«Ο Βαρουφάκης ήταν ο πιο ακριβός ΥΠΟΙΚ στην Ιστορία»

baroufakis-itan

Ως τον πιο «ακριβό υπουργό Οικονομικών στην ιστορία», χαρακτήρισε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του), στο Reuters τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Σε άρθρο του με μεσότιτλο «Most expensive finance minister in history» το ειδησεογραφικό πρακτορείο εξηγεί πως η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα χειροτέρεψε -όπως υποστηρίζει- ακόμη περισσότερο τους μήνες διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Τον Δεκέμβριο, πριν προκηρύξει ο Αντώνης Σαμαράς τις εκλογές που τελικά έχασε από τον Αλέξη Τσίπρα η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου υπολογιζόταν σε 64 δισ. ευρώ. Στις 25 Ιουνίου, πριν καν εφαρμοστούν τα capital controls, το χρηματιστήριο είχε χάσει το ένα τέταρτο της αξίας του.

Οι ελληνικές Τράπεζες επιβιώνουν χάρη στον ELA

Παράλληλα, αναφέρει το Reuters στην ανάλυσή του, οι ελληνικές Τράπεζες υπέφεραν επίσης. «Πέρυσι, που προσέλκυσαν 8.000.000.000 ευρώ σε ιδιωτικά κεφάλαια, εξέδωσαν ομόλογα χωρίς παροχή ασφάλειας. Τώρα οι πιστωτές εκτιμούν ότι ο τραπζικός τομέας μπορεί να χρειαστεί 25 δισεκατομμύρια σε πρόσθετα κεφάλαια. Οι τράπεζες επιβιώνουν μόνο χάρη στα 89 δισεκατομμύρια ευρώ από την επείγουσα παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ (ELA)»

Tα «κόκκινα» δάνεια, συνεχίζει το δημοσίευμα, αυξήθηκαν στα 36% μέχρι τον Απρίλιο (τώρα θα έχουν ανέβει ακόμα περισσότερο), ενώ η έξοδος στις αγορές που πέρυσι ήταν μια πραγματικότητα φέτος μοιάζει πιο απίθανη από ποτέ.

Το ΔΝΤ στην ανάλυσή του λέει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει γίνει μη βιώσιμο, εξαιτίας της χαλάρωσης που παρατηρήθηκε το τελευταίο 12μηνο. Αν προσθέσει κανείς όλη την οικονομική βοήθεια που έλαβε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ο λογαριασμός αγγίζει το μισό τρισεκατομμύριο. «Το ότι πήγαν τόσα λεφτά σε μια οικονομία που έχει 180 δισ. του ΑΕΠ σημαίνει πως έγινε μια τεράστια μεταφορά πλούτου στη χώρα», υποστηρίζει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, εκφράζοντας την οργή φτωχότερων χωρών που δανείζουν την Ελλάδα.

Πολλοί Ευρωπαίοι θεωρούν ότι πως τελικά ήταν ίσως φτηνότερο να άφηνε κανείς την Ελλάδα να φύγει απ’ την Ευρωζώνη, παρά να συνεχίσει να της δανείζει, όντας ενοχλημένοι από τις 10 συναντήσεις του Eurogroup και των τριών Συνόδων Κορυφής που έγιναν, σε μικρό χρονικό διάστημα, αποκλειστικά και μόνο για την Ελλάδα.

«Φανταστείτε», αναφέρει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, «πόσο μεγάλο είναι το κόστος όταν κάθε υπουργός Οικονομικών “στοιχίζει” 1.000 ευρώ την ώρα, με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, και κάθε ηγέτης κράτους 2.000 ευρώ την ώρα. Αφήστε που υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που ξοδεύουν εκατοντάδες ώρες σε όλη την Ευρωζώνη».

Φωτογραφία: REUTERS/ thetoc.gr