Ο.Τ.Ο.Ε.: Όχι στις ουρές της ταλαιπωρίας στα υποκαταστήματα των Tρικάλων!

Το Παράρτημα της Ο.Τ.Ο.Ε. του Νομού Τρικάλων εξέδωσε δελτίο τύπου εξαιτίας της δημιουργίας ουρών από συμπολίτες μας που παρατηρούνταν καθημερινά τις προηγούμενες μέρες έξω από τα καταστήματα των τραπεζών.

Η Ο.Τ.Ο.Ε. δηλώνει κατηγορηματικά: “Όχι στις ουρές της ταλαιπωρίας στα υποκαταστήματα των τραπεζών. Είναι λάθος οι ουρές στις τράπεζες αυτή την περίοδο και ειδικότερα, την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας”.
Από νωρίς το πρωί, όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας λόγω κορωνοϊού, πολίτες περιμένουν στην ουρά με υπομονή έξω από τις τράπεζες για να εξασφαλίσουν με το άνοιγμα της πόρτας, μία γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, παρά τις συστάσεις και τα μέτρα περιορισμού για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Τέτοιες εικόνες συνωστισμού καταγράφηκαν μπροστά στις εισόδους των τραπεζικών καταστημάτων της πόλης των Τρικάλων (αλλά και σε ολόκληρο τον νομό), από ηλικιωμένους που θέλουν να πάρουν τις συντάξεις τους παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας. Μερικές από τις συναλλαγές που οι συμπολίτες μας θέλουν να εκτελέσουν είναι: ανάληψη και κατάθεση χρημάτων, έκδοση χρεωστικών καρτών, πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας, κ.α. Τέλος, εκφράζουν ακόμη και το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτου μέσω στεγαστικού δανείου ή επιθυμούν την υποβολή αιτήματος επιχειρηματικού δανείου…
Η Ο.Τ.Ο.Ε. μπροστά σε αυτό το γεγονός δηλώνει πως είναι λάθος οι ουρές στις τράπεζες αυτή την περίοδο. Οι συναλλασσόμενοι θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία του προσωπικού των τραπεζών αλλά θέτουν σε κίνδυνο και την δική τους υγεία, γιατί ο ιός δεν κάνει διακρίσεις. Είναι λάθος να πηγαίνει κανείς σε τραπεζικό κατάστημα για μια ενημέρωση βιβλιαρίου ή για την άρση προσημείωσης εκείνου του δανείου που έχει εξοφληθεί πριν 17 χρόνια.
Ειδικά αυτό το διάστημα, όπως τους προέτρεψε και η εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών –  Κα. Απαλαγάκη, οι πολίτες πρέπει να χρησιμοποιούν το internet banking ή τα ΑΤΜ και να μην πηγαίνουν στις τράπεζες, για την αποφυγή της εξάπλωσης του Κορωνοϊού. Η εκπρόσωπος υπογράμμισε πως απαιτείται αυστηρή προσήλωση στα μέτρα που έχουν ληφθεί, απαιτείται σεβασμός στον εαυτό μας και στους εργαζόμενους των τραπεζών, ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμπιστευτούν τις ψηφιακές δυνατότητες των τραπεζών και να κάνουν χρήση της κάρτας τους. Δεν υπάρχει λόγος οι πελάτες να προσέρχονται στα καταστήματα των τραπεζών, εφόσον υπάρχουν τρόποι να περιοριστεί το πλήθος των αναγκαίων συναλλαγών, μετά και την απόφαση για την αναστολή της υποχρέωσης αποπληρωμής λογαριασμών, δόσεων, επιταγών και λοιπών οφειλών και υποχρεώσεων για την έκτακτη αυτή περίοδο.
Εκ μέρους της Ο.Τ.Ο.Ε., σε συνέχεια προηγούμενης ενημέρωσής μας και σε συνδυασμό του γεγονότος ότι όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών του Νομού (όπως και σε Εθνικό επίπεδο) λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, υπενθυμίζουμε τις συναλλαγές που επιτρέπονται:
–  Αναλήψεις μετρητών.
Με χρήση χρεωστικής κάρτας από τα ΑΤΜ, που τροφοδοτούνται ανελλιπώς, εντός του ημερήσιου ορίου που έχει ο κάτοχος.
–  Καταθέσεις μετρητών.
Είναι δυνατή η κατάθεση μετρητών σε ΑΤΜ. Επίσης, για όσους δεν διαθέτουν χρεωστική κάρτα είναι δυνατή η κατάθεση στα Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (APS). Όσοι δεν είναι ακόμη κάτοχοι χρεωστικής κάρτας μπορούν να την προμηθευτούν άμεσα στα τραπεζικά καταστήματα.
–  Μαζικές εντολές πληρωμών.
Υπενθυμίζεται ότι είναι εφικτό να πραγματοποιούνται μαζικές πληρωμές εταιρειών, χωρίς την υποχρέωση φυσικής παρουσίας στο κατάστημα, μέσω αποστολής αρχείων πληρωμών και internet banking.
–  Ενημέρωση λογαριασμών Ταμιευτηρίου.
Να μην προσέρχονται οι πελάτες στα καταστήματα, για την ενημέρωση του βιβλιαρίου τους. Να προμηθευτούν χρεωστική κάρτα και να ενημερώνονται για το υπόλοιπο λογαριασμού και τις τελευταίες κινήσεις του από το ΑΤΜ. Εξάλλου το internet banking τους εξασφαλίζει, επίσης, ενημέρωση για τις κινήσεις και το υπόλοιπο του λογαριασμού τους.
–  Μεταφορές σε λογαριασμό.
Η μεταφορά σε λογαριασμό που τηρεί στην ίδια τράπεζα ο πελάτης ή τρίτος μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω ΑΤΜ ή internet banking.
–  Πληρωμές σε τρίτους.
Είναι δυνατή, χωρίς την υποχρέωση φυσικής παρουσίας του πελάτη, η πληρωμή τρίτων, μέσω εναλλακτικών δικτύων (ATM, internet banking) και των ειδικών website πληρωμών που διαθέτουν οργανισμοί και εταιρείες.
–   Πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων.
Η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων στις κατά τόπους ΔΟΥ είναι εφικτή, χωρίς την έκδοση τραπεζικής επιταγής από κατάστημα τράπεζας και μπορεί  να πραγματοποιηθεί σε Κέντρο Αυτόματων Συναλλαγών, ATM & internet banking.
Η Ο.Τ.Ο.Ε. με γνώμονα πάνω και πρώτα από όλα την υγεία των υπαλλήλων και της πελατείας των τραπεζών, αλλά και την αυτονόητη κοινωνική υπευθυνότητα που πρέπει να επιδείξουμε στη δύσκολη αυτή στιγμή, για την προστασία του υπέρτατου αγαθού που είναι για όλους η υγεία, μετά από άμεση παρέμβαση της Ο.Τ.Ο.Ε., η Ελληνική Ένωση Τραπεζών προχώρησε άμεσα στη λήψη μέτρων πρόληψης, για την προστασία όλων των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά και των πελατών των τραπεζών. Επίσης δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στη λήψη όποιων άλλων μέτρων χρειαστούν στην πορεία.
Αυτή την κρίσιμη για όλους περίοδο, οι πελάτες οφείλουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην πηγαίνουν στις τράπεζες. Σε περίπτωση που κατ’ εξαίρεση, χρειαστεί να πάνε σε κατάστημα τράπεζας γιατί δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν την συναλλαγή τους ψηφιακά, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμοδίων συναδέλφων στα καταστήματα των τραπεζών προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος διάδοσης του ιού.
Αυτονόητο είναι ότι σε αυτές τις πρωτόγνωρες και ρευστές συνθήκες, τα μέτρα και οι πρωτοβουλίες θα προσαρμόζονται ανάλογα με τα εκάστοτε δεδομένα και τις οδηγίες των ειδικών. Οι εργαζόμενοι, οι συμπολίτες μας και ολόκληρη η κοινωνία περνάμε μια εξαιρετικά δύσκολη δοκιμασία, που απαιτεί αυξημένη εγρήγορση, συνεπή και κοινωνικά υπεύθυνη στάση από όλους.
Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και παρεμβαίνουμε συστηματικά, ώστε όλοι οι εργοδότες του κλάδου να τηρήσουν τις αυτονόητες υποχρεώσεις τους απέναντι στους συναδέλφους και στο συναλλασσόμενο κοινό άμεσα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για να προστατέψουμε αυτό που προέχει για όλους: την υγεία μας, την υγεία των συνανθρώπων μας, τη δημόσια υγεία συνολικότερα.