμούς  σπουδαστών πανελλαδικά καθώς και στην  φιλοξενία προσφύγων μαθητών που η σχολική κοινότητα τους αγκάλιασε και όπου με την εθελοντική εργασία των καθηγητών του σχολείου γίνονται προσπάθειες τα παιδιά αυτά σε πρώτη φάση να μάθουν την ελληνική γλώσσα για να ενταχθούν ομαλά στο σχολείο μας από την αρχή της επόμενης χρονιάς.

Τέλος αναφέρθηκε στη δυναμική  που χρειάζεται να αποκτήσει η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση στην Ελλάδα, ώστε να δημιουργηθεί  μια νέα γενιά καταρτισμένων επαγγελματιών που θα βοηθήσει την κοινωνία μας, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, να ξεφύγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και να δώσει ώθηση ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία.

Ο υφυπουργός με τη σειρά του αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει το υπουργείο να στηρίξει μια σειρά δράσεων όπως η μαθητεία, η ύπαρξη ψυχολόγου στα ΕΠΑΛ και η προμήθεια νέου εξοπλισμού στα εργαστήρια. Στη συνέχεια απάντησε στα αιτήματα του 15μελούς συμβουλίου των μαθητών τονίζοντας ότι φέτος θα είναι αυξημένο το ποσοστό των εισακτέων στα ΑΕΙ από τα ΕΠΑΛ και επακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος με τους καθηγητές για τα προβλήματα της τεχνικής εκπαίδευσης και τους τρόπους αντιμετώπισής των.

Τέλος ο υφυπουργός μίλησε με κολακευτικά σχόλια για το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων και έδωσε συγχαρητήρια στον μαθητή Αποστόλη Αναγνώστου που του έδωσε ως δώρο μερικά αντίγραφα από το κόμικ «ΙΘΑΚΗ» που σχεδίασε στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος.