Ο Σουν Τζου στο Μαξίμου: Το εκλογικό στρατήγημα του Αλέξη Τσίπρα

Στις 21 Απριλίου συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την παρουσίαση του σχεδίου «Κλεισθένης» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως ήταν εύλογο, το ενδιαφέρον των μελών του οργάνου επικεντρώθηκε στο ζήτημα της απλής αναλογικής το οποίο αγγίζει τις… αριστερές χορδές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, η είδηση δεν βγήκε από την κουβέντα για την απλή αναλογική. Σε μια αποστροφή της τοποθέτησής του, ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε την εκτίμηση ότι η διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών ταυτόχρονα με τις βουλευτικές είναι προς το συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνη τη στιγμή δεν έδωσαν όλοι οι παριστάμενοι τη δέουσα προσοχή στην εκτίμηση του πρωθυπουργού. Άλλωστε ο σχεδιασμός του υπουργείου Εσωτερικών ήταν να στηθούν οι αυτοδιοικητικές κάλπες τον Οκτώβριο –αυτή ήταν και η αρχική πρόβλεψη του «Κλεισθένη». Ωστόσο, η ενδεχόμενη αντισυνταγματικότητα της διάταξης (η θητεία των αιρετών θα υπερέβαινε τα πέντε έτη), έδωσε το αναγκαίο επιχείρημα για να «κλειδώσουν» οι αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο.

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ στην Αυτοδιοίκηση είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2014 το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν από μέτριο ως κακό. Με την εξαίρεση της Ρένας Δούρου στην Αττική, οι εκλεκτοί του Κουμουνδούρου έχασαν όλες τις σημαίνουσες μάχες. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις σημειώθηκαν σκορ που θύμιζαν τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ του 4%. Η εικόνα έγινε ακόμα χειρότερη από ότι μια μόλις εβδομάδα μετά, στις ευρωεκλογές η Αριστερά πρώτευσε για πρώτη φορά σε εκλογική μάχη. Τότε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης είχε διατυπώσει τη θεωρία των «δύο πολιτικών συστημάτων», ενός τοπικού όπου κυριαρχούν οι παραδοσιακές δυνάμεις, και του κεντρικού όπου ηγεμονεύει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τέσσερα και πλέον χρόνια μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ στους δήμους και τις περιφέρειες δεν βελτιώθηκε. Αντιθέτως, η Κουμουνδούρου έχασε έδαφος λόγω των μαζικών αποχωρήσεων του 2015 και της απορρόφησης στελεχών από τον κρατικό μηχανισμό

Ο Σουν Τζου στο Μαξίμου

Η Τέχνη του Πολέμου του Σουν Τζου είναι ένα από τα αγαπημένα βιβλία των ανά τον κόσμο ηγετών –ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποτελεί εξαίρεση. Στο κλασικό πόνημά του ο Κινέζος στρατηγός του 6ου αιώνα πΧ εξηγεί γιατί δεν πρέπει να δίνεις μάχες που είναι βέβαιο ότι θα χάσεις. Επιπλέον, επισημαίνει το στρατηγικό πλεονέκτημα που έχει η συγκέντρωση δυνάμεων με έναν συγκεκριμένο στόχο.

Τη λογική Σουν Τζου φαίνεται να έχει επιλέξει ο πρωθυπουργός για τις τριπλές εκλογές του Μαΐου. Γνωρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αυτοδιοίκηση έχει στρατηγικό μειονέκτημα έναντι της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να «αποσύρει» με εύσχημο τρόπο τα… στρατεύματα του από την (εκ των προτέρων χαμένη) αυτοδιοικητική μάχη. Ο μηχανισμός της Κουμουνδούρου θα αφοσιωθεί στις βουλευτικές εκλογές όπου θα παιχτούν όλα. Αυτή τη στιγμή το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην έχει ο ΣΥΡΙΖΑ δικούς του υποψηφίους ούτε στους μεγάλους δήμους ούτε στην πλειονότητα των περιφερειών. Αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ αναγκαστικά θα πρέπει να αφιερώσουν σημαντικές δυνάμεις στις αυτοδιοικητικές κάλπες («τραβώντας» τες από τις βουλευτικές), αφού έχουν πολύ μεγάλο αριθμό αιρετών που θα επαναδιεκδικήσουν τις θέσεις τους.

Η «απόσυρση» του ΣΥΡΙΖΑ από τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα, πέραν της συγκέντρωσης των δυνάμεων του. Οι ενδεχόμενες συμφωνίες στήριξης σε δημάρχους και περιφερειάρχες του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς ,μπορεί να σημάνουν την ενεργοποίηση των τοπικών δικτύων τους υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές κάλπες. Δηλαδή η «απόσυρση» στη μια κάλπη θα σημάνει ενίσχυση στην άλλη.

Αναμφίβολα το σχέδιο είναι ευφυές. Μένει όμως να δούμε πώς θα εκτελεστεί στην πράξη. Άλλωστε μην ξεχνάμε τον θρύλο σύμφωνα με τον οποίο, ο Ναπολέων έχασε στο Βατερλό γιατί οι ενισχύσεις του κόλλησαν στις λάσπες…

newpost.gr