Πώς να τηγανίσεις τον μπακαλιάρο χωρίς να σου κολλήσει στο τηγάνι; Πώς θα κάνεις το φανταστικό και άκρως τραγανό κουρκούτι ; Ο Πέτρος Συρίγος έχει όλα τα μυστικά για τον ωραιότερο μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου!
Υλικά – τηγανητός μπακαλιάρος σε κουρκούτι
1,5 κιλό μπακαλιάρο παστό φιλέτο χωρίς κόκκαλο
1 λίτρο σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Αλεύρι για το πανάρισμα
Αλάτι,πιπέρι
Για το κουρκούτι
300 γρ. νερό
300 γρ. αλεύρι
330 ml μπύρα σε θερμοκρασία δωματίου
18 γρ. μαγιά
30 γρ. ούζο
1 κ.τ.σ. ζάχαρη
Λίγο αλάτι
Διαδικασία
Για να ξαλμυρίσετε τον μπακαλιάρο, βάλτε τα φιλέτα του σε ένα μπολ με 100 γρ. χοντρό αλάτι και προσθέστε μέχρι να σκεπαστούν κρύο νερό. Σκεπάστε με μια μεμβράνη και βάλτε ton για 2 μέρες, αλλάζοντας κάθε 5 ώρες το νερό. Αν έχετε μια μέρα μόνο μπροστά σας, να αλλάζετε κάθε 3 ώρες το νερό. Στραγγίζετε πολύ καλά το ψάρι σε απορροφητικό χαρτί.
Για το κουρκούτι: Σε ένα μπολ ανακατεύετε με σύρμα όλα τα υλικά για το κουρκούτι. Αφήνετε εκτός ψυγείου καλυμμένο με μεμβράνη, για 1 ώρα, μέχρι να δουλέψει η μαγιά.
Κόβετε το μπακαλιάρο σε μικρές μερίδες και σε ένα ταψάκι βάζετε το αλεύρι. Αλατοπιπερώνετε και αλευρώνετε το ψάρι. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το σπορέλαιο και το αφήνετε να φτάσει στους 180 βαθμούς. Περνάτε τα κομμάτια από το αλεύρι και μετά από το κουρκούτι και τηγανίζετε, βάζοντας τα σιγά σιγά στην κατσαρόλα μέχρι να χρυσαφίσουν γυρίζοντας τα και από τις δύο πλευρές.