Ο Τσίπρας ετοιμάζεται για τη δημιουργία κόμματος μετά τις ευρωεκλογές: Θα έρθει σε ρήξη με τον Κασσελάκη

Στις 17 Ιουνίου η πρώτη εκδήλωση του Ινστιτούτου Τσίπρα στην Αθήνα με προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας

Δραστηριοποιείται πολιτικά ο Αλέξης Τσίπρας και φαίνεται αυτό από τον τρόπο που κινείται τις τελευταίες εβδομάδες. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα περιμένει να δει το αποτέλεσμα που θα πάρει το κόμμα του στις ευρωεκλογές και ανάλογα με το ποσοστό θα κινηθεί αναλόγως αμφισβητώντας τον Στέφανο Κασσελάκη και οδηγώντας τις σχέσεις του σε ρήξη μαζί του.

Καλά ενημερωμένες πηγές από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θέλει να παίξει πολιτικό ρόλο στην ευρύτερη κεντροαριστερά είτε με τη δημιουργία ενός νέου κόμματος είτε ως επικεφαλής ενός ευρύτερο κεντροδεξιού συνασπισμού.

Λίγες ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, στις 17-19 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη εκδήλωση του Ινστιτούτου Τσίπρα και του Ιδρύματος . Ζάεφ στην Αθήνα με πλήθος καλεσμένων από την ευρωπαϊκή σκηνή και όχι μόνο.

Εξαιτίας των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή η εκδήλωση θα συμπεριλάβει και τα ζητήματα της μέσης ανατολής και το παλαιστινιακό.

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη θα είναι και ο επί 17 χρόνια Υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης και ειδικός απεσταλμένος του Μαχμούντ Αμπάς, Ριάντ Αλ Μαλίκι.

Το βραβείο ειρήνης ή «Βραβείο των Πρεσπών» όπως σκοπεύουν να καθιερώσουν οι δυο πρώην πρωθυπουργοί και αρχιτέκτονες της Συμφωνίας των Πρεσπών θα απονεμηθεί για πρώτη φορά στον ειδικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ για τον ονοματολογικό, Μάθιου Νίμιτς.

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους θα είναι εν ενεργεία και πρώην Πρωθυπουργοί, Ευρωπαίοι Επίτροποι, υπουργοί Εξωτερικών και κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι καθώς αι επικεφαλείς Ινστιτούτων και think tank.

Ποιοι είναι οι προσκεκλημένοι στην εκδήλωση Τσίπρα

Σε αυτή την πολιτική συγκυρία ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι προσκεκλημένοι από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη όπως ο πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας Φανσουά Ολαντ, ο Πρόεδρος των Ευρωσοσιαλιστών και πρώην Πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν, ο σοσιαλιστής Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, ο σοσιαλιστής Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την Πράσινη Ανάπτυξη, Μάρος Σέφκοβιτς, η Αντιπρόεδρος της Ισπανίας και πρόεδρος του συγκυβερνώντος αριστερού συνασπισμού Sumar, Γιολάντα Ντίαζ, ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και νυν πρόεδρος του Ινστιτούτου «Friedrich Ebert» των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, ο γγ του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου, η Πρόεδρος του Partido Democratico της Ιταλίας, Ελι Σλάιν, η πρώην συμπρόεδρος των Ευρωπαίων Πρασίνων και νυν ευρωβουλεύτρια Σκα Κέλερ, η γνωστή πολιτικός των Ευρωπαίων Πρασίνων και πρώην αντιδήμαρχος Βιέννης Μαρία Βασιλάκου και η Πρόεδρος της Ακαδημίας Ακτιβιστών Αλις Μπαρμπ, γνωστή για τις αποκαλύψεις της για την χρηματοδότηση της γαλλικής ακροδεξιάς.
Πηγή:iefimerida.gr