Ο Τσίπρας μοιράζει 1,4 δισ. – Ποιοι θα το πάρουν

Ο Αλέξης Τσίπρας με έκτακτο διάγγελμά του ανακοίνωσε την διανομή του κοινωνικού μερίσματος συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ από το υπερπλεόνασμα.

Από αυτό το ποσό, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, τα 720 εκατ. ευρώ θα διανεμηθουν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, που θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη, προς 3,4 εκατ. πολίτες. Ο σχετικός νόμος θα κατατεθεί στη Βουλή αυτή την εβδομάδα και η ενίσχυση θα καταβληθεί στους δικαιούχους έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά το εισοδηματικό κριτήριο θα είναι έως 9.000 ευρώ και για τα πολυπρόσωπα έως 18.000 ευρώ. Στη δεύτερη περίπτωση, θα αυξάνεται κατά 50% για κάθε ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί. Δικαιούχοι θα είναι νοικοκυριά με ακίνητη περιουσία αξίας έως 180.000 ευρώ σε κάθε περίπτωση.

Τα παραδείγματα που ανέφερε ο πρωθυπουργός:

για οικογένειες με 2 παιδιά:

 • για εισόδημα 6.000 ευρώ, η ενίσχυση θα είναι 900 ευρώ
 • για εισόδημα 12.000 ευρώ, η ενίσχυση θα είναι 700 ευρώ
 • για εισόδημα 18.000 ευρώ, η ενίσχυση θα είναι 500 ευρώ

για ζευγάρι χωρίς παιδιά:

 • για εισόδημα 4.500 ευρώ, η ενίσχυση θα είναι 675 ευρώ
 • για εισόδημα 9.000 ευρώ, η ενίσχυση θα είναι 500 ευρώ
 • για εισόδημα 13.500 ευρώ, η ενίσχυση θα είναι 375 ευρώ

για μονοπρόσωπα νοικοκυριά:

 • για εισόδημα 3.000 ευρώ, η ενίσχυση θα είναι 450 ευρώ
 • για εισόδημα 6.000 ευρώ, η ενίσχυση θα είναι 350 ευρώ
 • για εισόδημα 9.000 ευρώ, η ενίσχυση θα είναι 250 ευρώ

Σημεία από την δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

Σημαντικά θετικά νέα. Η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει αξιόλογες επιδόσεις. Αναμένεται να σημειώσουμε ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2% του ΑΕΠ.

Η ανεργία έχει σημειώσει πτώση συνολικά 7 ποσοστιαίων μονάδων κατά την διακυβέρνησή μας.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δίνουμε κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες

Καλύτερα προετοιμασμένοι, φέτος, θα μπορέσουμε να διανείμουμε ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσό. Η υπεραπόδοση του πλεονάσματος είναι τέτοια που εξέπληξε και τους πλέον αισιόδοξους.

Φέτος ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία. Είμαι σε θέση να ανακοινώσω ότι το μέρισμα φέτος θα είναι 1,4 δισ. Ευρώ, υπερδιπλάσιο δηλαδή σε σχέση με πέρσι.

Με προτεραιότητες στους νέους, στους άνεργους, στους συνταξιούχους.

 • Τα 720 εκατ. θα διανεμηθούν με την μορφή έκτακτης επιχορήγησης, προς 3,4 εκατ, πολιτών, ποσό που θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο. Την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται το νομοσχέδιο. Μέχρι μέσα Δεκεμβρίου θα έχει κατατεθεί στους δικαιούχους.
 • 315 εκατομμύρια θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων.
 • Από το συνολικό ποσό των 1,4 δις θα δοθούν 360 εκατομμύρια στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

«Με αυτόν το τρόπο διασφαλίζουμε ότι δε θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ» είπε ο πρωθυπουργός.

iefimerida.gr