Ο Τόλκας, ο Μωραϊτης, ο Σπίρτζης

Ένα πράγμα καλό είναι να γνωρίζει η Φώφη. Όλους αυτούς που ξαφνικά (εκεί που θαρρεί πως είναι δικοί της) τους ακούει ξάφνου από την τηλεόραση ως υπουργούς του Σύριζα, τους μαζεύει ο Σπίρτζης. Μεγάλη μουσίτσα ο Χρήστος, ξέρει πολύ καλά την γλώσσα που μιλούν οι παλιοί σύντροφοι του, οι απογοητευμένοι (λόγω έλλειψης προσωπικής προοπτικής) Πασόκοι. Έχει τον τρόπο του να τους πείθει.

Δεν υπονοώ κάτι κακό ή ηθικά κατακριτέο ή παράνομο. Τουναντίον. Την γλώσσα της πιάτσας τους σπικάρει ο Χρήστος κι αυτοί την καταλαβαίνουν μια χαρά. Την καταλαβαίνουν διότι ήταν έτοιμοι από καιρό να την ακούσουν, απλώς τους εμπόδιζαν κάτι παλιές χαζές νεανικές τύψεις, τις οποίες δεν είχε βρεθεί κανένας να κονιορτοποιήσει με δυο επιχειρήματα της “προκοπής”. Ε, βρέθηκε τελικά ο Χρήστος.

Ο οποίος δεν είναι κανένας τυχαίος. Δίπλα στον Τσίπρα, αδελφοποιτός του Παπά. Μεγάλη δύναμη στα μάτια των λιγουριών. Ο οποίος την χρησιμοποιεί αριστοτεχνικά. Όποια Πασοκική πέτρα κι αν σηκώσεις, από κάτω θα βρεις τον Σπίρτζη να κάνει νεύματα στους απογοητευμένους, όμοια μ’ αυτό που έκανε ο Ανδρέας στην Μιμή από την σκάλα του αεροπλάνου. Πρέπει να ‘χεις πολύ σθένος για να πεις όχι σε τέτοιο νεύμα, καθότι σε βγάζει από μια κόλαση πολιτικής μοναχικότητας και σε εξακοντίζει σ’ έναν αστερισμό εξουσίας. Πλάκα κάνουμε τώρα;

Θα μου πείτε βρήκε τον Tόλκα, σιγά το επίτευγμα. Ως κι ο θυρωρός της πολυκατοικίας του δυσκολεύεται να τον αναγνωρίσει. Σωστό, αλλά οι γνώστες της νύχτας ξέρουν πως τα σουλουπωμένα μπουζουξίδικα ψάχνουν αυτόν που θα ανοίξει πέντε μπουκάλια, πλην σέβονται και κείνον που θα πιει απλώς το ουισκάκι του δίχως σαματά. Καθότι με το απλό αθόρυβο ποτάκι του, θα πληρωθεί ένα μεροκάματο γκαρσονιού.

Βρήκε και τον Μωραϊτη. Μαγκιά του. Διότι ο Θάνος, ως ταυτισμένος επί μακρόν με το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου και της Φώφης, έκανε εντύπωση με την μεταγραφή του. Ξέρετε σε ποιους; Στους εναπομείναντες οπαδούς του ΚΙΝΑΛ. Οι οποίοι έχουν δεχτεί τόσα χτυπήματα, που ένα ελάχιστο θέλουν για να πιστέψουν ότι το κόμμα τους διαλύθηκε. Τώρα θα μου πείτε, ο ίδιος ο Μωραϊτης πως το σκέφτηκε και πήγε εκεί στο παρά πέντε της ήττας τους; Ομολογώ δεν ξέρω. Κάτι θα του είπε ο Σπίρτζης περί του μέλλοντος του μέσα στην αυριανή ηγεμονεύουσα Συριζαϊκή κεντροαριστερά, που εγώ δεν μπορώ να το φανταστώ. Κι αυτός το πίστεψε. Σε καλό να του βγει.

Τέλος πάντων, ας γίνουν υπουργοί. Ας γίνουν και φαρισαίοι. Ας διατηρούν ακέραιες τις ελπίδες τους ότι κάτι κατάφεραν πάλι παίρνοντας δυο υφυπουργεία για δυο μήνες. Στις αρχές Ιούνη, στην ίδια θέση που ήταν ως χθες θα ξαναβρίσκονται. Και ο Χρήστος θα γελά. Διότι αυτός θα εκλεγεί…

liberal.gr